۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۵:۴۶
معاملات الگوریتمی ضرورت غیر قابل انکار بورس فردا
یادداشت؛

معاملات الگوریتمی ضرورت غیر قابل انکار بورس فردا

حمید فهیمی، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی که برای خبرگزاری بازار نوشته، به لزوم بهره گیری معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه اشاره کرده است.

حمیدفهیمی؛ بازار: در دنیای امروز، تکنولوژی و فناوری اطلاعات در تمامی شئونات زندگی بشر رخنه کرده و به عنوان یکی از مولفه­های مهم پیشرفت جوامع ایفای نقش کرده است. در سال­های اخیر تکنولوژی­های نوین به بازار سرمایه نیز ورود پیدا کرده و سهولت در تصمیم­ گیری، افزایش سرعت انجام معاملات و کاهش خطاهای انسانی را برای اهالی این بازار به ارمغان آورده است.یکی از مهم­ترین این پیشرفت­ها معاملات الگوریتمی می­باشد که با بهره ­گیری از مجموعه­ای از دستورالعمل‌های مشخص، الگوریتم­هاو کدهای رایانه ­ای و عموما با تمرکز بر زمان ورود سفارشات خرید و فروش، قیمت، حجم معاملات و دیگر مولفه­ های تعریف شده در راستای سودآوری بیشتر به کار گرفته می­شود. در واقع الگوریتم‌ها با بررسی و تحلیل اطلاعات موجود، بدون واسطه انسانی به معاملات اوراق بهادار می‌پردازندو نقشی مستقیم در روند قیمتی اوراق بهادار ایفا می­کنند. در بسیاری از بورس­های بزرگ دنیا بخش قابل توجهی از معاملات معامله گران حقیقی و حقوقی، بالاخص بازارگردان­ها، از طریق معاملات الگوریتمی صورت می­پذیرد. در بورس ایران نیز با وجود اینکه در سال­های اخیر معاملات الگوریتمی مورد توجه اهالی بازار سرمایه قرار گرفته و به یکی از روش­ها و ابزارهای نوین معاملاتی تبدیل شده است، اما استفاده از این ابزار به لحاظ سطح پیشرفت، توسعه، تعداد کاربران و همچنین به دلیل محدودیت­های سیستمی موجود فاصله زیادی با دیگر بورس­های دنیا دارد.

کسب سود یکی از مهم­ترین دلایل سرمایه­ گذاری و انجام معاملات اشخاص حقیقی و حقوقی در بازارهای مالی می­ باشد. بازارگردان­ها در راستای انجام وظایف بازارگردانی خود و سرمایه­ گذاران با افق سرمایه­ گذاری کوتاه مدت و نوسان­ گیران از جمله اشخاصی در بازار سرمایه هستند که با هدف کسب سود در کوتاه­ترین زمان ممکن اقدام به انجام معامله می­کنند. این اشخاص را می­توان یکی از موثرترین نیروها در جهت افزایش قدرت نقدشوندگی بازار نام برد. با افزایش تعداد سهامداران، تعداد شرکت­های پذیرفته شده در بازار سرمایه و حجم معاملات، سرعت در تصمیم­گیری و انجام معاملات، عامل کلیدی در موفقیت و کسب سود را ایفا خواهد کرد. در این شرایط، با توجه به محدودیت­های ذاتی معامله­گر، معاملات الگوریتمی به کمک این افراد آمده تا علاوه بر اجرای سریع معاملات افراد بر پایه برنامه­های از پیش تعیین شده، نقدشوندگی بازار را نیز تقویت کند.

در تمامی بورس­های دنیا، نهاد ناظر به عنوان بالاترین رکن بازار اوراق بهادار بر کلیه فعالیت­های اطلاعاتی و معاملاتی مربوط به ناشر و اوراق بهادار نظارت کرده و در مواقع لزوم مطابق با قوانین و دستورالعمل­های موجود، اقدام به عکس ­العمل می­نماید.

در بورس ایران نیز در مهر ماه سال گذشته و با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه، نهاد ناظر با ظن ایجاد اختلال در سیستم معاملاتی از طریق انجام معاملات الگوریتمی و به منظور بازگشت ثبات به بازار و حفظ شرایط تعادل عرضه و تقاضا در بازار، ورود سفارشات و معاملات کلیه مشتریان اعم از حقیقی و حقوقی به جز بازارگردانان دارای مجوز را از طریق انجام این معاملات ممنوع اعلام کرد. این ممنوعیت در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ به صورت مشروط لغو شد.با توجه به لغو ممنوعیت مذکور و به منظور توسعه و پویایی این نوع معاملات ضروری است که اقدامات متعددی صورت پذیرد. بخش از این اقدامات مربوط به ارکان نظارتی بازار سرمایه بوده تا با تدوین و بروز رسانی الزامات معاملات الگوریتمی زمینه بکارگیری این معاملات توسط طیف گسترده ­تری از معامله­ گران را فراهم آورد. توسعه و بهبود زیرساخت­های اجرایی و عملیاتی توسط بورس­ها و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران و در نهایت توسعه و تکمیل الگوریتم­ها و برطرف نمودن باگ­ها و ضعف­های این الگوریتم­ها به منظور تطبیق با قوانین و مقررات توسط کاربران از دیگر نیازهای اجرای بهتر این نوع معاملات است. بنابراین آنچه که مسلم است این است که در آینده سهم معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه ایران نیز افزایش پیدا خواهد کرد و الگوریتم­ها به یکی از مولفه­ های مهم و غیر قابل انکار در روند معاملات مبدل خواهند گشت. بدون شک این الگوریتم­ها افزایش حجم معالات و نقدشوندگی بازار،افزایش ارزش معاملات،افزایش سرعت انجام معاملات و کاهش خطاهای انسانی و در نهایت افزایش کارایی بازار را در پی خواهند داشت و از همین رو با افزایش تعداد سهامداران، ناشران، حجم معاملات، عمق بازار و ورود نقدینگی بیشتر به این بازار، توسعه بازار سرمایه و کسب موفقیت در آن مستلزم بهره­ گیری از معاملات الگوریتمی خواهد بود.

کد خبر: ۸۵٬۹۰۳

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha