بازار؛ گروه بین الملل: با آمدن ترامپ به کاخ سفید، روزی بدون جنجال نیست. چند روز پیش «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا هشدار داد که کشورهایی که از سیاستهای بریکس که مغایر با منافع آمریکا است حمایت کنند، با ۱۰ درصد تعرفه اضافی مواجه خواهند شد.
ترامپ در رسانههای اجتماعی نوشت: هر کشوری که از سیاستهای ضد آمریکایی بریکس پیروی کند، مشمول ۱۰ درصد تعرفه اضافی خواهد شد. هیچ استثنایی برای این سیاست وجود نخواهد داشت.
این هشدار در پاسخ به بیانیه مشترک وزرای دارایی کشورهای بریکس در اجلاس ریودوژانیرو صادر شد. وزرا از تعرفههای ایالات متحده آمریکا به عنوان تهدیدی برای اقتصاد جهانی انتقاد و ادعا کردند که آنها عدم قطعیت در فعالیتهای اقتصادی و تجاری بینالمللی ایجاد میکنند. این بلوک همچنین اصلاحاتی را در صندوق بینالمللی پول (IMF) و تغییراتی در نحوه ارزیابی ارزش ارزهای جهانی پیشنهاد کرد.
واکنش کاخ سفید سریع بود - و به نوبه خود، اعضای بریکس به آن پاسخ دادند. «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در مورد بیانیه ترامپ گفت: بریکس هرگز علیه هیچ کشور ثالثی نبوده و نخواهد بود. ما واقعاً از اظهارات رئیس جمهور ترامپ تعجب کرده ایم زیرا سازمان همکاری بریکس علیه هیچکس نیست.
سایر کشورهای عضو نیز واکنش نشان دادند. «لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا»، رئیس جمهور برزیل اظهار داشت: من فکر نمیکنم که رئیس جمهور کشوری به بزرگی ایالات متحده، تهدید جهان به صورت آنلاین را مسئولانه یا جدی بداند. بریکس یک مدل جدید است. این یک گروه بسته یا باشگاهی از کشورهای ممتاز نیست. اینها کشورهایی هستند که برای ایجاد شکل جدیدی از سازمان اقتصادی جهانی تلاش میکنند. چین در حال گذار به اقتصاد کم کربن است. بریکس باید به عنوان نمونهای برای گروه هفت و بسیاری از کشورهای ثروتمند دیگر باشد.
ترامپ حتی قبل از بازگشت به قدرت، بلوک بریکس را به داشتن نیات ضد آمریکایی متهم میکرد
«سیریل رامافوسا»، رئیس جمهور آفریقای جنوبی نیز سکوت خود را شکست و به خبرنگاران گفت که بریکس در تلاش برای رقابت با هیچ کشور دیگری نیست.
وزارت امور خارجه چین بارها علیه جنگهای تعرفهای صحبت کرده و تأکید کرده است که بریکس یک پلتفرم باز و فراگیر است که هیچ کشور خاصی را هدف قرار نمیدهد.
لازم به ذکر است که این اولین حمله ترامپ به بریکس نیست. حتی قبل از بازگشت به قدرت، وی این بلوک را به داشتن نیات ضد آمریکایی متهم میکرد. در ژانویه وی کشورهای عضو را در صورت تلاش برای بازی با دلار تهدید به اعمال تعرفههای ۱۰۰ درصدی کرد.
در آن زمان ترامپ گفت: ما از این کشورهای به ظاهر متخاصم خواهیم خواست که از ایجاد ارز بریکس یا حمایت از هر ارز دیگری که با هدف جایگزینی دلار قدرتمند ایالات متحده باشد، خودداری کنند. در غیر این صورت، آنها با تعرفههای ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد و دسترسی به بازار باشکوه آمریکا را از دست خواهند داد.
به گزارش رسانه ها، ترامپ در ماه فوریه این تهدید را به ۱۵۰ درصد افزایش داد. وی در جریان ضیافت شامی با انجمن فرمانداران جمهوریخواه در واشنگتن گفت: کشورهای عضو بریکس سعی کردند دلار ما را نابود کنند. آنها میخواستند یک ارز جدید ایجاد کنند. بریکس ممکن است برای پذیرش یوان چین تلاش کند. عدم پاسخ مستقیم به این تهدیدها در واشنگتن به عنوان نشانهای از ترس تعبیر شد - ترس از دست دادن دسترسی به بازار ایالات متحده در صورت هرگونه تلاش برای دور زدن دلار.
ارز بالقوه بریکس میتواند نقش جهانی دلار را تضعیف کند و همزمان ارزهای کشورهای عضو بریکس را تقویت کند
این بار نیز، اعضای بریکس تا حد زیادی از صدور بیانیههای عمومی قوی خودداری کردهاند که میتواند دو دلیل داشته باشد: یا موضوع ارز جدید هرگز به طور جدی در اجلاس برزیل مورد بحث قرار نگرفت و اظهارات ترامپ را به طوفانی در فنجان چای تبدیل کرد، یا کشورهای عضو - با آگاهی از ماهیت غیرقابل پیشبینی رئیس جمهور ایالات متحده - ترجیح میدهند خصومت بیشتری را تحریک نکنند.
در ۲ آوریل، ترامپ با انتشار فهرستی از کشورهایی که مشمول تعرفههای جدید خواهند شد، از حرف به عمل روی آورد. وی این روز را «روز آزادی آمریکا» اعلام کرد. تاریخ اولیه اجرا ۹ جولای تعیین شده بود، اما اکنون به ۱ آگوست موکول شده است. وقتی خبرنگاران از وی خواستند که توضیح دهد، ترامپ به طور مبهم پاسخ داد: «تعرفههایی وجود خواهد داشت. تعرفهها، تعرفه خواهند بود.»
صحبتها در مورد یک ارز واحد بریکس برای اولین بار در ۲۲ آگوست ۲۰۲۳، در پانزدهمین اجلاس بریکس در ژوهانسبورگ مطرح شد. گزارش شد که این ارز احتمالاً بر اساس سبدی از ارزهای کشورهای عضو خواهد بود. هدف اصلی، کاهش وابستگی به دلار آمریکا و یورو بود.
به گفته تحلیلگران گازپروم بانک، یک ارز بالقوه بریکس، میتواند نقش جهانی دلار را تضعیف و همزمان ارزهای کشورهای عضو بریکس را تقویت کند. اگر این ارز ایجاد شود، میتواند منجر به پیامدهای متعددی شود: روند منفی در بازارهای سهام ایالات متحده، کاهش قیمت سهام، افزایش بازده اوراق قرضه دولتی ایالات متحده و واردات گرانتر.
الکساندر وایز و ایان لوئیس، کارشناسان جیپیمورگان معتقدند که بزرگترین تهدید ممکن است کاهش ارزش داراییهای آمریکایی نباشد، بلکه پیامدهای ژئوپلیتیکی آن باشد. این ژئوپلیتیک است - نه دلارزدایی - که میتواند رشد اقتصادی را کُند و تورم را تشدید کند. در چنین شرایطی، کشورهای جنوب جهان ممکن است از دلار و یورو به نفع ارز بریکس روی آورند.
به هر حال با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بحثها در مورد ارز بریکس تا حد زیادی پشت درهای بسته، پیش رفته است. همانطور که «ایگور ماکاروف»، اقتصاددان روسی پس از اجلاس برزیل به گفت: در حال حاضر هیچ کس در بریکس خواهان ابتکارات انقلابی نیست و به دلیل تهدیدهای ترامپ برای اعمال تعرفههای ۱۰ درصدی، از کلمه «دلار» به طور کلی اجتناب میشود.
نظر شما