۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۴
ایران و آمریکا در مذاکرات وین به توافق نزدیک شده اند
مدیرارشد پیشین آژانس در گفتگو با بازار:

ایران و آمریکا در مذاکرات وین به توافق نزدیک شده اند

«طارق رئوف» معتقد است ایران و آمریکا در مذاکرات احیای برجام در وین به توافق نزدیک شده اند.

بازار – گروه بین الملل: دور چهارم مذاکرات وین به پایان رسید. مشارکت کنندگان برجام در جلسه امروز خود پیشرفت‌های خوب یا قابل توجه را مورد توجه قرار داده و دستیابی به یک توافق در دسترس است.

نشست آتی کمیسیون مشترک برجام هفته آینده از سر گرفته می‌شود. این مقام روس ابراز امیدواری کرد که دور پنجم آخرین دور مذاکرات باشد

میخائیل اولیانوف، رئیس هیات روسیه در مذاکرات برجام در توییتی نوشت: پس از پایان دور چهار نشست کمیسیون مشترک نسبت به توافق اعضا در خصوص احیای توافق با ایران ابراز امیدواری کرد و گفت که دستیابی به توافق در دسترس است.

«انریکه مورا» معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در توئیتی نوشت: توافق برای احیای برجام در حال شکل گرفتن است. اکنون یک درک مشترکی درباره ضروریات بازگشت آمریکا به برجام، رفع تحریم‌های مرتبط و از سرگیری تعهدات هسته‌ای از سوی ایران حاصل شده است.

در همین ارتباط نیز خبرنگار بازار مصاحبه ای با «طارق رئوف» رئیس سابق بخش امنیت سیاسی و شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داده که در ادامه آمده است.

*عباس عراقچی رئیس هیات مذاکره کننده ایران اخیرا گفته است: جمهوری اسلامی ایران کاملا جدی است که به اجرای کامل برجام مجددا برگردد و این اراده جمهوری اسلامی ایران است که اتخاذ شده و هیچ ارتباطی هم با مسائل دیگر در تهران ندارد، با امر انتخابات که طبیعتا موضوع مهمی در کشور است، هیچ ارتباطی ندارد. آیا از دید آمریکا نشست وین فارغ از انتخابات ایران دنبال می شود؟

بسیاری از ناظران در آمریکا که انتخابات ایران را دنبال می کنند، ممکن است درک  دقیقی از سیاست داخلی ایران نداشته باشند و تصور کنند که رئیس جمهور آتی ایران پس  از انتخابات پیش رو از توافق دولت روحانی در مذاکرات وین حمایت نخواهد کرد، بویژه این که این موضوع مشخص است که قرار نیست همه تحریم های آمریکا علیه ایران لغو شود.

*تا زمان ۲۲ ماه می که پایان زمان توافق ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی است، آیا امکان حصول به توافق میان ایران و آمریکا وجود دارد؟

به نظر می رسد که مذاکرات وین به زمان بیشتری نیاز دارد و حتی ممکن است تا ۲۲ می(پایان اردیبهشت ماه) نیز به پایان نرسد، اما ممکن است دو طرف بر سر برخی موضوعات تا همان ۲۲ می به توافق اولیه برسند تا امکان گفتگوهای طولانی تر وجود داشته باشد، چه گفتگوهای وین بر سر برخی موضوعات و یا سطح گسترده تری از مسائل ویا بازرسی های بیشتر به توافق برسد یا نه، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز خود را آماده می کند تا به تهران سفر کند تا توافق بازرسی از تاسیاست هسته ای را تمدید کند. آنچه در مجموع می توان گفت نزدیک شدن طرفین به توافق است.

*روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت تصمیم‌گیری درباره این که چه تحریم‌هایی برداشته شود، به لحاظ سیاسی برای ایران و امریکا حساس است. به عنوان مثال، ایران اصرار دارد که تحریم دوره ترامپ علیه بانک مرکزی تحت برچسب تروریسم باید برداشته شود زیرا به تجارت آسیب می‌زند. اما برداشتن عنوان تروریستی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای واشنگتن مسئله‌ای پیچیده‌تر خواهد بود. به نظر شما بایدن می تواند این ریسک سیاسی را انجام دهد که چنین تحریم هایی را بردارد؟

سوال اصلی این است که دولت بایدن به طور مشخص در خاورمیانه به دنبال چیست؟ جو بایدن و برخی نظامیان نزدیک به او به طور مرتب می گویند که آن ها بدنبال خارج کردن آمریکا از منطقه هستند. از طرف دیگر اسرائیل به شدت نگران است که خودش را در منطقه بی پناه و تنها ببیند.

از نگاه راست گرایان آمریکایی و اسرائیل، اوضاع در حال بدتر شدن است و دولت بایدن همه مهره های خود را به میدان آورده تا برجام را احیا کند و از نگاه گروه های ضدایرانی این اقدام بایدن برای احیای برجام به معنای قدرتمندسازی دوباره ایران و تضعیف همزمان اسرائیل و دولت های عربی خلیج فارس است.

این در حالی است که اعضای تیم بایدن در واقع به دنبال ایجاد یک آرایش جدید در خاورمیانه حرکت می کنند. شاید تیم بایدن برخی تحریم ها علیه ایران را حذف کند، اما حذف تحریم های به اصطلاح ضد تروریستی و حذف نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی هزینه سنگین سیاسی و رسانه ای را بر بایدن تحمیل خواهد کرد و این کار بسیار دشوار و سخت است.

*«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اخیرا گفته است: «گفت‌وگوها در وین چون وارد فاز نگارش در حوزه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها شده است و کارگروه سوم که کارش به صورت آرام‌تری پیگیری می‌شود، با دقت و جزییات مختلفی روبرو است و این سیالیت و جزییات اجازه نمی‌دهد که در فضای عمومی وارد اعلان شویم، چون گفت‌وگوها در حال جریان است و هر روز به نتیجه متفاوتی می‌رسد.» به نظر می رسد طرفین ترجیح داده اند در سکوت و بدون بیرون دادن جزئیات کار را پیش ببرند. دلایل این امر چیست؟

بهترین کار این است که مذاکرات وین در خارج از فضای افکارعمومی و در فضایی آرام ادامه یابد و این بسیار مهم است که هیچ موضوعی از این مذاکرات به بیرون درز نکند و افشا نشود، زیرا درز جزئیات مذاکرات باعث پیچیده تر شدن اوضاع داخلی در ایران و آمریکا خواهد شد و این شرایط پیچیده فرصت دوباره را برای تاخیر در دستیابی به نتیجه و اقدامات شیطنت آمیز از سوی مخالفان توافق هسته ای مانند اسرائیل، سعودی ها و راست گرایان آمریکایی فراهم خواهد کرد.

کد خبر: ۸۸٬۹۰۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha