۴ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۵۸
۶۰ درصد زعفران خراسان شمالی وارد چرخه فرآوری و ارزش افزوده شد

۶۰ درصد زعفران خراسان شمالی وارد چرخه فرآوری و ارزش افزوده شد

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی، زمینه فرآوری ۱۸ تن از مجموع حدود ۳۰ تن زعفران تولیدی استان فراهم شده است.

به گزارش بازار، محمدعلی شریکیان روز یکشنبه اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود در سال زراعی جاری حدود ۳۰ تن نگین زعفران از سطح کشتزارهای استان برداشت شود که از این میزان ۱۸ تن وارد چرخه صنایع تبدیلی شامل خشک‌کنی، بسته‌بندی و عرضه با برند خراسان شمالی خواهد شد.

وی افزود: سال‌های گذشته بخش زیادی از زعفران تولیدی استان به صورت فله‌ای و خام از منطقه خارج می‌شد، اما با ایجاد واحدهای فرآوری و بسته‌بندی، روند خام‌فروشی این محصول راهبردی کاهش یافته است.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: رعایت الزامات بهداشتی، استانداردهای تولید، کنترل آلایندگی‌ها و سایر شاخص‌های کیفی در واحدهای فرآوری و تکمیلی، نقش مهمی در افزایش قابلیت عرضه محصول در بازارهای داخلی و صادراتی دارد.

شریکیان گفت: اکنون ۶ شرکت در استان زعفران تولیدی خراسان شمالی را با نام و برند استان عرضه می‌کنند که بخشی از محصولات این شرکت‌ها به کشورهای ایتالیا، اسپانیا، بحرین و دیگر کشورها صادر می‌شود.

وی با اشاره به ارزش افزوده بالای فرآوری زعفران اظهار کرد: یک کیلوگرم نگین زعفران حدود سه میلیارد ریال ارزش دارد، اما بسته‌بندی مناسب و عرضه در وزن‌های کوچک‌تر می‌تواند ارزش اقتصادی این محصول را چند برابر کند.

وی ادامه داد: تکمیل زنجیره ارزش زعفران از اولویت‌های استان است و اکنون ۱۳ واحد بسته‌بندی در خراسان شمالی فعال هستند و چهار مجوز جدید نیز برای ایجاد واحدهای بسته‌بندی صادر شده که توان جذب چهار تن نگین زعفران را دارند.

شریکیان با بیان اینکه شرکت‌های صادرکننده، زعفران را در بسته‌های کوچک حتی کمتر از یک گرم عرضه می‌کنند، افزود: توسعه صنایع تبدیلی علاوه بر افزایش ارزش اقتصادی محصول، زمینه ایجاد اشتغال پایدار را نیز فراهم می‌کند.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: یکی از چالش‌های اصلی حوزه زعفران، فرآیند گل‌پاک‌کنی بود که به نیروی انسانی و هزینه زیادی نیاز داشت، اما یک شرکت دانش‌بنیان با طراحی و ورود دستگاه گل‌پاک‌کنی، این فرآیند را تسهیل کرده است.

وی افزود: در این دستگاه، گل زعفران وارد شده و نگین زعفران جداسازی و پس از آن وارد مراحل خشک‌کنی و بسته‌بندی می‌شود که این اقدام به ارتقای کیفیت و رعایت استانداردهای صادراتی کمک خواهد کرد.

شریکیان خاطرنشان کرد: در حوزه فروش نیز ۲ انبار بورس زعفران در شهرستان‌های شیروان و فاروج راه‌اندازی شده است که به کشاورزان امکان می‌دهد محصول خود را در شرایط استاندارد نگهداری کرده و در زمان مناسب با قیمت مطلوب عرضه کنند.

وی گفت: نگهداری استاندارد زعفران در این انبارها و عرضه محصول در بورس کالا می‌تواند به تعادل بازار و حمایت از بهره‌برداران کمک کند.

خراسان شمالی با پنج هزار و ۴۳۰ هکتار اراضی زیر کشت زعفران، رتبه سوم کشور را از نظر سطح زیر کشت این محصول راهبردی دارد. زعفران یکی از محصولات اقتصادی استان محسوب می‌شود که نقش مهمی در اشتغال روستایی، افزایش درآمد کشاورزان و توسعه صادرات غیرنفتی ایفا می‌کند.

اکنون این محصول در هشت شهرستان استان کشت می‌شود و شهرستان فاروج بیشترین سطح زیر کشت و تولید زعفران را به خود اختصاص داده است. میانگین عملکرد زعفران در خراسان شمالی ۵.۹ کیلوگرم در هر هکتار است که استان را در شاخص عملکرد تولید در جایگاه نخست کشور قرار داده است.

کد خبر: ۴۱۹٬۶۴۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha