۳۰ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۷
ارزش غذایی دانه ذرت

ارزش غذایی دانه ذرت

برای افزایش تولید گوشت ارزان و پاسخگویی به نیازهای جمعیت در حال رشد کشور، کشت ذرت دارای ارزش غذایی بالا از اولویت‌های تحقیقاتی شرکت توسعه کشت ذرت می باشد.

به گزارش بازار، برای افزایش تولید گوشت ارزان و پاسخگویی به نیازهای جمعیت در حال رشد کشور، کشت ذرت دارای ارزش غذایی بالا از اولویت‌های تحقیقاتی شرکت توسعه کشت ذرت می باشد. همچنین شرکت توسعه کشت ذرت در زمینه تاسیس خشک کن های افقی و عمودی ذرت دانه ای در کشور پیشگام بوده و اولین خشک کن ها را در خوزستان، ایلام، گرگان، کرمانشاه و فارس راه اندازی نموده است. برای خرید دانه ذرت استحصالی از خشک کن های شرکت از نظر رطوبت، آردینگی، مواد خارجی و … استاندارد بوده و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

دانه ذرت میوه های ذرت است که از آن در تغذیه انسام، دام و طیور به عنوان منبع نشاسته استفاده می شود. دانه‌ها می‌توانند در رنگ‌های مختلفی باشند: مایل به سیاه، خاکستری مایل به آبی، بنفش، سبز، قرمز، سفید و زرد. یک بلال ذرت تقریباً ۸۰۰ دانه در ۱۶ ردیف دارد. دانه ذرت بر اساس وزن ماده خشک از ۹/۸۲ درصد آندوسپرم، ۱/۱۱ درصد جوانه، ۵/۲ درصد پریکارپ و ۸/۸ درصد کلاهک تشکیل شده است.

اندوسپرم در حدود ۸۳ درصد وزن خشک دانه را در بر گرفته و منبع اصلی نشاسته (انرژی) و پروتئین است. اندوسپرم بر دو نوع سخت و نرم است. در اندوسپرم سخت نشاسته به صورت متراکم است اما در اندوسپرم نرم نشاسته آزاد تر است. پس از اینکه دانه خشک شد، نشاسته در این اندوسپرم نرم متراکم شده و در بالای دانه یک فرورفته‌گی شبیه دندان ایجاد میشود. از این رو این نوع ذرت را دندانی نیز مینامند. جنین تنها قسمت زنده دانه ذرت است. این ماده شامل اطلاعات مهم ژنتیکی، ویتامین ها، آنزیم ها و مواد معدنی برای رشد گیاه است. جنین ۸۵ درصد روغن ذرت را تشکیل می دهد و بخشی با ارزشی از دانه است. پریکارپ یک پوشش خارجی است که از هسته محافظت می کند و به حفظ ارزش غذایی هسته و محتوای رطوبت کمک می‌کند و حدود ۹۱٪ آن فیبر است. به طور کلی، دانه ذرت بر پایه ماده خشک از نظر محتوای نشاسته (۴/۷۳ درصد)، پروتئین (۹/۱ درصد)، روغن (۴/۴ درصد) و عناصر معدنی (۴/۱ درصد) است.

ارزش غذایی دانه ذرت

محتوای کربوهیدرات دانه ذرت

نسبت کربوهیدراتهای مختلف در دانه ذرت بدین شرح است. ۷۷٪ نشاسته، ۲٪ قند، ۵٪ پنتوزان و ۲/۱٪ فیبر خام است. کربوهیدرات که بیش از ۷۰٪ دانه ذرت را تشکیل می دهد در دو بخش نشاسته ای سخت و نرم یا آردی متمرکز می شود. قند موجود در دانه در جوانه و فیبر در سبوس موجود است. نشاسته که منبع اصلی انرژی در دانه است دارای محتوای انرژی قابل هضم از ۷۵/۳ تا ۱۷/۴ کیلوکالری در گرم ماده خشک است و در نتیجه ذرت را به یکی از بالاترین منابع انرژی در بین دانه‌های غلات تبدیل می کند. میزان فیبر خام دانه ذرت به طور متوسط حدود ۷/۲٪ ماده خشک است. از این رو، دانه ذرت به دلیل کم بودن فیبر خام بسیار قابل هضم است.

محتوای لیپید دانه ذرت

روغن ذرت هم از نظر تغذیه ای و هم از نظر کیفیت طبخ روغن با کیفیتی است. یکی دیگر از خواص مطلوب روغن ذرت غلظت بسیار کم اسید لینولنیک و سطح بالای آنتی اکسیدان های طبیعی آن است که در نتیجه باعث می شود که دانه در انبار کمتر دچار خشکیدگی شود.

محتوای پروتئین دانه ذرت

دانه ذرت دارای پروتئین کمی است. میزان پروتئین دانه ذرت از ۸ تا ۱۱ گرم در ۱۰۰ گرم ماده خشک دانه است. بخشهای مختلف دانه به میزان قابل توجهی از نظر پروتئین متفاوت هستند. اگرچه اکثر پروتئین موجود در دانه در آندوسپرم است (۸۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک) اما جنین نسبت پروتئین بالاتری دارد (۱۸۴ گرم در هر کیلوگرم ماده خشک). پروتئین های آندوسپرم دانه ذرت، بسته به حلالیت آنها در سیستم های مختلف حلال، معمولاً آلبومین، گلوبولین، پرولامین و گلوتلین هستند.

محتوای ویتامین دانه ذرت

ویتامین های موجود در دانه ذرت عمدتا در لایه آلورون و جنین متمرکز می‌شوند. تجزیه و تحلیل محتوای ویتامین ذرت نشان می دهد که دانه مقدار قابل توجهی ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک، کولین و پیریدوکسین را داراست که برای تأمین نیاز بیشتر دامها کافی است. با این حال، مهمترین ویژگی الگوی ویتامین در ذرت، کم بودن میزان نیاسین است. علاوه بر این، بیشتر نیاسین موجود در دانه به شکلی است که برای حیوانات تک معده در دسترس نیست.

میزان رطوبت دانه ذرت

رطوبت دانه ذرت رسیده و خشک شده از ۱۰-۱۴٪ است. بنابراین، دانه مقدار بسیار زیادی ماده خشک را تأمین می‌کند. مقدار رطوبت دانه بالاتر از این ممکن است رشد کپک ها را افزایش داده و باعث پوسیدگی دانه در انبار شود. برخی از این کپک ها متابولیت های سمی مانند آفلاتوکسین تولید می‌کنند که می تواند باعث ایجاد بیماری در انسان و حیوانات مصرف کننده دانه شوند.

محصولات فرعی دانه ذرت

بیش از پانصد محصول از فرآوری صنعتی ذرت بدست می آید. محصولات جانبی شامل جوانه، سبوس و گلوتن است که برای تغذیه دام وطیور مناسب است. گلوتن به ویژه دارای پروتئین و انرژی قابل متابولیسم و همچنین منبع غلیظ رنگدانه های گزانتوفیل است که باعث محبوبیت آن در تولید طیور می‌شود. ذرت همچنین یک ماده اولیه ضروری در تولید الکل های صنعتی است. هر ۴/۲۵ کیلوگرم ذرت می تواند ۷/۹ لیتر اتانول خالص به همراه دیگر محصولات مفید تولید کند. اتانول به دلیل افزایش هزینه های سوخت، به عنوان جایگزین بخشی از سوخت، استفاده بالقوه دارد. یکی دیگر از اصلی ترین محصولات فرعی ذرت DDG (محصول فرعی باقی مانده فرایند تخمیر ذرت برای تولید اتانول) است که سرشار از پروتئین، عناصر کمیاب و ویتامین ها و همچنین فسفر در دسترس زیاد است، که ماده غذایی محبوبی برای تغذیه طیور است.

مصرف دانه ذرت به عنوان غذای دام و طیور

بر اساس آمارجهانی، عمده ذرت تولیدی مصرف دام و طیور میشود وفقط بخش کمی مستقیماً به غذای انسان می رسد. این غله ۱۹٪ کالری غذایی و ۱۵٪ از تولید سالانه مواد غذایی پروتئین در جهان را تأمین میکند. ذرت با فاصله زیاد عمده ترین دانه خوراکی در سراسر جهان است که به عنوان یک ماده اصلی تغذیه کننده انرژی‌زا در رژیم های غذایی طیور شناخته شده است. محدودیت عمده تغذیه ای آن کم بودن پروتئین و کیفیت پایین پروتئین است. محتوای انرژی قابل هضم دانه ذرت ۷۵/۳-۱۷/۴ کیلوکالری در گرم است. برای مرغ، مقدار انرژی قابل متابولیسم ثبت شده هنگام تغذیه ذرت ۶/۳ کیلوکالری بر گرم است و هضم انرژی ناخالص مربوطه ۸۶ درصد است. بنابراین، ذرت برای تغذیه حیوانات تک معده، به ویژه مرغ، بسیار محبوب است. ذرت به دلیل ترکیبی از ویژگی های غذایی مطلوب مانند انرژی زیاد، فیبر کم و قابلیت هضم آسان، پرکاربردترین دانه در تک تغذیه طیور است. با این حال، مقدار کم پروتئین و کمبود لیزین و تریپتوفان یکی از نگرانی های اصلی تغذیه طیور با ذرت بوده است. بنابراین، بهبود کیفیت پروتئین ذرت از طریق ایجاد ارقام جدید ذرت که به عنوان ذرت پروتئینی با کیفیت (QPM) شناخته می‌شود، افزایش عمده ای در تولید طیور ایجاد کرده است، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، جایی که پروتئین مکمل غذایی طیور یا گران است یا وارداتی است. برای خرید دانه ذرت با کیفیت و یا ذرت علوفه ای با شرکت توسعه کشت ذرت به شماره ۸۸۹۵۳۶۶۵ تماس حاصل نموده و یا با وبگاه شرکت (www.icmd.ir) مراجعه فرمایید.

کد خبر: ۱۴۶٬۳۹۹

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha