به گزارش بازار، روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، امروز (دوشنبه ۲۰ شهریورماه) در رویداد "نظاره قانون جهش تولید دانشبنیان" که به میزبانی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، قانون جهش تولید دانشبنیان را از قوانین مترقی این حوزه خواند و گفت: باید به مجلس یازدهم برای تصویب این قانون اثربخش تبریک و خداقوت گفت.
دهقانی در بخش ابتدایی صحبتهای خود اظهار کرد: معتقدیم کشور چهار نسل را در معاونت علمی، به عنوان دستگاه اجرایی و توسعهای علم و فناوری، تجربه کرده است. نسل یک، نسل گفتمانسازی و گفتمان تجاریسازی و علم و فناوری و جا افتادن یکسری مفاهیم تدریجی در کشور بود که این ادبیات سالهای ۸۵ تا ۸۸ در دانشگاه شکل گرفت.
وی ادامه داد: در نسل دوم معاونت علمی، بحث نقشه جامع علمی کشور و ستادهای توسعه فناوری مانند ستادهای نانو، زیست فناوری و این دست ستادها شکل گرفت، که نتیجه فعالیت آنها در کنار تصویب قانون حمایت از شرکتها و اقتصاد دانشبنیان، به نسل سوم معاونت علمی منتهی شد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، با بیان اینکه در نسل سوم از سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ تقریباً قانون مصوب ۸۹ به خوبی اجرا شد، تاکید کرد: نتیجه این اجرا جهش کمی و کیفی تعداد شرکتهای دانش بنیان و ایجاد یکسری زیرساخت مثل کارخانههای نوآوری، صندوق نوآوری و شکوفایی و ... بود و در ادامه بحث رویکرد نیازمحور و تقاضامحور طرحهای فناوری مطرح شد.
دهقانی تاکید کرد: معتقدیم با داشتن قانون مترقی مانند قانون جهش تولید دانش بنیان، نسل چهارم معاونت علمی، نسل تحقق اقتصاد دانشبنیان باشد، که در این نسل چهارم میتوانیم انتظار بازیگرهای جدید و بزرگ و ادبیات ملموستر اقتصادی را داشته باشیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری در بخش دیگر صحبتهای خود در پاسخ به این سوال که چرا تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان ضرورت داشت؟ به بیان آمار مقایسهای پیش و پس از اجرای قانون حمایت از شرکتها و اقتصاد دانشبنیان مصوب سال ۸۹ پرداخت و گفت: برای نمونه تعداد شرکتها از ۵۵ تا در سال ۹۲ به ۲ هزار شرکت در امروز رسیده است که نشان میدهد یک تغییر جدی اتفاق افتاده و به اندازه کافی در کمیت رشد کردهایم.
دهقانی با مقایسه سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یک نهاد سرمایهگذار در سال ۹۲ و سال جاری و اشاره به رشد بیش از ۵۰ درصدی آن، گفت: پیش از قانون مصوب سال ۸۹، سهم شرکتهای بزرگ بسیار اندک بود و ابزارهای مالی جدید برای ایجاد اقتصاد فناوری از بحث سرمایهگذاری و ... به آن معنا نداشتیم و بحث بازار ملی و صیانت از آن، توسعه زنجیرههای ارزش و صادرات محصول دانش بنیان از چالشهای جدی این حوزه بود. در حالی که به عنوان مثال درآمد شرکتهای دانشبنیان در سال ۹۲، بیست میلیارد تومان برآورد شده، اما همین شرکتها در سال ۱۴۰۲، ۴۵۰ همت درآمد کسب کردهاند، بنابراین کاملاً مشخص است که این اکوسیستم تغییر کرده و به یک سازوکار جدید و لباس نو نیاز دارد که ما معتقدیم قانون جهش تولید دانشبنیان این ابزار جدید است.
وی در ادامه ضمن اشاره به قانون حمایت از شرکتها و اقتصاد دانشبنیان تصویب سال ۸۹، عنوان کرد: قانون سال ۸۹ یکسری حمایتهایی دارد که عموماً هدف آن توسعه و ترویج و ایجاد ادبیات فناوری است، اما قانون ۱۴۰۱ _قانون جهش تولید دانشبنیان_ هدف را تبدیل به کارهای بزرگ و تاثیرگذار میکند و رویکرد از ترویج فناوری به رویکرد اقتصاد دانشبنیان تبدیل میشود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری در ادامه گزارشی از اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان در دولت ارائه کرد و گفت: خوشبختانه با حمایتی که دولت انجام داد، تمام آئیننامههای اجرایی این قانون در سال اول تصویب آن، در دولت تصویب شده است. در شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانش بنیان هم که شورای عالی بسیار اثرگذار در اجرای این قانون است، تاکنون دو جلسه با نظارت رئیس جمهور و در سطح نخبگانی بالا تشکیل شده و هیچ دستور اجرایی مانده بر زمین نداریم.
دهقانی فیروزآبادی در ادامه ضمن اشاره به چند نمونه از ظرفیتها و دستاوردهایی که قانون جهش تولید دانشبنیان ایجاد کرده، گفت: یکی از ابزارهای بسیار مهمی که این قانون در اختیار ما قرار داده، بحث تولید بار اول محصولات و تشریفات دانش بنیان است. از بعد از تصویب این قانون تاکنون بیش از ۱۶۰ میلیون دلار قرارداد بار اول با شرکتهای دانشبنیان بسته شده است که نتیجه آن یک و سه دهم(۱/۳) میلیارد دلار سرمایهگذاری است.
وی همکاری و همسرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی و بانکها را یکی دیگر از ابزارهای بسیار مهمی خواند که قانون جهش تولید دانشبنیان ایجاد کرده است و تاکید کرد: منتظریم این اتفاق هر چه زودتر با حمایت بانک مرکزی اتفاق بیفتد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری بند ۱۲ قانون جهش تولید دانشبنیان را از بندهای مهم این قانون خواند و گفت: یکی از نقدهای همیشگی به ما این بوده که در بحثهای علم و فناوری تهرانزده یا مرکززده هستیم؛ اما قانون جهش تولید دانشبنیان تکلیفی را در توسعه گسترده اقتصاد دانشبنیان و توسعه استانها مشخص میکند که به این نقد پاسخ میدهد. بر مبنای این قانون و با استفاده از ظرفیتهای آن یک برنامه ملی تحت عنوان "برش استانی اقتصاد دانشبنیان" تعریف شده که در فاز اول در پنج استان آذربایجان شرقی، یزد، کرمان، مرکزی و زنجان شکل گرفته و به زودی در پنج استان دیگر نیز شکل خواهد گرفت.
دهقانی با بیان اینکه منابع هر کدام از این برنامههای استانی بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیارد ریال است که شامل منابع معاونت علمی و فناوری، منابع اعتباری و مالیاتی، منابع استانی و منابع تبصره ۱۸ است؛ اضافه کرد: پیشبینی میشود با تمرکززدایی از مرکز بتوانیم یک جهش تولید دانش بنیان در استانهای کشور داشته باشیم.
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در پایان با اشاره به تأثیرات اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان، عنوان کرد: اتفاق بزرگی که افتاده این است که مخاطبان معاونت علمی و فناوری از شرکتهای کوچک و متوسط به شرکتها و صنایع بزرگ تغییر کردند و بر مبنای این قانون علاقمند به حضور در این حوزه شدهاند. پیشبینی ما این است همانطور که اجرای قانون سال ۸۹ زیستبوم فناوری را تشکیل داد؛ اجرای قانون مترقی جهش تولید دانش بنیان به مدت ۱۰ سال، قطعاً ما را به رشد سالانه حداقل یک درصد تولید ناخالص ملی خواهد رساند.
نظر شما