۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۹
آذربایجان شرقی قطب سوم صنعت خودروسازی ایران می شود/ ضرورت حل مشکلات قطعه سازان
استاندار آذربایجان شرقی:

آذربایجان شرقی قطب سوم صنعت خودروسازی ایران می شود/ ضرورت حل مشکلات قطعه سازان

تبریز- استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیت‌های صنعتی استان، گفت: ایجاد قطب سوم صنعت خودرو با استفاده از ظرفیت‌های استان در این حوزه یکی از اولویت‌ها و اهداف مدیریت استان است.

به گزارش خبرنگار بازار، ظهر امروز با حضور مسعود پزشکیان نائب رئیس اول مجلس، رضا رحمانی وزیر صمت‌، مدیرعامل ایران خودرو خط تولید موتور۴۵۷ با آلایندگی euro۴ و موتور ۳۵۵ با آلایندگی euro ۵-eev شرکت خودروسازی ایران‌خودرو در شرکت ایدم تبریز آغاز به کار کرد.

محمدرضا پورمحمدی استاندار آذربایجان شرقی در این مراسم با اشاره به ظرفیت های اقتصادی و صنعتی این استان گفت: آذربایجان شرقی در سال‌هایی نه چندان دور از جمله استان‌های برتر صنعتی کشور بود که اکنون از این جایگاه فاصله گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه باید آذربایجان شرقی را به جایگاه واقعی خود برسانیم، ادامه داد: در این خصوص یکی از اهداف ما رشد صنعت خودروسازی در این استان است چراکه ظرفیت های بزرگ و مهمی در زمینه خودروسازی در آذربایجان شرقی وجود دارد.

پورمحمدی با تاکید بر اینکه ایجاد قطب سوم تولید خودرو یکی از برنامه‌های اولویت ‌دار آذربایجان شرقی است، افزود: امروز پروژه های مهمی در شهر تبریز به بهره برداری رسید که نشان از فعالیت مناسب شرکت‌هایی مانند ایدم و چرخشگر دارد.

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به مشکلات برخی واحدهای خودروسازی و تولید قطعه استان نیز گفت: برای حل مشکلات باید تدابیر لازم اتخاذ شود.

شرکت ایدم از زیرمجموعه های شرکت ایران خودرو دیزل در سال ۵۱ به بهره برداری رسیده و هم اکنون با دارا بودن بیش از ۷۰۰ نیروی انسانی توانمندی و ظرفیت تولید موتورهای سری ۳۰۰ شامل ۳۱۲، ۳۶۳، ۳۵۲ و ۳۵۵ برای نصب در انواع محصولات مینی بوس، کامیونت، کامیون و اتوبوس را دارد.

تولید موتورهای ۴۵۷ برای نصب بر روی انواع کشنده و اتوبوس نیز بخشی از فعالیت های این مجموعه است. با اجرای پروژهای تعریف شده در ایدم امکان تولید و تحویل موتور با سطح استاندارد یورو۵ نیز میسر می شود.

صرفه جویی ارزی ۱۰ هزار یورویی به ازای تولید هر دستگاه موتور ۴۵۷ از نتایج پروژه های توسعه ای ایدم در سال جاری است. همچنین تعمیق ساخت داخل موتور ۳۵۵ صرفه جویی ارزی ۵ هزار یورویی و موتور ۳۶۴ صرفه جویی ۳ هزار یورویی به دنبال خواهد داشت.

امروز همچنین آیین افتتاح خط تولید گیربکس سمند در شرکت چرخشگر در تبریز برگزار شد.

کد خبر: ۱۶٬۹۷۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha