به گزارش بازار، حیدر داوودیان روز دوشنبه، از کشاورزان بالا دست به خصوص حوزه آبریز دشت هراز خواست تا از انجام کشت دوم برنج خودداری کنند.
وی ادامه داد: انجام عملیات شخم وشیار برای کشت دوم برنج در بالا دست در حالی است که کشاورزان پایین دست همچنان برای کشت اول خود نیازمند آب رودخانه ها هستند، اما متاسفانه با رها سازی آب، کشاورزانی که کشت اول را برداشت کردند برای کشت دوم از این فرصت رها سازی آب برای شخم شیار استفاده می کنند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران این اقدام کشاورزان را اجحاف در حق شالیکاران پایین دست توصیف کرد و بیان داشت: بررسی ها نشان می دهد که اگر کشاورزان با این شدت در همه نقاط استان اقدام به کشت دوم برنج کنند، خطر افت سفره های زیر زمینی بسیار جدی است و این امر تامین آب در کشت اول سال زراعی آینده را به مخاطره می اندازد.
وی یکی دیگر از چالش های گسترش کشت دوم برنج را آلودگی سفره های زیری زمینی دانست و توضیح داد: بررسی های کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان مازندران نشان می دهد که هجوم آفت و بیماری ها در کشت دوم برنج به مراتب بیشتر از کشت اول است، موضوعی که کشاورزان برای مقابله با آفات از سموم و کود های شیمیایی بیشتری استفاده می کنند. وقتی برای زمین های خشک از آب سفره های زیر زمینی بیش از پیش استفاد ه می شود، خطر نفوذ سموم به عمق زمین دوچندان می شود.
داودیان، آلودگی خاک زمین های شالیزاری را از دیگر مشکلات ناشی از کشت دوم عنوان کرد و گفت: بیشتر کشاورزان برای انجام راحتر شخم و شیار، کاه و کلش کشت اول را به آتش می کشند که این امر آلودگی خاک را در پی دارد.
کشت دوم برنج به ۲ صورت «نشای مجدد» و «دونوچ» یا «رتون» انجام میشود. در روش اول کشاورزان اقدام به آماده سازی دوباره شالیزار میکنند که نیاز آبی آن همانند کشت اول بالا است. در روش دوم ساقههای باقی مانده از کشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده میشود که نیاز به آب آن کمتر است.
نظر شما