۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۸
اجلاس چین، آسه آن و شورای همکاری خلیج فارس | جنوب جهانی دریافت‌کننده منفعل نظم بین‌المللی
جنوب جهانی؛ قدرتی اصلاح گر و سازنده:

اجلاس چین، آسه آن و شورای همکاری خلیج فارس | جنوب جهانی دریافت‌کننده منفعل نظم بین‌المللی

در دورانی که هژمونی آمریکا نشانه‌هایی از فرسودگی را نشان می‌دهد، اجلاس آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس، خرد شرقی و انتخاب واقع‌بینانه «بازی غیرصفر» را به جهان ارائه می‌دهد.

بازار؛ گروه بین الملل: به دعوت «انور ابراهیم»، نخست‌وزیر مالزی که کشورش در حال حاضر ریاست دوره‌ای آسه‌آن را بر عهده دارد، «لی کیانگ»، نخست‌وزیر چین از روز دوشنبه تا چهارشنبه در اجلاس آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس (GCC) در کوالالامپور، مالزی شرکت می‌کند. برای اولین بار است که این اجلاس سه‌جانبه برگزار می‌شود. مانند چین، کشورهای عضو آسه‌آن و شورای همکاری خلیج فارس اقتصادهای نوظهور در آسیا و اعضای کلیدی جنوب جهان هستند. آنها همچنین شرکای مهمی در همکاری طرح یک کمربند یک جاده هستند. این اجلاس سه‌جانبه که از نظر جغرافیایی شرق آسیا، جنوب شرقی آسیا و غرب آسیا را در بر می‌گیرد، نشان‌دهنده روند جدیدی در توسعه جنوب جهان است و نشان‌دهنده تمایل پیشرفته برای ادغام منطقه‌ای است.
آسه‌آن، چین و شورای همکاری خلیج فارس، سه نهاد اقتصادی بزرگ با نفوذ قابل توجه در آسیا هستند. چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است، در حالی که آسه‌آن پس از ایالات متحده، چین، اتحادیه اروپا و ژاپن به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شده است. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بزرگترین ذخایر نفت و گاز طبیعی جهان را در اختیار دارند، سرانه تولید ناخالص داخلی آنها سه برابر میانگین جهانی است و در مجموع صندوق‌های ثروت ملی را مدیریت می‌کنند که یک سوم کل دارایی‌های ۱۰۰ صندوق ثروت ملی برتر جهان را تشکیل می‌دهد. اقتصادهای شرکت‌کننده در این اجلاس در مجموع تقریباً یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان و بازار وسیعی با بیش از ۲.۱ میلیارد نفر را تشکیل می‌دهند. تنها با قضاوت بر اساس مقیاس اقتصادی، ایجاد یک سازوکار همکاری سه‌جانبه بین آسه‌آن، چین و شورای همکاری خلیج فارس مطمئناً پتانسیل بیشتری را آزاد کرده و ثبات بیشتری را به اقتصاد جهانی تزریق خواهد کرد.

اجلاس سه‌جانبه چین، آسه آن و کشورهای خلیج فارس همسویی استراتژیک و ارتباط عمیق‌تر بین طرح یک کمربند یک جاده چین، طرح جامع اتصال آسه‌آن ۲۰۲۵ و چشم‌انداز ۲۰۳۰ شورای همکاری خلیج فارس را ارتقا می دهد

اجلاس آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس نتیجه‌ای طبیعی است که ریشه در روابط عمیق تاریخی و معاصر دارد. جاده ابریشم باستانی زمانی این سه منطقه را از طریق تجارت اولیه و مبادلات تمدنی به هم متصل می‌کرد. مالزی، اندونزی و سایر کشورهای آسه‌آن، به همراه اعضای شورای همکاری خلیج فارس همگی کشورهای اسلامی هستند که مدت‌هاست روابط اقتصادی و فرهنگی نزدیکی را حفظ کرده‌اند. در طول چند دهه گذشته، چین از طریق سیاست همسایگی دوستانه، امن و مرفه خود و همچنین ابتکار یک کمربند یک جاده (BRI) به انسجام منطقه‌ای شتاب مثبتی بخشیده است. امروزه، چین بزرگترین شریک تجاری شورای همکاری خلیج فارس است در حالی که چین و آسه‌آن بزرگترین شریک تجاری یکدیگر هستند. در ۲۰ مه، مذاکرات برای ایجاد منطقه تجارت آزاد چین و آسه‌آن رسماً به پایان رسید. مذاکرات برای توافق تجارت آزاد چین و شورای همکاری خلیج فارس که در سال ۲۰۰۴ آغاز شد، تاکنون ۱۱ دور برگزار شده است. دهه‌ها همکاری عمیق‌تر، پایه و اساس محکمی از اعتماد متقابل را برای این اجلاس ایجاد کرده است.
امروزه سه طرف در حال حاضر سازوکارهای همکاری دوجانبه یا چندجانبه را در سطوح مختلف ایجاد کرده‌اند و همچنین نیاز عملی به تعمیق بیشتر همکاری وجود دارد. با توجه به اینکه چین از قابلیت‌های قوی تولید صنعتی و نوآوری فناوری برخوردار است، آسه‌آن از منابع طبیعی فراوان و ساختار جمعیتی جوان برخوردار است و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تنوع ساختارهای اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های خارجی خود را تسریع می‌کنند و به دلیل مکمل بودن اقتصادی قوی آنها، فضای وسیعی برای همکاری وجود دارد. انتظار می‌رود این اجلاس سه‌جانبه، همسویی استراتژیک و ارتباط عمیق‌تر بین طرح یک کمربند یک جاده چین، طرح جامع اتصال آسه‌آن ۲۰۲۵ و چشم‌انداز ۲۰۳۰ شورای همکاری خلیج فارس را ارتقا دهد - و الگوی جدیدی از ایجاد ارتباط با سایر کشورها از طریق خشکی و دریا را در عین ایجاد هم‌افزایی بین مناطق شرقی و غربی تقویت کند. از این نظر، این اجلاس نه تنها نشان‌دهنده شتاب ادغام منطقه‌ای، بلکه نشان‌دهنده همکاری‌های متنوع و عمیق بین کشورهای آسیایی نیز هست.

در بحبوحه هیاهوی «ریسک‌زدایی» در اقتصاد جهانی و در دورانی که هژمونی یکجانبه نشانه‌هایی از فرسودگی را نشان می‌دهد، اجلاس آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس، خرد شرقی و انتخاب واقع‌بینانه «بازی غیرصفر» را به جهان ارائه می‌دهد

در دنیای امروز، سایه یکجانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی بر جهان سایه افکنده است و زنجیره‌های تأمین و تولید جهانی اغلب با خطر «جدایی» مواجه هستند. کشورهای آسیایی، به عنوان قدرت‌های تولیدی و تجاری، به ویژه تحت تأثیر قرار می‌گیرند. چین، آسه‌آن و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به طور فزاینده‌ای اهمیت گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری متنوع و کاهش وابستگی به یک بازار واحد را درک می‌کنند، که به عنوان نیروی محرکه ذاتی برای همکاری بیشتر بین سه طرف عمل می‌کند. برگزاری این اجلاس سه‌جانبه همچنین سیگنال محکمی در حمایت از تجارت آزاد و همکاری‌های باز ارسال کرده و به ثبات زنجیره‌های عرضه و تولید جهانی و تضمین عملکرد سالم اقتصادهای منطقه‌ای و جهانی اطمینان بخشیده است.
این اجلاس، بستری استراتژیک برای ادغام آسیا ایجاد کرده و به عنوان بستری آزمایشی برای همکاری‌های بین منطقه‌ای عمل خواهد کرد و یک برنامه عملی برای همکاری‌های اقتصادی گسترده‌تر جهانی ارائه خواهد داد. سه طرف در مورد حفظ امنیت و ثبات منطقه‌ای، حمایت از حل مسالمت‌آمیز اختلافات منطقه‌ای و مخالفت با هژمونی‌گرایی، اجماع گسترده‌ای دارند. از منظر همکاری جنوب-جنوب، ویژگی‌های مکمل، غیر انحصاری و اولویت‌دار توسعه در مدل همکاری آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس نیز از اهمیت مرجع گسترده‌ای برخوردار است.
در بحبوحه هیاهوی «ریسک‌زدایی» در اقتصاد جهانی و در دورانی که هژمونی یکجانبه نشانه‌هایی از فرسودگی را نشان می‌دهد، اجلاس آسه‌آن-چین-شورای همکاری خلیج فارس، خرد شرقی و انتخاب واقع‌بینانه «بازی غیرصفر» را به جهان ارائه می‌دهد. این اجلاس پیام روشنی به جهان می‌فرستد: جنوب جهان دیگر یک دریافت‌کننده منفعل نظم بین‌المللی نیست، بلکه یک سازنده و اصلاح‌گر فعال است. این نظم نوظهور نه بر بازدارندگی نظامی، بلکه بر توسعه مشترک بنا شده است؛ نه با سیاست‌های بلوکی، بلکه با سود و همکاری متقابل پرورش می‌یابد.

کد خبر: ۳۴۴٬۱۷۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha