۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۵
ارز ۴۲۰۰ تومانی در ابتدا قرار بود برای چند ماه باقی بماند
معاون اول رییس جمهور:

ارز ۴۲۰۰ تومانی در ابتدا قرار بود برای چند ماه باقی بماند

جهانگیری، معاون اول رییس جمهور گفت: با عبور از جنگ تحمیلی اقتصادی تصمیماتی که برای کنترل شرایط از جمله ارز ۴۲۰۰ تومانی است به شرایط عادی برمی‌گردد.

به گزارش بازار، معاون اول ریاست‌جمهوری با حضور در شبکه اجتماعی کلاب‌هاوس به پرسش‌های حاضران پاسخ داد. اسحاق جهانگیری با اشاره به تلاش دولت‌های یازدهم و دوازدهم برای گسترش زیرساخت‌های اینترنت و فضای مجازی در نقد فیلتر شبکه‌های اجتماعی گفت: آزادی یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است. دولت تمام تلاشش را برای گسترش فضای مجازی خواهد کرد. تمام تلاش دولت این است که تسلیم نشود. برخی از اپراتورها در شبکه‌های اجتماعی اختلال ایجاد کرده بودند که وزیر ارتباطات ما و کارگروهی در دولت پیشنهاد دادند که جرایم سنگینی وضع کردیم که هر کسی بخواهد اختلال ایجاد کند به جرایم سنگین محکوم شود.

او در ارتباط با حضورش در دولت دوم تدبیر و امید گفت: من به آقای روحانی گفته بودم یک معاون اول دیگری بگذارید و من به عنوان مشاور در کنار دولت خواهم بود. ایشان گفتند لازم است بمانید. من هم بر اساس تعهدی که به مردم داشتم در دولت ماندم.

معاون اول ریاست‌جمهوری ادامه داد: از اواسط سال ۱۳۹۶ کشور دچار جنگ اقتصادی شد. تلاش کردم در حد خودم از عقبه حامی دولت و ۲۴ میلیون رای مردم محافظت کنم. مسئول ستاد خنثی‌سازی تحریم‌ها بودم. فکر می‌کردم برای همین موضوع هم باید در دولت می‌ماندم. کارهای مهمی انجام شد. اداره جلسات دولت، سازماندهی لوایح دولت کارهای مهمی بود که به من تفویض شد. لوایح مهم برای مبارزه با فساد ارائه دادیم. کالاهای اساسی مردم، داروهای مورد نیاز مردم در جنگ اقتصادی تامین شد. در استان‌های محروم کارهای بزرگی انجام شد. در سواحل مکران کارهای بزرگی انجام شد. در مجموع خودم از این که ماندم و به مردم کمک کردم خوشحال هستم.

جهانگیری در پاسخ به پرسشی درباره اعلام نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط وی تصریح کرد: ما با شروع دولت دوازدهم سه نرخ ارز داشتیم. روزهای اول دو ارز اول را با هم ادغام کردیم. مدت طولانی در دولت یازدهم نرخ دلار در یک میزان مشخصی حرکت کرده بود. در سال ۱۳۹۵ شوکی در بازار ایجاد شد. عمدتا دولت روی ساز و کارهای اقتصادی رفت و معلوم شد پایدار نیست. در سال ۹۶ افزایش نرخ ارز ادامه داشت. اتفاقاتی در کشورهای همسایه افتاد و گزارش‌هایی داده شد که با برنامه‌ریزی دقیقی مانع ورود ارز به ایران شدند.

وی ادامه داد: رییس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده بود در اردیبهشت ماه می‌خواهد تصمیم جدی بگیرد. سه راهکار روی میز ما بود. یکی ادامه وضع موجود بود. وی دومین راهکار را سرکوب نرخ ارز دانست و ادامه داد شناور قرار دادن نرخ ارز سومین راهکار بود. سومین مورد تصویب شد و به عدد ۴۲۰۰ تومان رسیدیم. برای چند ماه قرار شد این تصمیم اجرایی شود. در شوک خروج ترامپ از برجام بازار خیلی عادی بود. آمریکایی‌ها پیش‌بینی کرده بودند با این خبر شوک عظیمی ایجاد شود. در مرداد ماه سران سه قوه تشکیل شد. سیاست‌های ارزی بررسی شد. آنجا بر اثر اصرار برخی از سران سه قوه تصمیم گرفته شد نرخ ۴۲۰۰ تومان تصویب شود. در آن زمان ارز به ۴۵۰۰ تومان رسیده بود. اگر می‌گذاشتند به همان روش نرخ ارز رشد کند الان آن قدر تفاوت نبود.

جهانگیری گفت: در جلسه دولت جمعی با حضور اقتصاددان‌ها پیشنهاد دادند که وی نرخ ارز را اعلام کند تا تصمیم قطعی دولت اعلام شود. این نرخ تصویب سران سه قوه است اما این که آقایان دیگر اعلام نکردند یک موضوع دیگر است.

جهانگیری در بخش دیگری از این نشست گفت: این مجلس انقلابی فعلی به همین نرخ ارز رای داد. تصمیم دولت و فرد فقط نبود. تصمیم جمعی از نظام بود.

با شروع دولت یازدهم، ۳ نرخ ارز داشتیم
وی با اشاره به سابقه تفاوت نرخ ارزهای دولتی و آزاد در دولت‌های موسوی، هاشمی و خاتمی اشاره کرد: در دولت احمدی‌نژاد دو نرخ دیگر به تک‌نرخی اضافه شد. در این دوره فقط در دوران جنگ اقتصادی سه نرخی اعلام شد. ما محدودیت منابع ارزی داشتیم. در سال ۹۹، ۵ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم. در سال‌های قبل ۱۰۰ میلیارد منابع ارزی داشتیم. هنر من این بود که هر سال سعی کردم میزان ارز ۴۲۰۰ تومانی کاهش پیدا کند.

او با اشاره به گزارشی در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به مقام معظم رهبری گفت: مجلس سریعا وارد شد مصاحبه کرد که این اتفاق از سال ۱۴۰۰ می‌افتد. سریعا کالاها انبار شد. ما ترسیدیم داروها انبار شود.

جهانگیری با بیان تلاش دولت برای مبارزه با سوءاستفاده‌کنندگان از ارز ۴۲۰۰ تومان گفت: با عبور از جنگ تحمیلی اقتصادی تصمیماتی که برای کنترل شرایط از جمله ارز ۴۲۰۰ تومانی است به شرایط عادی برمی‌گردد. من تلاش می‌کردم که ۴۲۰۰ تومان شناور باشد، اما الان فکر می‌کنم مهم‌تر از این نرخ حفاظت از زندگی مردم است. دولت ایران یارانه‌های آشکار و پنهان دارد. بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه آشکار است. یکی از اقلامی که یارانه به آن داده می‌شود، نان است. بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان می‌دهیم برای این که معتقد هستیم نان باید در سفره مردم باشد.

وی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به وضعیت سیاسی امروز ایران گفت: شهروندان همدیگر را در کنار صندوق رای می‌شناسند و اگر کنار صندوق رای جمع نشوند ممکن است شهر سقوط کند. ما هیچ راه دیگری نداریم. اگر راهی بود که شهر را به مافیا واگذار نکنیم انجام می‌دادیم. انتخابات وقتی تحریم شود باید بدانیم که دود تحریم‌های اقتصادی از دل تحریم انتخابات برمی‌گردد. اگر سال ۸۴ دقیق عمل می‌کردیم قطعنامه علیه ما صادر نمی‌شد، ذیل فصل هفتم نمی‌رفتیم، کشورهای همسایه برای طمع علیه ما جسور نمی‌شدند. درک می‌کنم که مردم دچار تردید شده باشند نسبت به اثربخشی رایشان یا بر اثر تحریم‌ها ناراضی باشند اما به عنوان خادم مردم می‌گویم رییس دولت می‌تواند موثر باشد. یک وقت رییس دولت می‌گوید تحریم کاغذپاره است. یک وقت رییس دولت با رهبر انقلاب مشورت می‌کند از دلش برجام بیرون می‌آید. ما می‌توانیم با رای از دستاوردهایمان حفاظت کنیم و خواسته‌های مردم را پیش ببریم.

وی در پاسخ به انتقاد خبرنگاری برای فیلتر شبکه مجازی کلاب‌هاوس گفت: شما در دولت وزیری دارید که این موضوع را با جدیت دنبال می‌کند. من فکر می‌کنم نیروهایی که بخواهند آزادی مردم را مختل کنند، شکست می‌خورند و دولت با مردم هم‌مسیر است.

معاون‌اول رییس‌جمهوری گفت: بین تحریم‌های آمریکا و جنگ اقتصادی آمریکا تفکیک قائل شویم. آمریکایی‌ها هم تمام سفارت‌خانه‌هایشان را مامور کردند که پیگری کنند کشورهای دیگر با ما مراوده نکنند، هم اصرار داشتند فروش نفت ما به صفر برسد، سیستم حمل و نقل دریایی ما را فلج کنند و ببندند. تمام گلوگاه‌ها را شناسایی کرده بودند. به حدی جسور شده بودند که با موشک به نفتکش می‌زدند. به ۱۰ الی ۱۲ نفتکش ما حمله کردند. اداره کشور و کاری که ملت ایران کرد، استثنایی بود.

وی ادامه داد: آقای روحانی در سال ۹۷ و ۹۸ در ملاقات با سران کشورهای آفریقایی و آسیایی شنیده‌اند که آنها  به ترامپ گفته‌اند از تحریم‌ها صرف نظر کن. ترامپ پاسخ می‌داد سه ماه دیگر صبر کنید این رژیم می‌رود بعد با هم می‌رویم ایران را می‌سازیم.

جهانگیری گفت: آقای روحانی هیچ وقت نگفتند اصلاح‌طلب هستند یا دولت اصلاح‌طلب تشکیل دادند. همیشه گفتند دولت فراجناحی تشکیل دادند. اتفاقا سمت‌ها کلیدی دست اصلاح‌طلبان با سابقه است.

وی ادامه داد: عمده اصلاح‌طلبانی که به روحانی رای‌دادند می‌خواستند مسیر اقتصادی هموار شود و ایران از تحریم‌ها نجات پیدا کند. در دولت اول این دستاورد به دست آمد. برجام بزرگ‌ترین دیپلماسی قرن گذشته است که نتیجه دستاورد این دولت است. دستگاه دیپلماسی ما مقابل ۵ کشور قدرتمند نشستند و برجامی را تصویب کردند که آمریکا می‌گفت سرم کلاه رفت.

وی تاکید کرد: دولت دستاورد اصلاح‌طلبانه خوبی برای کشور داشته است. دستاوردهای اقتصادی در دولت یازدهم خوب بود اما جنگ اقتصادی شرایط را عوض کرد و وظیفه دولت حفاظت از وضعیت اقتصادی مردم بود که به نظر من هم این دستاورد تا حدودی به دست آمد.

جهانگیری گفت: قبول دارم که یکی از ضعف‌های دولت لکنت در اعلام دستاوردها است.

وی در همین راستا به تشریح دستاوردهای اقتصادی دولت یازدهم پرداخت و گفت: بیش از ۲۴ میلیون رای به روحانی دادند چون او را می‌شناختند. در دور دوم با پدیده‌ای به نام ترامپ روبه‌رو شدیم. درآمد دولت از ۱۰۰ میلیارد دلار به ۵ میلیارد دلار رسید. هیچ پدری نمی‌تواند با این رقم خانواده را اداره کند. اگر این مشکلات نبود، سفره مردم اگر کوچک نمی‌شد و شرایط این نبود. اقتصاد ما بیش از ۱۲ سال است که به گروگان گرفته شده است. بیشترین دستاورد اقتصادی برای این دولت است.

جهانگیری گفت: بیش از ۶۰۰ میلیارد مکعب از پارس جنوبی برداشت می‌کنیم. بزرگ‌ترین طرح انتقال آب در غرب کشور انجام شد. به زندگی مردم در این دوره کمک‌هایی شد مثل افزایش حقوق کارمندها. چون سفره مردم کوچک شده است ما نتوانستیم دستاوردها را اعلام کنیم. دوستان ما در دولت با شرمندگی می‌گویند که وقتی سفره مردم کوچک شده است چطور بگوییم برایتان سد ساختیم.

او در ادامه به تشریح نحوه عملکرد دولت در بازار سرمایه و بورس پرداخت و گفت: دولت هر اقدامی بتواند برای حمایت از سهامداران خرد انجام دهد، صورت می‌دهد.

جهانگیری یادآور شد: قطعا امروز ما مشکلات زیادی در اقتصادمان داریم. قبول دارم باید در گزارش‌های جامع پاسخگوتر می‌بودیم. دو هشت سال دیگر هم بگذرد خسارت‌هایی که در هشت سال آقای احمدی‌نژاد به کشور وارد شود درست نمی‌شود. آقای احمدی‌نژاد از من شکایت کرد. من مثل یک آدم معمولی رفتم دادگاه دفاع کردم و منع تعقیب گرفتم. یکی از فسادها بابک زنجانی بود. بیش از یک و هفت دهم میلیون بشکه نفت دادند و پولش برنگشت.

وی ادامه داد: ذخیره ارزی کشور حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است. کاری کرده است بدتر از ترکمنچای. پول کشور را در جایی سرمایه‌گذاری کرده است که به ما فاینانس بدهد. ۲۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرد که ۱۷ میلیارد دلار فاینانس بگیرد. امروز شرکت نفت ما بزرگ‌ترین بدهکار است. با ذخایر کشور ما چنین کردند. دکل نفتی را گم کردند. خیلی از این حرف‌ها هست. یکسری حرف‌های آنچنانی می‌زنند و فکر می‌کنند ناجی هستند.

وی در ادامه درباره ضرورت بررسی موضوع حمله به سفارت عربستان گفت: من عضو نهادهای امنیتی نیستم اما می‌دانم دستور پیگیری داده شده است. حتما یکی از خیانت‌هایی که به کشور ما شد حمله به سفارت عربستان است.

وی ادامه داد: در ارتباط با فساد در دولت احمدی‌نژاد حرف‌های زیادی دارم که حتما با مردم خواهم زد.

کد خبر: ۸۶٬۱۹۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha