۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۵
آمادگی خارجی ها برای سرمایه گذاری در صنعت برق ایران| برجام به داد خاموشی‌ها می رسد؟
مدیر عامل برق حرارتی خبر داد

آمادگی خارجی ها برای سرمایه گذاری در صنعت برق ایران| برجام به داد خاموشی‌ها می رسد؟

طرزطلب، مدیرعامل شرکت برق حرارتی از آغاز مذاکرات با شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در صنعت برق ایران خبر داد و گفت: خبری از امتیازات ویژه نیست و مذاکرات بر اساس قراردادهای مرسوم در دنیا پیش می رود.

بازار؛ گروه انرژی: با قوت گرفتن احتمال لغو تحریم های اقتصادی علیه ایران، مروادات اقتصادی ایران با سایر کشورها هم رونق گرفته است. بعد از اعلام آمادگی کشورها برای خرید نفت ایران، حالا شرکت های خارجی به دنبال سرمایه گذاری در بازار ایران هستند. آنگونه که محسن طرز طلب مدیرعامل شرکت برق حرارتی به بازار می گوید: از حدود دو ماه پیش مذاکراتی با برخی از شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در صنعت برق ایران شروع شده است. هرچند که او حاضر به ارائه اطلاعات بیشتر راجع به متقاضیان سرمایه گذاری در ایران نشد، اما امیدوار است که خارجی ها بتوانند کمی از نگرانی هایی  که درباره تامین برق وجود دارد، را بکاهند.

بن بست قراردادهای برجامی
سال های ۹۷ را کسی فراموش نکرده  است. بازار رفت و آمد هیئت های تجاری به ایران حسابی داغ بود و هر روز اخبار امیدوار کننده ای از انعقاد قرارداد با غول های صنعتی دنیا روی خروجی رسانه های مختلف قرار می گرفت. مدیر عامل شرکت برق حرارتی با اشاره به آن روزها می گوید: تفاهم نامه های متعددی با شرکت های کره ای، تُرک و حتی کشورهای اروپایی همچون آلمان درباره سرمایه گذاری خارجی ها در صنعت برق به امضا رسید. اما بعد از خروج آمریکا از برجام و تحریم های اقتصادی علیه ایران عملا این تفاهم نامه دیگر ملغی شد.

او می گوید: قرار بود خارجی ها در ایران ٦ تا ٧‌ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری انجام دهند و ٩‌ هزار مگاوات برق تولید کنند که با تحریم دوباره ایران، سرنوشت تمام این قراردادها در هاله‌ای از ابهام رفته است.

بعد از لغو برجام نه تنها  سرمایه‌گذاری خارجی ها  درحوزه توسعه صنعت برق  به بن‌بست خورد بلکه متولیان آن هم در طول سال های گذشته نتوانسته‌اند که تولید این انرژی را متناسب با چشم‌اندازها و برنامه‌های بلندمدت پیش ببرند. قیمت گذاری دستوری برق از یک طرف و حجم معوقات بالای وزارت نیرو به پیمانکاران آهنگ سرمایه گذاری در این صنعت را حسابی کند کرد. دیگر حتی متناسب با رشد مصرف برق هم نیروگاه در کشور احداث نمی شد.

در دو ماه گذشته تعدادی از شرکت های  خارجی طی تماس هایی  اعلام کردند که در صورت لغو تحریم های اقتصادی حاضر به بازگشت به ایران و سرمایه گذاری در صنعت برق ما خواهند بود

برجام به داد خاموشی ها می رسد؟
بر اساس گفته‌های مسئولان صنعت برق، سالانه چیزی حدود ٥‌ هزار تا ٥‌هزار و ٥٠٠ مگاوات به ظرفیت برق کشور افزوده شود تا نیازهای کشور تامین شود این در حالی است که در سال های گذشته نصف این مقدار هم به ظرفیت برق کشور افزوده نشده است.

حالا درست در روزهایی که تامین برق در تابستان حسابی مساله ساز شده، دولت برای حل مشکل کمبود سرمایه گذاری در صنعت برق دست به دامان خارجی ها  شده است. به گفته مدیرعامل شرکت برق حرارتی، بعد از امیدواری ها نسبت به احیای برجام مذاکرات برای جذب سرمایه گذار خارجی آغاز شده است.

او ادامه می دهد: در دو ماه گذشته تعدادی از شرکت های  خارجی طی تماس هایی اعلام کردند که در صورت لغو تحریم های اقتصادی حاضر به بازگشت به ایران سرمایه گذاری در صنعت برق ما خواهند بود.

امتیازهای ویژه به سرمایه گذاران صنعت برق
اما سوال اینجاست وزارت نیرو هم قرار است همچون وزارت نفت امتیازهای ویژه ای را به سرمایه گذاران خود بدهد؟ البته مدیرعامل شرکت برق حرارتی می گوید قراردادهایی که با سرمایه گذاران صنعت برق منعقد می شود بر اساس قراردادهای مرسوم در همه دنیا خواهد بود.

به گفته او، سرمایه گذار نیروگاه برق را در کشور ما احداث می کند و ما هم متعهد به تامین گاز به صورت رایگان هستیم. ضمن اینکه هزینه تبدیل انرژی حرارتی به الکتریکی که بین ۲ تا ۳ سنت است در یک زمان مشخصی نیز به سرمایه گذار پرداخت خواهد شد. بعد از اتمام این زمان مشخص سرمایه گذار این اجازه را دارد که برق تولیدی خود را در بازار عرضه کند.

او تاکید کرد: مدل های پیشنهادی ما برای سرمایه گذاران خارجی بر اساس مدل های خارجی تعریف شده و نباید از این جهت مشکل خاصی وجود داشته باشد.

تولید هر کیلو وات برق به طور متوسط حدود ۶۵۰ یورو هزینه می برد. به عبارت دیگر ساخت و بهره برداری از یک واحد هزار مگاواتی ۶۵۰ میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز دارد

سرمایه گذاری لازم برای احداث یک نیروگاه ۶۵۰ میلیون یورو
طبق گفته های طرز طلب، تولید هر کیلو وات برق به طور متوسط حدود ۶۵۰ یورو هزینه می برد. به عبارت دیگر ساخت و بهره برداری  از  یک واحد هزار مگاواتی ۶۵۰ میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز دارد. البته این سرمایه مورد نیاز برای بهره برداری اولیه بوده و هزینه های توزیع و انتقال در آن لحاظ نشده است.

با این اوصاف مدیرعامل شرکت برق حرارتی مدعی است که مدت زمان بازگشت سرمایه در این صنعت چیزی حدود ۵ تا ۶ سال خواهد بود.

کد خبر: ۸۵٬۶۴۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha