۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۷
وضعیت نامطلوب بازار کفش اصفهان؛ وقتی چینی‌ها برایمان پاپوش می‌دوزند
گزارش بازار؛

وضعیت نامطلوب بازار کفش اصفهان؛ وقتی چینی‌ها برایمان پاپوش می‌دوزند

اصفهان- خیلی وقت است که چینی ها پا در کفش اصفهان کرده و این صنعت را رو به انقراض برده‌اند؛ قیمت ارزان این نوع کفشها مشتریان زیادی را به سمت آنها سوق داده و صنعت کفش نصف جهان را با مشکلات عدیده ای روبرو کرده است.

دریا قدرتی پور؛ بازار: راسته بازار کفش فروش ها پر شده از «چینی‌هایی» که پایشان را در کفش اصفهان کرده‌اند. بوی چرم تازه انسان را می برد به خاطرات روزهای کودکی و بازارهای بزرگی که دیگر وجود ندارند. حالا راسته کفش فروش ها و کفش دوزها منحصر شده است به چند کارگاه یا دکان های کوچکی که از امپراطوری گذشته بویی نبرده اند؛ روزگاری که به گفته اهل فن، کفش های اصفهان سر از بازارهای ایتالیا و کشورهای اروپایی درمی آوردند و برای خود برو بیایی داشتند.

کفش «وین» و «ملی» هنوز هم در حافظه خیلی ها باقی مانده است، کفش هایی که تضمینی چندین ساله داشتند و در اصفهان حرف اول را می زدند و حالا مهجورتر از همیشه به انزوا رفته اند.

بعد از عقب نشینی این مارکهای ایرانی بود که کم کم بازارهای جدید شکل گرفتند؛ بازار سپه و افتخار بهترین بورس کفش فروش های اصفهان، حالا گرچه رنگی از گذشته ندارند، اما بهترین مکان هایی هستند که می توانی کفش مورد پسندت را پیدا کنی، گرچه همه نیز با این حرف موافق نیستند، چرا که به عقیده برخی مردم طراحی و  رنگ و  به روز بودن به عنوان سه ویژگی اصلی مورد توجه بسیاری از مردم، در کفش هایی که در این بازار ها عرضه می شود کمتر مشاهده می شود.

صنعت کفش اصفهان در چند سال گذشته به‌دلیل رکود تولید داخل و گسترش عرضه محصولات بی‌کیفیت چینی در بازار، رنگ و بوی دیگری گرفته و زیان توأم تولیدکنندگان و مصرف‌ کنندگان را به ارمغان آورده است. حالا با باز شدن بازارهای جدید که تنها جنس چینی را حواله می کنند دیگر از تضمین و راحتی خبری نیست و چین حالا با ردپایی که از خود در تمام معضلات روزمره به جا گذاشته، پا در کفش‌های ایرانی کرده است.

مرتضی ۶۵ ساله صاحب کارگاه کفش دوزی یکی از قدیمی های مشغول در این شغل است که بیش از ۵۰ سال پیش کارگاهش بنا شده از هشت سالگی کنار دست پدرش بوده است، «گزنه» به دست گرفته و حالا برای خودش صاحب کارگاه بزرگی است.

به روز نبودن ماشین آلات و همچنین نامرغوب بودن مواد اولیه و گران بودن و تحریم هایی که بازار کفش اصفهان را به خطر انداخته است، این روزها، حال  بازار کفش اصفهان خوب نیست و در کما به سر می برد

کشتی صنعت کفش اصفهان به گل نشسته است
اینجا خیابان سپه جایی که مرتضی و هم صنفانش مشغولند و بورس کفش محسوب می شود. مرتضی وقتی از وضعیت کفش صحبت می کند تو را می برد به ۴۰ سال پیش که کفش اصفهان حرفی برای گفتن داشت و به بازار می گوید: در حال حاضر کشتی برخی از واحدهای تولیدی کفش به دلیل سایه سنگین واردات، گرانی مواد اولیه و رکود حاکم بر بازار به گل نشسته است.

وی با تاکید بر به روز نبودن ماشین آلات و همچنین نامرغوب بودن مواد اولیه و گران بودن و تحریم هایی که بازار کفش اصفهان را به خطر انداخته است، ادامه می دهد: این روزها، حال بازار کفش اصفهان خوب نیست و در کما به سر می برد.

بخشی از مشکلات هم از قاچاق کیف و کفش آب می خورد، مشکلی که بعد از لوازم خانگی، بازار کفش اصفهان را هم بلعیده است. قاچاقچیان البته کارشان را خوب بلدند، آنها با قاچاق کفش های ظریف و رنگی مد روزی که قیمت ارزانشان هر بیننده ای را وسوسه می کند مشتریانشان را در معرض ده ها بیماری پیش بینی نشده قرار می دهند. کالاهایی که به انگیزه سود بیشتر از مرزها وارد می شوند و اکنون بازار این کالا را که روزگاری حرفی برای گفتن داشت را قبضه کرده اند.

قبضه شدن بازار توسط چینی ها
رکود در بازار کفش اصفهان البته دلایل دیگری هم دارد. مصطفی حجتی که یکی از قدیمی های این صنف در بازار افتخار است در این رابطه به خبرنگار بازار می گوید: نبود مواد اولیه و قبضه شدن بازار توسط چینی ها بازار کفش و کیف اصفهان را بیمار کرده است.

البته او این مساله را کتمان نمی کند که کفش چینی نسبت به کفش های چرم اصفهان قیمت های کمتری دارد و بنابراین مخاطبانش هم بیشتر هستند. این تولید کننده با سابقه که از فروشندگان عمده کفش است تنوع و با صرفه بودن اجناس چینی را دلیل محکمی می داند که مردم را برای خرید ترغیب کرده تا مردم از جنس نامرغوب چینی استفاده کنند.

تاثیر نوسانات ارزی بر صنف تولید کنندگان کفش در اصفهان
مسعود حکیمی، اقتصاد دان نیز در گفت و گو با خبرنگار بازار، به نوسانات ارزی اشاره کرد که تاثیرات زیادی بر روی صنف تولید کنندگان کفش در اصفهان گذاشته و باعث شده که واحدهای تولیدی با مشکلات جدی در این زمینه روبرو شوند.

وی با اشاره به قیمت های نجومی که کفش مرغوب اصفهان با آن روبرو است ادامه می دهد: افزایش قیمت مواد اولیه باعث می شود که عرضه کنندگان و تولیدکنندگانی که در این حوزه کار می کنند نتوانند قیمت را پایین بیاورند و ترجیح بدهند برای فروش کفش و سودآوری دست به دامان کفش های چینی شوند که از مرغوبیت و کیفیت پایینی برخوردار است، اما در عوض گران نیست و مشتری هم دارد.

او از مساله دیگری هم پرده برمی دارد، افزایش قیمت دلار و کارخانجات کفش مصنوعی که نتوانسته اند با این مساله کنار بیایند.

حکیمی با اشاره به اینکه حمایت محدود دولت و گرانی مواد اولیه و در عین حال نوساناتی که در نرخ ارز ایجاد شده است، هر کدام باعث شده که بازار کفش در اصفهان با مشکلات جدی روبرو شود و نفس تولید کننده را به شماره انداخته است.

این کارشناس اقتصاد تنها راهکار برون رفت از این موضوع را کمک دولت و کاهش قیمت مواد اولیه به تولیدات و صادرات گسترده می داند.

وی تصریح می کند: تولیدکنندگان داخلی باید برای قبضه کردن بازارهای داخلی و خارجی به طراحی های متنوع و مطابق نیاز جامعه روی بیاورند.

محدودیت های گمرکیو کارخانه‌هایی که به تعداد انگشتان دست نمی رسد
فراز نعمتی از دیگر افرادی است که در کار تولید کفش چرم در اصفهان است او هم دل پر دردی در رابطه با محدودیت های گمرکی موجود دارد . این فعال کفش در گفت و گو با خبرنگار بازار می گوید: این مساله مانع بزرگی در پیشرفت صنعت کفش می شود که این خود مشکل بزرگی برای تولید کنندگان داخلی در پی دارد.

وی با اشاره به اینکه تنها چند کارخانه انگشت شمار اقدام به تولید چرم مرغوب و طبیعی می کنند و این مسئله به صنعت چرم و کفش که روزگاری شهره عام و خاص در اصفهان بود لطمه وارد می کند به خبرنگار بازار می گوید: اصفهان در زمینه تولید کفش سابقه بسیار زیادی دارد و در گذشته کفش اصفهان علاوه بر پاسخگوی به نیاز داخل، یکی از صادرکنندگان بزرگ بود، اما اکنون به این خاطر که نه قالب ها با دقت تولید می شوند و نه کفش ها آنطور که باید و شاید عامه پسند هستند، چینی ها گوی سبقت را از کفش اصفهان ربوده اند.

امروزه در بین مردم و به خصوص نسل جوان و میانسال، مد، طرح، رنگ، طرح قالب و راحتی بعد از مرغوبیت کفش ملاک است و شاید به همین دلیل کفش اصفهان آن طور که باید و شاید بین مردم جایگاهی نداشته و همین امر عاملی شده که از تولیدات چینی عقب بیافتد

وی ادامه می‌دهد: متاسفانه در سال های اخیر این صنعت بنا به دلایلی از جمله عدم حمایت از سوی مسئولین ذیربط و عدم تخصیص تسهیلات و امکانات مورد نیاز، با رکود تولید و در نتیجه بی رغبتی صنعتگران و تعطیلی واحد های تولیدی کفش مواجه شده است.

بازار شهدا در سیطره چشم بادامی ه
امروزه در بین مردم و به خصوص نسل جوان و میانسال، مد، طرح، رنگ، طرح قالب و راحتی بعد از مرغوبیت کفش ملاک است و شاید به همین دلیل کفش اصفهان آن طور که باید و شاید بین مردم جایگاهی نداشته و همین امر عاملی شده که از تولیدات چینی عقب بیافتد.

حالا یکی از مناطقی که در اصفهان در سیطره چشم بادامی ها است، بازار شهدا است که این امکان را به تو می دهد که بی کیفیت ترین کفش ها را به ارزانترین قیمت تهیه کنی. کفش هایی که اگرچه تنوع دارند، اما رنگ از رخ بقیه بازارهای کفش گرفته اند و استاندارد بودن کفش ها را زیر سوال برده اند.

به گفته سیاووشی که یکی از فعالان بازار کفش است، طرح و رنگ کفش های چینی و اروپایی از تنوع لازم برخوردار است و این امر به تنهایی سبب شده تا مارک های خارجی طرفداران بیشتری را در جامعه پیدا کنند گرچه اگر بتوانی جنس مرغوب را از نامرغوب تشخیص دهی، چرا که معمولا جنس های تقلبی به عنوان مارک و با قیمت های بسیار بالا فروخته می شوند.

به عقیده او هم اکنون سیلی از واردات کفش های چینی بی کیفیت روانه بازار داخلی کشور شده و با توجه به پایین بودن قیمت اقلام وارداتی، تولیدات داخلی در حاشیه قرار گرفته است.

کاهش ۴۰ میلیونی تولید در صنعت کفش
در طول چند سال گذشته، سهمیه تولید در صنعت کفش اصفهان از ۴۵ تا ۵۱ میلیون به ۱۱ میلیون جفت کفش یا دمپایی و غیره کاهش داشته است و بسیاری از کارگاه‌های کوچک و سنتی تولید کفش، تعطیل و کارگرانشان به خیل بیکاران افزوده شده اند.

رئیس اتحادیه کفاشان اصفهان در این زمینه به خبرنگار بازار گفت: با وجود اینکه در تامین برخی از مواد اولیه با مشکل مواجه هستیم ولی صنعت کفش اصفهان حرف های زیادی برای گفتن دارد و باید از این صنعت حمایت شود.

با وجود چهارکارخانه بزرگ و بیش از ۴۶۰ کارگاه کوچک تولید کفش در استان اصفهان صنعت کفش بیمار شده و به علت سیاست های نادرست اقتصادی بسیاری از کارگاه‌های سنتی و کوچک یا تعطیل یا نیمه تعطیل شده اند

اکبر زاهدی ادامه می دهد: برخی از واحدها مشکل نقدینگی دارند و باید مشکلاتشان حل شود و با وجود ویروس کرونا این مشکلات افزوده شده و اگر دولت حمایت های لازم را از این صنف نداشته باشد با مشکلات جدی در این زمینه روبرو خواهند شد.

کاهش بیش از ۴۰ میلیونی تولید  صنعت کفش اصفهان طی یک دهه گذشته
رئیس اتحادیه کفاشان استان اصفهان همچنین از کاهش بیش از ۴۰ میلیونی تولید در صنعت کفش این استان طی یک دهه گذشته خبر می دهد و می گوید: اکنون با وجود چهار کارخانه بزرگ و بیش از ۴۶۰ کارگاه کوچک تولید کفش در استان اصفهان صنعت کفش بیمار شده و به علت سیاست های نادرست اقتصادی بسیاری از کارگاه‌های سنتی و کوچک یا تعطیل یا نیمه تعطیل شده اند.

کمبود نقدینگی، افزایش قیمت مواد اولیه و فرسودگی ماشین آلات باعث رکود بازار کفش در اصفهان است و بسیاری از تولید کنندگان در اصفهان برای نوسازی ماشین آلات خود نیاز به سرمایه دارند، اما متاسفانه بانک ها هم در دادن وام ها سخت گیری کرده و همین امر باعث شده که آنها عطای تولید کفش مرغوب را به لقایش ببخشند.

از طرفی عدم آموزش و مهارت کارگران هم باعث شده که کفش اصفهان آن طور که شایسته است به دست مشتریان نرسد و دولت باید دست به کار شود تا صنعت کفش از این رکود گذر کند، چرا که صنعت کفش استان، ظرفیت اشتغالزایی دوبرابری نسبت به شرایط موجود را دارد و این تنها در سایه حمایت های دولتی و دادن وام های کم بهره به تولیدکنندگان است.

کد خبر: ۶۹٬۳۶۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha