بازار؛ گروه کشاورزی: دانه های شاه بلوط از میوه های درختان شاه بلوط به دست می آیند که در یک پوشش سبز و خاردار قرار دارند. شاه بلوط معمولاً به همراه پوسته هایش برشته می شود و می تواند به عنوان میان وعده های مستقل استفاده شود و در چنین شرایطی است که تولید پویا و پایداری دارد. این در حالی است که طبق آمارهای سازمان فائو در حوزه تولید این میوه باغی کشورهای چین، اسپانیا، بولیوی، ترکیه، کره جنوبی، ایتالیا، پرتغال، یونان، ژاپن، کره شمالی، فرانسه، آلبانی، شیلی، بوسنی و هرزگوین، مقدونیه، پرو، آذربایجان، سوئیس، مجارستان و اوکراین» در واقع بیست تولید کننده برتر هستند. به طوری که در مدت نامبرده چین بعنوان بزرگترین تولید کننده تولیدی بالغ بر یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن به ثبت رسانده است.
صادرات جهانی شاه بلوط خام در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۲۹۴.۵ میلیون دلار ارزش داشت که از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴، درآمد صادراتی با کاهش ۸.۴ درصدی از ۳۲۱.۵ میلیون دلار به ۲۹۴.۵ میلیون دلار رسید
با وجود پویایی روند تولید شاه بلوط در سال ۲۰۲۴ روند صادراتی این محصول کاهشی بوده است. به نحوی که طبق داده های آماری سایت worldtopexports صادرات جهانی شاه بلوط خام در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۲۹۴.۵ میلیون دلار ارزش داشت که از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴، درآمد صادراتی با کاهش ۸.۴ درصدی از ۳۲۱.۵ میلیون دلار به ۲۹۴.۵ میلیون دلار رسید.
پنج کشور بیش از ۷۶ درصد از کل شاه بلوط های صادر شده را به فروش رساندند
از سوی دیگر داده های این گزارش نشان می دهد: از نظر ارزش، ۵ صادر کننده بزرگ شاه بلوط یعنی کشورهای چین، ایتالیا، اسپانیا، ترکیه و پرتغال بیش از سه چهارم (۷۶.۴درصد) از کل شاه بلوط های صادر شده در طول سال ۲۰۲۴ را به فروش رسانده اند. از سوی دیگر کشورهای، کره جنوبی، شیلی، یونان، اتریش، هلند، جمهوری دومینیکن، امارات متحده، بلژیک، ژاپن، آلمان در رده های بعدی قرار دارند.
بازار صادراتی شاه بلوط از منظر قاره ای
همچنین با نگاهی قاره ای، کشورهای اروپایی با محموله هایی به ارزش ۱۷۶.۸ میلیون دلار یا سه پنجم (۶۰درصد) از کل صادرات جهانی، بالاترین ارزش دلاری شاه بلوط صادراتی را در طول سال ۲۰۲۴ عرضه کردند. پس از آنها، صادرکنندگان آسیایی (۳۵.۵درصد) قرار داشتند و پس از آنها صادرکنندگان آمریکای لاتین (۴.۴درصد) به استثنای مکزیک، آمریکای شمالی (۰.۱درصد)، اقیانوسیه، (۰.۰۳درصد) و سپس آفریقا (۰.۰۰۰۳درصد) قرار داشتند.
برترین وارد کنندگان شاه بلوط تازه
از سوی دیگر با تغییر تمرکز ما به واردات، ۵ وارد کننده اصلی شاه بلوط در سال ۲۰۲۴ ایتالیا، آلمان، ژاپن، فرانسه و سوئیس بودند. در مجموع، این پنج کشور برتر وارد کننده، کمتر از دو پنجم (۳۹.۲درصد) شاه بلوط وارداتی جهانی را بر اساس ارزش دلاری خریداری کردند.
درصدهای فوق نشان می دهد که مجموع ۵۴ صادر کننده شاه بلوط (۷۶.۴درصد برای ۵ صادر کننده برتر مربوطه) در مقایسه با ۱۰۴ کشور، جزیره و منطقه خریدار، گروه متمرکزتری را تشکیل می دهند. وارد کننده برتر، همانطور که در بالا ذکر شد، بخش کوچکتری از کل شاه بلوط وارداتی جهان را به خود اختصاص داده اند که ۳۹.۲درصد است.
اروپایی ها؛ بزرگترین خریدار شاه بلوط در ۲۰۲۴
از سوی دیگر در مورد واردات جهانی شاه بلوط بر اساس قاره، ۵۷.۳درصد از شاه بلوط های خریداری شده در بازارهای بین المللی به مشتریان در اروپا تحویل داده شده است که از وارد کنندگان در آسیا (۳۴.۱درصد)، آمریکای شمالی (۷.۳درصد)، آمریکای لاتین (۱.۱درصد) به استثنای مکزیک اما شامل کارائیب، آفریقا (۰.۲درصد)، سپس اقیانوسیه (۰.۰۴درصد) به رهبری استرالیا پیشی گرفته است.
میانگین قیمت شاه بلوط تازه وارداتی و صادراتی
میانگین قیمت واحد پرداختی توسط وارد کنندگان شاه بلوط با پوست را در سال ۲۰۲۴، ۲۸۳۶ دلار به ازای هر تن محاسبه شده است و این مبلغ دلاری، کاهش ۵ درصدی را نسبت به میانگین نرخ تناژ ۲۹۸۶ دلار در سال ۲۰۲۳ نشان می دهد.
از سوی دیگر صادرات شاه بلوط با پوست، قیمت واحد بالاتری را می طلبد. برای شاه بلوط با پوست، میانگین قیمت واحد پرداختی توسط وارد کنندگان در سال ۲۰۲۴، به ازای هر تن ۵۰۸۷ دلار بود که نسبت به میانگین نرخ تناژ ۵۱۹۹ دلار برای سال ۲۰۲۳، به میزان ۲.۲ درصد کاهش یافته است. میانگین قیمت بالاتر در مقایسه با شاه بلوط بدون پوست، تا حدی ناشی از هزینه های نیروی کار و سایر هزینه های فرآوری است.
گفتنی است طبق آمارهای جهانی ۱۵ درصد از شاه بلوط های صادر شده در سراسر جهان از نظر ارزش، شاه بلوط های پوست کنده بوده اند.




نظر شما