بازار؛ گروه استان ها: در جنوب استان کرمان، به ویژه در عرصه نخلستان های مناطق جیرفت و عنبرآباد، بیش از ۳۱ هزار هکتار نخل بارور وجود دارد که سالانه حدود ۲۵۰ هزار تن خرما از آن برداشت می شود.
این سطح زیرکشت و میزان تولید، این منطقه را به یکی از قطب های مهم تولید خرمای کشور تبدیل کرده است. با این حال، تولید این محصول استراتژیک با چالش هایی جدی مواجه است؛ از جمله حمله آفت سوسک سرخرطومی خرما که نخل ها را تهدید می کند و سلامت تولید را به مخاطره می اندازد.
محصولاتی مانند رقم منحصر به فرد «خرمای کلوته» که در این منطقه تولید می شود، ظرفیت بالایی برای صادرات دارند، اما موانع صادراتی، کمبود فرآوری و نبود بازاریابی مناسب موجب شده بخش مهمی از تولید خام بدون بهره برداری مناسب باقی بماند.
همچنین سطح زیرکشت خرما در عنبرآباد ۸ هزار هکتار است و رتبه نخست تولید خرما در جنوب استان کرمان را داراست که در بحث صادرات و فرآوری خرما و صنایع تبدیلی با مشکلاتی مواجه است.
سوسک سرخرطومی؛ آفتی که به جان خرما افتاد
نماینده جیرفت و عنبرآباد در گفتگو با خبرنگار بازار به بحث در خصوص تولید خرما پرداخت و اظهار کرد: تولید خرما با چالش های جدی مواجه است.
بهنام سعیدی با اشاره به اینکه سوسک سرخرطومی یک آفت بزرگ برای خرمای جنوب کرمان به شمار می رود، ادامه داد: آفاتی که امروز گریبانگیر محصول خرماست، باعث شد که در سفر اخیر وزیر جهاد کشاورزی به جنوب کرمان این مساله مطرح و راهکاری اتخاذ شود.

وی از خرمای کلوته به عنوان یک محصول منحصر به فرد نام برد و گفت: این خرما در جنوب استان کرمان و شهرستان های جیرفت و عنبرآباد تولید می شود.
سعیدی بیان کرد: در زمان مشابه سال گذشته به جای تسهیل فروش این محصول، متاسفانه مانع صادراتی ایجاد کردند و صادرات آن ممنوع شد.
سعیدی افزود: این کار باعث شد که خرمای کشاورزان در سردخانه ها بماند و در نهایت یا با قیمت بسیار پایین فروش رفت یا اصلا فروش نرفت؛ به گونه ای که امسال هنوز در سردخانه ها از خرمای سال گذشته موجودی داریم.
سعیدی: صادرات مساله بسیار مهمی است که اگر دوباره امسال چالش ساز شود مطمئن باشید که کشاورزان دیگر توان انجام کشاورزی را نخواهند داشت
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد به اهمیت ایجاد صنایع فرآوری خرما اشاره کرد و افزود: چندین نوع محصول فرآوری شده از این نوع خرما ایجاد می شود که هیچ کدام در جنوب استان کرمان انجام نمی شود. این مساله باید در دستور کار وزارت و سازمان جهاد کشاورزی قرار بگیرد.
وی بر لزوم بازاریابی برای محصول خرما تاکید و اظهار کرد: صادرات مساله بسیار مهمی است که اگر دوباره امسال چالش ساز شود مطمئن باشید که کشاورزان دیگر توان انجام کشاورزی را نخواهند داشت.
پاجوش ها باید با حساب و کتاب جابجا شوند
رئیس جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان در خصوص آفت سوسک سرخرطومی خرما اظهار کرد: یکی از افتخارات ما این است که کار پژوهشی مربوط به دو دستورالعمل فنی (که در حال حاضر توسط سازمان حفظ نباتات برای کل کشور اجرا می کند) در جنوب کرمان انجام شد.
احمدپور: کشاورزان باید نکات بهداشتی را رعایت کرده و پاجوش از مناطق آلوده به منطقه سالم منتقل نشود
احمد احمدپور این آفات را خطرناک دانست و افزود: کشاورزان باید نکات بهداشتی را رعایت کرده و پاجوش از مناطق آلوده به منطقه سالم منتقل نشود.
وی گفت: در استان کرمان شورای تامین برگزار شد و پدافند غیرعامل پای کار آمد و این مشکل، طی دو سال اخیر تا حدی حل شده است و اکنون باید پاجوش باید با حساب و کتاب جابجا شود.

احمدپور توضیح داد: گاهی ممکن است با توجه به زیاد بودن مبادی ورود و خروج، امکان جابجایی پاجوش از مناطقی خارج از پست های قرنطینه ای هم وجود داشته باشد.
وی تاکید کرد: کشاورز باید بپذیرد که از منطقه آلوده پاجوش جابجا نکند حتی از یک نقطه آلوده باغ خودش پاجوش به باغ دیگر منتقل نکند.
رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان با اشاره به فعالیت تیم های پایش و ردیاب افزود: حدود ۳۰ نفر فرد آموزش دیده در این زمینه داریم.
لحظه ای غفلت برابر با خسارت هنگفت است
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر آفت سوسک سرخرطومی خرما تحت کنترل است، بیان کرد: آین آفت قرنطینه ای است و اگر یک لحظه غفلت کنیم در جایی دیگر خسارت به بار می آورد. آفت قرنطینه ای هیچ زمانی ریشه کن نمی شود اما تحت کنترل قرار می گیرد.
احمدپور ادامه داد: جنوب کرمان به پایلوت آموزشی، تحقیقاتی و عملیاتی این آفت در کل کشور شده است اما با توجه به خطرناک بودن سمی که استفاده می شود نمی توان آن را در اختیار کشاورز قرار داد و حتما باید این کار توسط کارشناسان انجام شود.
رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان به محدودیت های اعتباری در این زمینه اشاره و اظهار کرد: در سفر اخیر وزیر کشاورزی به جنوب درخواست کردیم که اعتبارات ادامه دار به جنوب کرمان تعلق گیرد تا کار مقابله در این زمینه رها نشود چرا که این امر می تواند خسارت جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
سوسک سرخرطومی تهدیدی برای اقتصاد کشاورزان
در حالی که نخلستان های جنوب کرمان از جمله در شهرستان های جیرفت و عنبرآباد سهم چشمگیری در تولید خرمای کشور دارند، ادامه این مسیر بدون برنامه ریزی دقیق و حمایت پایدار ممکن نخواهد بود.
آفت سوسک سرخرطومی که طی سال های اخیر خساراتی جدی به نخل ها وارد کرده، همچنان تهدیدی بالقوه برای اقتصاد کشاورزان منطقه است. اگرچه اقدامات کنترلی و پژوهشی انجام شده در جنوب کرمان الگویی ملی برای مقابله با این آفت به شمار می رود، اما تداوم آن نیازمند تخصیص اعتبار، آموزش کشاورزان و نظارت مستمر است.
از سوی دیگر، نبود صنایع فرآوری و محدودیت های صادراتی موجب شده بخش زیادی از محصول خرما، به ویژه خرمای مرغوب کلوته، از چرخه ارزشافزوده باز بماند.
این در حالیست که توسعه صنایع تبدیلی و تسهیل مسیر صادرات می تواند علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، جایگاه خرمای جنوب کرمان را در بازارهای جهانی تثبیت کند.
اکنون انتظار می رود با پیگیری های مستمر مسئولان و مشارکت فعال کشاورزان، از دل تهدیدها فرصتی برای بازسازی و نوسازی این بخش مهم کشاورزی فراهم شود؛ فرصتی که در صورت بهره برداری درست، می تواند بار دیگر نخلستان های جنوب کرمان را به نمادی از پایداری، رونق اقتصادی و افتخار ملی تبدیل کند.
            
                


                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
نظر شما