به گزارش بازار، در حالی که اسرائیل درگیر جنگهای چند جبههای و بحرانهای داخلی است، حامیان غربی این رژیم به طور فعال در تلاشند تا اقتصاد آن را با تزریق سرمایه و حمایتهای مالی سرپا نگه دارند. این حمایتها نه تنها شامل ارسال سلاح و ادوات نظامی برای تقویت توان نظامی اسرائیل میشود، بلکه به شکل سرمایهگذاریهای صوری و تزریق دارایی به سرزمینهای اشغالی فلسطین نیز ادامه دارد.
جالب اینجاست که بازار بورس اسرائیل در شرایطی که این رژیم با چالشهای جدی اقتصادی و اجتماعی مواجه است، به رکوردهای جدیدی دست یافته است. اما در پس این موفقیت ظاهری که رسانههای غربی در حال پر و بال دادن به آن هستند، واقعیتهای تلخ اقتصادی قرار دارد.
تولید ناخالص داخلی اسرائیل در آخرین فصل سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۲۰ درصد کاهش یافت و این روند ادامه یافت به طوری که این رژیم در حال حاضر با مشکلاتی، چون افزایش هزینههای زندگی، نرخ بالای بیکاری و نارضایتی عمومی مواجه است.
حامیان غربی اسرائیل به منظور حفظ موجودیت این رژیم، علاوه بر تأمین تسلیحات، به سرمایهگذاریهای صوری در بازارهای اسرائیل روی آوردهاند. بر اساس گزارشات، در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۶۱،۰۰۰ حساب معاملاتی جدید در بازار سرمایه اسرائیل افتتاح شده است که این رقم نشاندهنده تلاشهای حامیان غربی برای ایجاد ظاهری از رونق اقتصادی است. در نیمه اول سال ۲۰۲۵ نیز ۸۷،۰۰۰ حساب جدید افتتاح شده که اکثر آنها به دست سرمایهگذاری خارجی ثبت شدهاند.
در کنار این تلاشها، اسرائیل با نارضایتی عمومی گسترده و بحرانهای سیاسی داخلی مواجه است. طی ماهها و هفتههای اخیر صدها هزار نفر در اعتراض به سیاستهای اقتصادی و جنگافروزیهای رژیم به خیابانها آمدهاند و این وضعیت به شدت بر ثبات اقتصادی تأثیر گذاشته است. تحلیلگران میگویند که در حالت طبیعی این نارضایتیها باید به کاهش بیشتر سرمایهگذاریها و فرار سرمایهها منجر شود، اما دستهایی از بیرون از این رژِیم در حال هستند که حداقل در ظاهر، اجازه این کار را به سرمایهگذاران نمیدهد.
هر چند «آوی هاسون» مدیرعامل مرکز استارتاپ اسرائیل، در مصاحبهای به کاهش خطرات امنیتی و اقتصادی در این رژیم اشاره کرد، اما واقعیتها نشان میدهد که بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل عدم اطمینان از آینده این رژیم، همچنان با احتیاط عمل میکنند.
همچنین در حالی که برخی از تحلیلگران به رشد ۲ درصدی تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۳ اشاره میکنند، واقعیت این است که این رشد ناشی از سرمایهگذاریهای خارجی و نه ناشی از بهبود واقعی وضعیت اقتصادی است.
در مجموع حمایتهای غربی از اسرائیل به عنوان یک تلاش برای حفظ این رژیم در برابر چالشهای داخلی و بینالمللی، به ویژه در زمینه اقتصادی، به نظر میرسد که به جای ایجاد ثبات، تنها به تقویت بحرانهای موجود و بزرگتر شدن حباب عادی سازی اوضاع، منجر خواهد شد. در حالی که حامیان اسرائیل به دنبال حفظ این رژیم هستند، واقعیتهای اقتصادی و اجتماعی نشاندهنده یک بحران عمیقتر است که نیاز به توجه فوری دارد.
نظر شما