بازار؛ گروه بین الملل: «نریمان بهروش» اقتصاددان ارشد مرکز مطالعاتی آل اچ اس مارکت است. او نیز مانند تمامی تحلیل گران اقتصادی در دنیا به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که دنیا چه زمانی از تبعات منفی اقتصادی ناشی از کرونا رها خواهد شد.
بهروش در مصاحبه ای با سی ان بی سی گفت: «همه گیری کرونا اقتصاد جهان را وارد رکودی بسیار عمیق کرده است. رکودی که در بازه زمانی بسیار کوتاهی ایجاد شد و ما انتظار داریم به محض برطرف شدن معضل کرونا و عرضه واکسن به بازار جهانی این رکود برطرف شود. بر طبق مطالعاتی که انجام دادیم، مشخص شده است که تمامی مردم دنیا از این بحران آسیب دیدند و هیچ کشوری نیست که تحت تاثیر این شرایط قرار نداشته باشد. شرایط کنونی دنیا را می توان ترکیبی از ترس، بی ثباتی و عکس العمل به تعطیلی های گسترده فعالیتهای اقتصادی دانست.»
اروپا بیشترین آسیب را در دوران پاندمی متحمل شد
بهروش در پاسخ به این سوال که کدام یک از مناطق در دنیا بیشترین آسیب را متحمل شده اند گفت: «از نقطه نظر آسیب وارد شده به اقتصاد، اروپا در بدترین وضعیت قرار دارد. آمارهای ارایه شده توسط کمیسیون اروپا نشان می دهد در فصل دوم و سوم سال جاری اقتصاد این منطقه رکود شدیدی را تجربه کرده است و رکود اقتصادی اروپا از رکود امریکا یا کانادا و حتی رکود اقتصادی ژاپن، بیشتر است.
کشورهای در حال توسعه و بازارهای در حال گذار هم به دلیل کمبود منابع مالی برای تزریق به اقتصاد آسیب زیادی متحمل شدند. بنابراین در پاسخ به سوال شما می توان این طور بیان کرد که امریکا و برزیل و هند از نظر شما مبتلایان در دنیا قربانی این بحران شدند ولی اقتصاد کشورهای در حال توسعه و بازارهای در حال گذار و کشورهای عضو اتحادیه اروپا آسیب بیشتری متحمل شده است.»
وی ادامه داد: «چین تنها کشوری است که این روزها در وضعیت خوبی قرار دارد. نرخ رشد اقتصادی این کشور افزایش یافته است و حتی خبری از رکود و بیکاری در این کشور نیست. این کشور تنها در فصل اول سال جاری رشد منفی اقتصاد و رکود را تجربه کرد و از آن پس افزایش نرخ رشد اقتصادی را شاهد بود. از دیگر کشورهایی که در این دوره کرونا آسیب کمی دیدند می توان به کره جنوبی و تایوان اشاره کرد. دو کشوری که به دلیل انجام آزمایشهای زیاد و رصد بیماران توانستند مانع از انتقال ویروس شوند.»
الگوی رشد اقتصاد دنیا در سال ۲۰۲۱
یکی از مسایلی که از ابتدای پاندمی بارها در مورد آن صحبت شده است الگوی احیای اقتصاد دنیا است. برخی در مورد الگوی وی شکل صحبت می کنند که نشان از بازسازی سریع اقتصاد دنیا بعد از تجربه رکود سال ۲۰۲۰ دارد و برخی از الگوی یو شکل یا الگوی تیک شکل صحبت می کنند. نریمان بهروش در مورد الگوی رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۱ این طور گفت: «نمی توان انتظار داشت کل اقتصاد دنیا با یک الگو احیا شود. به عنوان مثال بدون شک بخش تولید الگوی بازسازی وی شکل را طی خواهد کرد ولی روند احیای بخش خدمات بسیار آهسته تر از بخش تولید است و ما انتظار داریم این بخشها از الگوی احیای یو شکل پیروی کنند. از جمله بخشهایی که این الگو را طی می کنند می توان به حمل و نقل هوایی، صنعت سفر و تفریح و سرگرمی اشاره کرد.
در ابتدای همه گیری در مورد الگوی دبلیو شکل احیای اقتصادی صحبت شده بود ولی به نظر من تحقق این الگو بسیار غیرمحتمل است. تنها در صورتی الگوی دبلیو شکل اتفاق می افتد که ما شاهد موج دیگری از بیماری در سال ۲۰۲۱ و بعد از بازگشت فعالیتهای اقتصادی به وضعیت عادی، باشیم. احتمالی بسیار کوچک که باعث می شود این الگوی رشد را کاملا دور از ذهن بدانیم.»
فضای کسب و کار چه تغییری می کند
مساله مهم دیگر وضعیت کسب و کارها در روزهای پسا کرونا است. سوال اصلی این است که آیا در پسا کرونا مشاغلی که قبل از کرونا وجود داشت، همچنان وجود خواهند داشت یا نحوه کارکردن مردم مانند روزهای قبل از همه گیری خواهد بود.
اقتصاددان آی اچ اس در این مورد به سی ان ان گفت: «به نظر من بعد از کرونا زندگی و کار تغییر می کند. تغییرات بزرگی در نحوه کسب و کار ایجاد می شود که البته این تغییرات یک شبه اتفاق نمی افتد ولی به تدریج از سال ۲۰۲۱ ما شاهد شروع روند تغییر خواهیم بود. از جمله این تغییرات می توان به حرکت به سمت اقتصاد سبز اشاره کرد. بسیاری از شرکتها سرمایه گذاری برای خرید تکنولوژی های سبز را شروع کرده اند که این تغییری بسیار مثبت است. جایگزینی سرمایه با نیروی کار و تکنولوژی با نیروی کار هم بخش دیگری از این تغییرات است که می تواند در ماه های اولیه باعث افزایش بیکاری در میان کارگران شود ولی به تدریج با کسب مهارتها و توانمندی های جدید توسط این قشر بازهم مردم می توانند در بازار کار حضور فعال و پررنگی داشته باشند.»
وی در انتها گفت: «کاهش تمرکز جمعیت در مراکز شهری و مهاجرت به مناطق خوش آب و هواتر حاشیه ای بیشتر می شود زیرا مردم برای کار کردن نیازی به طی کردن مسافتهای زیاد را ندارند و می توانند از خانه کار کنند.در مورد صنعت توریسم باید اطمینان داشت که این صنعت احیا می شود ولی در فاصله زمانی ۲ تا ۳ سال آینده و در نهایت تغییرات زیادی در صنعت بهداشت و درمان دنیا ایجاد خواهد شد.»
نظر شما