به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، مصطفی نخعی، در جریان ارائه گزارش نظارتی کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور در صحن علنی امروز و توضیحات وزیر نفت در این باره و تاکیدات رئیس مجلس بر ضرورت کاهش این ناترازی، گفت: خلاصه مطالب امروز که در صحن علنی مطرح شد؛ هشدار درباره خطر جدی ناترازی گاز در کشور بود اینکه انجام اقدامات موثر، عاجل و راهبردی برای رفع این ناترازی و آسیبهای جدی -که میتواند برای کشور داشته باشد- الزامی است.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما ذخایر بسیار خوب گازی در کشور داریم و داری رتبه دوم در ذخایر گازی جهان هستیم، ضمن آنکه به لحاظ جغرافیایی موقعیت ممتازی داشته و با توجه به تعدد همسایگانی -که نیاز مبرم به گاز ایران دارند- میتوانیم نقش هاب انرژی را در منطقه ایفا کرده اما نه تنها نتوانستهایم این نقش را ایفا کنیم بلکه در تولید و مصرف داخل کشور نیز دچار بحران و چالش شدهایم تا جایی که در ماههای از سال تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز در روز داریم که اثر تخریبی این کسری مستقیما متوجه صنایع، فعالیتهای اقتصادی و کسب و کارها میشود.
وی با بیان اینکه بخش قابل ملاحظهای از وضعیت ایجاد شده به مسئله حکمرانی نامناسب انرژی در کشور مربوط میشود، اظهار کرد: همانطور که رئیس مجلس اشاره کرد قوانین خوب و متعددی برای جلوگیری از ناترازی در کشور وجود دارد قوانینی مانند قانون هوای پاک، اصلاح الگوی مصرف، رفع موانع تولید رقابتپذیر و حتی قوانین توسعه ۵ ساله کشور، اما با وجود آنکه قانون در این زمینه کم نداریم بهدلیل کاستیهای متعدد در حوزه اجرا با مشکلات عدیدهای رو به رو شدهایم.
نخعی با بیان اینکه انرژی در کشور به صورت جزیرهای اداره میشود، توضیح داد: بخشی از مسئولیت این مهم با وزارت نفت، بخش دیگر با وزارتخانههای نیرو و صمت یا حتی جهادکشاورزی و... است بنابراین حکمرانی واحد در بحث انرژی نداریم، هرچند شورای باعنوان «شورای عالی انرژی» برای مدیریت این مهم تشکل شده اما این شورا عملا ناکارآمد است و جلسات آن به طور مرتبط برگزار نمیشود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ارتقاء دبیرخانه «شورای عالی انرژی» از سطح سازمان برنامه و بودجه به یک نهاد بالاتر در سطح معاونت ریاستجمهوری از واجبات است، اظهار کرد: مشکلات جدی در تولید و ذخیره سازی گاز وجود دارد ضمن آنکه وزیر سابق نفت اعتقادی به توسعه ال. ان. جی در کشور نداشت و متاسفانه توسعه این محصول برای مدت طولانی تعطیل شد در حالی که بسیاری از کشورها سرمایهگذاری کلانی در این حوزه میکنند و اگر ایران نیز در حوزه ال. ان. جی سرمایهگذاری کرده بود اکنون در بحث بانکرینگ (سوخترسانی به کشتیها) حرفهای بسیاری برای گفتن داشتیم، ضمن آنکه سبد صادراتی کشور متنوع میشد.
عضو کمیسیون مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بهینهسازی مصرف در کشور موضوع جدی است، بیان کرد: چرا باید شدت مصرف انرژی در ایران بیش از دو برابر عرف جهانی باشد؟ این سوال جدی است که مسئولان پاسخی برای آن ندارند، ضمن آنکه این میزان مصرف هیچ تناسبی با رشد اقتصادی کشور ندارد و به چالش بزرگی تبدیل شده، لذا لازم است در این زمینه فکر جدی شود هرچند در مجلس کنونی تدابیری برای این مهم اندیشیده و تاکیدات بسیاری در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی شد اما آنچه که باید، هنوز اتفاق نیفتاده است.
نظر شما