به گزارش بازار، محمد قربانی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی از احیاء طرح خودکفایی دانههای روغنی در کشور خبر داد. این در حالیست که طرح ملی دانههای روغنی قرار بود در سال ۱۳۸۳ اجرایی شود.
علیرضا مهاجر، معاون امور زراعی وزارت جهاد کشاورزی گفت: متاسفانه در آن سالها به علت واردات بی رویه و اختلاف قیمت ارز آزاد و ارز دولتی در آن زمان، امکان ادامه طرح در آن دوره دیگر میسر نشد.
در عین حال، تولید دانههای روغنی در برخی سالها همانند ۱۳۹۷ موفقیت آمیز بود.
مهاجر در ادامه افزود: ما به ۵۴۰ هزار تن تولید کلزا رسیدیم که یک رکوردی در داخل کشور بود.
البته در سالیان بعد، با تغییر سیاستهای ارزی و حمایتی از تولیدکنندگان، تولید این محصول راهبردی با مشکل مواجه شد.
سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی گفت: آفت اینکه چرا طرح دانههای روغنی در کشور ما شکست خورد تنها به علت ارز ۴۲۰۰ تومانی بود، یعنی این هم فساد دارد و هم رانت دارد و هم تولید داخل را از بین میبرد.
کشاورزان هم در سالیان اخیر رغبتی برای کشت این محصول نداشتند. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، تولید دانههای روغنی از سال ۸۳ به مدت سه سال روند افزایشی داشته است. به طوری که در سال ۸۶ مجموع پنج محصول آفتابگردان، سویا، کلزا، پنبه دانه و گلرنگ به ۷۱۶ هزار تن رسید. اما چرا تولید دانههای روغنی در سالهای اخیر بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
موسوی، کارشناس کشاورزی در اینباره گفت: تنظیم بازار متکی بر واردات در این حوزه که باعث عدم اطمینان کشاورزان به بازار داخلی خرید دانههای روغنی شده است. در سالهای اخیر حمایت دولت از واردات روغن خام یکی از مهمترین دلایل کاهش تولید دانههای روغنی در کشور ما بود.
همچنین اعطای یارانه کشت ۲۰۰ میلیارد تومانی سویا و افزایش هشت هزار و ۵۰۰ تومانی خرید تضمینی کلزا و بستههای حمایتی کشت دانههای روغنی از برنامههای احیای این طرح خودکفایی در سال زراعی جدید محسوب میشود.
قربانی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: برای سویا شروع کردیم و به ازای هر هکتار سه میلیون تومان پرداخت میکنیم و سه میلیون تومان هم پاداش بهره وری برای افزایش عملکرد پرداخت میکنیم.
کارشناسان معتقدند نفوذ مافیای واردات و تعارض منافع از علل اصلی ناکامی اجرای طرح خودکفایی دانههای روغنی در مدت ۱۰ سال گذشته محسوب میشود.
نظر شما