به گزارش خبرنگار بازار، این روزها کرونا در کنار نگرانیهایی که در بخش سلامت برای مردم ایجاد کرده است تاثیر منفی بر اقتصاد ایران گذاشته است، هم اکنون بسیاری از محصولات صادراتی استان کرمان به خصوص در زمینه کشاورزی در گمرک مانده است و امکان صادرات آنها وجود ندارد.
در کنار محدودیت های وارداتی که کشورهای مختلف در مرزها ایجاد کرده اند میزان تقاضا برای کالاهای ایرانی نیز کاهش یافته است در این راستا به صورت مشخص می توان به کاهش تقاضا برای صنایع دستی، محصولات کشاورزی از جمله صیفی جات اشاره کرد که معمولا بازار بسیار خوبی در کشورهای عربی دارد.
محصولات صادراتی روی دست تولید کنندگان ماند
بازار محصولات صادراتی در کرمان در حالی از رونق افتاده که در آستانه نوروز و در حالیکه هر سال در این زمان از سال مراکز خرید شهر کرمان مملو از جمعیت بود این روزها مردم برای فرار از ویروس کرونا در خانه های خود مانده اند.
بازار کسب و کارهای خانگی به خصوص در حوزه اغذیه و پخت شیرینی و آجیل بسیار کم رونق است و مردم سعی می کنند حتی در خرید نان هم از برندهای وکیوم شده و دارای علامت سیب سلامت خرید کنند.
رستورانها مشتری ندارند و این وضعیت در اغذیه فروشی ها و فست فودها نیز بی مشتری شده اند.
مسئولان از مردم می خواهند کمتر در معابر عمومی حضور داشته باشند و با سطوح عمومی تماس نگیرند در چنین شرایطی بسیاری از افرادی که کار دولتی هم دارند ترجیح می دهند آخرین روزهای سال را دور کاری کنند و در خانه ها بمانند. تمامی این شرایط موجب شده است که بسیاری از مغازه داران در آستانه ورشکستگی قرار بگیرند.
برای بررسی بازار وارد بازار قیصریه که مرکز خرید و فروش طلا و سکه است می شوم، بازار خلوت تر از همیشه است، افراد محدودی هم که در بازار هستند ماسک به صورت دارند و وقتی وارد مغازه ها می شوند از دست زدن به طلاها هم اکراه دارند.
محمد یکی از طلا فروشان شهر کرمان است که در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: مردم قبل از شیوع این ویروس هم با مشکلات اقتصادی رو برو بودند و کمتر به بازار طلا فروشی برای خرید طلا می آمدند اکثر خریداران عروس و دامادها بودند اما طی روزهای اخیر در طول روز ۵ نفر هم وارد مغازه نمی شوند، هر سال در این زمان میزان خرید و فروش و یا تعویض طلا بالا می رفت اما حالا حتی طلا فروشان هم از ترس مبتلا شدن به ویروس مغازه های خود را کمتر باز می کنند.
بازار کفش فروشان مشتری ندارد
یک راسته بازار آن سو تر کنار کاروانسرای جر، حجره های کفش و کیف وجود دارد، هر سال در این زمان از سال برای ورود به این مغازه ها باید نوبت می گرفتیم، اما حالا به ندرت می توان کسی را یافت که برای خرید کفش و کیف وارد مغازه ها شوند.
علیرضا یکی از مغازه داران است که می گوید: اجناسی که برای عرضه در بازار خریداری کرده بودم در انبار مانده است و مشتری وجود ندارد، مشتریها کمتر از ۱۰ درصد سال گذشته هستند و از هر فردی سوال می کنیم می گویند خریدها را به پایان بحران کرونا موکول کرده اند، وضعیت به گونه ای است که ما درآمدی برای گذران ایام عید نداریم عملا توان پرداخت حقوق کارمندانی که در مغازه هستند را هم ندارم.
بازار عطاران خلوت تر از همیشه
این اوضاع در بازار عطاران کرمان که معمولا بیشترین حجم آجیل فروشی در کرمان در این بازار و در مجاورت میدان گنجعلیخان انجام می شود بدتر است، وارد یکی از مغازه ها می شوم، عباس از عطاران قدیمی شهر کرمان است که به خبرنگار بازار می کوید: مشتری های ما با افت ۷۰ درصدی مواجه است، مردم هنوز برای خرید آجیل مراجعه نکرده اند و نمی دانیم این وضعیت تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.
وی می گوید: مردم خرید تنقلات و خوراکی را متوقف کرده اند و خرید قاووت هم که از خوراکی های عید در کرمان است بسیار کم شده است، مردم نگران بهداشت این مواد غذایی هستند در حالیکه ما درآمد نداریم بسیاری از مغازه داران که باید کرایه مغازه ها را بدهند هم نمی دانند باید چه کار کنند.
شیرینی نمی خرند و کام ما تلخ است
سری به یکی از شیرینی فروشی های مطرح شهر زدیم که همیشه در این زمان از سال سفارشهای زیادی از شیرینی های خانگی مخصوص کرمانی ها را دریافت می کرد و باید از روزها قبل از ایام نوروز فیش های خرید تهیه و در ساعت مقرر شیرینی ها خریداری می کردیم حالا می گوید تعداد کارگرانش را کاهش داده است و خریدار بسیار اندک است و مردم سعی می کنند شیرینی ها را در داخل خانه و به صورت تهیه کنند.
می گوید: امیدوارم مسئولان خیلی زود بر این ویروس غلبه کنند در غیر این صورت اقتصاد خانوارهایی که کارمند نیستند و به خصوص در بخش خوراکی ها فعال هستند ضربه جدی می بیند.
وی می افزاید: به شدت کنترل می کنیم که اگر کارگران بیمار هستند وارد کارگاه نشوند اما مردم به شدت نگران هستند که مواد غذایی دچار مشکل باشند و خرید نمی کنند.
یکی دیگر از اصناف اغذیه فروشی ها، فست فودها و رستورانها هستند، یکی از رستوران داران مشهور کرمان می گوید: فروش ما به یک چهارم قبل کاهش یافته است، نمی توانم حتی نمی توانم حقوق شاگردها را بدهم چه برسد بخواهم عیدی بدهم، مردم شرایط عادی هم به دلیل کمبود نقدینگی مشکل داشتند حالا وضع به گونه ای شده که حتی بسیاری از هم صنفی های من بیکار شده اند و مشتری ندارند اگر این وضع بیشتر از چند هفته ادامه داشته باشد بسیاری از مردم به خصوص مغازه داران با چالش اقتصادی مواجه می شوند این در حالیست که بانکها پشت سرهم برای دریافت اقساطشان فشار آورده اند، صاحب خانه کرایه اش را می خواهد و صاحب مغازه هم دنبال پولش است.
اگر این وضعیت بیشتر از یک ماه طول بکشد در این گرانی بی پناه می شویم
وی از دولت خواست برای حمایت از مشاغلی که دچار خسارت شده اند تسهیلاتی در نظر بگیرد و حداقل بانکها برای وامها یکی دو ماه تنفس بگذارند.
یکی از ساندویچ فروشی های میدان ارگ نیز می گوید: امروز حتی یک مشتری هم نداشتم و نمی دانم باید چه کنم در صورت ادامه این وضعیت در ماه جاری میزان درآمدم نزدیک صفر می شود و هزینه های مغازه ها را هم نمی توانم پرداخت کنم. ما مانند کارمندان دولت نیستیم که عیدی دریافت کنیم. نگران وضعیت فعلی هستیم و نیاز به حمایت داریم اگر این وضعیت بیشتر از یک ماه ادامه یابد دیگر توان تامین هزینه ها را در این گرانیها هم نخواهیم داشت.
این درحالی است که اقامتگاه ها و هتل های کرمان نیز که همیشه در این فصل از سال تمام اتاق های خود را برای نوروز رزور کرده بودند اما در این زمان از سال از خالی ماندن بیش از نیمی از تخت های خود خبر می دهند.
میزان ورود مسافر خارجی در کرمان تقریبا به حداقل کاهش یافته است و از سوی دیگر سفرهای داخلی هم به شدت کاهش یافته و مردم ترجیح می دهند این روزها در خانه ها بمانند و به سفر نوروزی نروند.
۲۲ روز مانده به نوروز و هنوز حال و هوای سال نو در شهر دیده نمی شود خبری از ماهی های قرمز و سبزه نیست و مردم ترجیح می دهند در حال حاضر خود را از ابتلاء به ویروس دور نگه دارند.
نظر شما