بازار؛ گره بین الملل: دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا روز شنبه ۲۱ اردیبهشت در مسقط عمان پایان یافت. «عباس عراقچی»، وزیر خارجه ایران بعد از دور چهارم گفتوگوها با آمریکا گفت: دور چهارم مذاکرات نسبت به ۳ دور گذشته جدیتر و صریحتر بود. میشود الان گفت که در مورد موضوعاتی اختلافی بیشتر بحث شده و مواضع بههم نزدیک شده و میشود این دوره را رو بهجلو ارزیابی کرد.
ایران بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود تأکید دارد، از این رو، تمامی پیشنهادهای آمریکا درباره برچیدن سانتریفیوژهای پیشرفتهای که پس از خروج یکجانبه ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ نصب شدهاند، را رد میکند. ایران همچنین خواهان رفع کامل و فوری تمامی تحریمهای آمریکا است که پس از خروج ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸ اعمال شدهاند، بهویژه تحریمهای نفتی و مالی و همچنین تحریمهایی که علیه سپاه پاسداران وضع شده است.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا نیز بعد از پایان دور چهارم مذاکرات گفت: آنچه درباره ایران در حال وقوع است، بسیار خوب است. ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد و رفتار ایرانیها تا این لحظه معقول و هوشمندانه بوده است.
خبرنگار بازار در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته است که در ادامه می آید. وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
*دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شد. با توجه به پیشرفت مذاکرات هستهای ایران، تهران و واشنگتن چقدر در مورد رسیدن به توافق جدی هستند؟ آیا واقعاً میخواهند به توافق برسند؟
به نظر میرسد هر دو خواهان توافق هستند. اما این روند همچنان دشوار خواهد بود. توافقی که میتوانند به آن برسند ممکن است مشابه توافقی باشد که دولت اوباما داشت و ترامپ آن را رها کرد. اما ترامپ با توجه به موضع ضعیفتر ایران در سالهای اخیر، انتظار محدودیتهای بسیار شدیدتری را برای ایران دارد. اگر چنین باشد، مذاکرات میتواند از هم بپاشد.
ترامپ با توجه به موضع ضعیفتر ایران در سالهای اخیر، انتظار محدودیتهای بسیار شدیدتری برای ایران دارد
*نقش کشورهای عربی خلیج فارس را در مذاکرات بین آمریکا و ایران چگونه ارزیابی میکنید و آیا این کشورها از سال ۲۰۱۵ رویکرد خود را تغییر دادهاند؟
کشورهای عرب خلیج فارس تاحدودی موضع خود را در قبال ایران تغییر داده اند. واقعیت این است که آنها نیز ممکن است ایران را در موقعیت ضعیفتری ببینند و می خواهند کمتر توسط ایران تهدید شوند. اما من نظر آنها را لزوماً برای توافق بین امریکا و ایران در مورد موضوع هسته ای تهران حیاتی نمیبینم.
رویکرد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نسبت به مذاکرات ایران و آمریکا حیاتی نیست
*پس از دور چهارم مذاکرات با آمریکا «عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه ایران گفت: دور چهارم مذاکرات جدیتر و صریحتر از سه دور قبلی بود. به نظر ما غنیسازی باید ادامه یابد؛ البته ممکن است محدودیتهایی برای مدت کوتاهی اعمال شود تا اعتماد به سطح آن ایجاد شود. اصل ادعای ممنوعیت غنیسازی به هیچ وجه قابل مذاکره نیست. نظر شما در این مورد چیست؟
به نظر میرسد که آنها حداقل معادل توافقی را که در گذشته داشتند، میخواهند. این امر ممکن است برای ترامپ دشوار باشد، مگر اینکه او این توافق را دارای مزایای اقتصادی ببیند که بتواند در مورد تجارت و سرمایهگذاری بالقوه از آن اعتبار کسب کند و این یک زاویه دید جدید است.
نظر شما