۱۹ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۹
کناره گیری بنیاد مسکن از پیمانکاری نهضت ملی مسکن؟| واکنش دولت چه خواهد بود
«بازار» گزارش می دهد؛

کناره گیری بنیاد مسکن از پیمانکاری نهضت ملی مسکن؟| واکنش دولت چه خواهد بود

روند کُند پروژه‌های نهضت ملی مسکن باعث شده تا مقامات بنیاد مسکن با گلایه از پیمانکاری مستقیم این نهاد در نهضت ملی مسکن، گمانه زنی هایی مبنی بر کنار کشیدن از این پروژه را تقویت کند.

بازار؛ گروه راه و مسکن: با آغاز پروژه نهضت ملی مسکن و با در نظر گرفتن تجربه و موفقیت‌های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در اجرای پروژه مسکن مهر، دولت سیزدهم و سپس دولت چهاردهم به این جمع‌بندی رسیدند که بنیاد مسکن می‌تواند با ورود به پروژه‌های مهم، به‌ویژه پروژه نهضت ملی مسکن، و با تسریع در تکمیل این طرح‌ها، بار بزرگی را از دوش دولت بردارد.

روند کُند ساخت پروژه‌های نهضت ملی مسکن باعث شده تا هر نهاد و ارگانی به هر نحوی خود را از این ماجرا کنار بکشد. بنیاد مسکن به عنوان یکی از نهادهایی که اتفاقا در مدیریت و ساخت پروژه‌های عظیم مسکن موفق عمل می‌کند این روزها منتقد پیمانکاری مستقیم نهضت ملی مسکن است. سوال این است تکلیف ۸۳۵ هزار مسکن ملی چه می‌شود؟سپردن فرایند ساخت ۸۳۵ هزار و ۴۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نشان داد که دولت برای سرعت دادن به تکمیل پروژه نهضت ملی مسکن از هیچ برنامه و سیاستی فروگذار نخواهد کرد.

کناره گیری بنیاد مسکن از پیمانکاری نهضت ملی مسکن؟| واکنش دولت چه خواهد بود

منوچهر خواجه دلوئی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که چند ماه پیش جایگزین غلامرضا صالحی رئیس سابق بنیاد مسکن شد از پیمانکاری مستقیم بنیاد مسکن در نهضت ملی مسکن انتقاد کرده و معتقد است که این طرح عظیم، بنیاد مسکن را از ماموریت و هدف اصلی دور ساخته است.

خواجه دلوئی: جایگاه بنیاد مسکن نه پیمانکاری مستقیم بلکه مدیریت کلان مجموعه‌هایی است که خدمات مطلوب ارائه می‌دهند

او اگر چه جایگاه بنیاد مسکن را فراتر از طرح نهضت ملی مسکن می‌داند می‌گوید که جایگاه بنیاد مسکن نه پیمانکاری مستقیم بلکه مدیریت کلان مجموعه‌هایی است که خدمات مطلوب ارائه می‌دهند. البته مشخص نیست که ساخت و تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن خدمات مطلوب و مناسب محسوب نمی‌شود؟

هر چند رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، مسکن محرومان و بازسازی را از جمله ماموریت‌های محوری بنیاد مسکن در سال آینده عنوان و اعلام کرده است که در سال آینده در مجموع ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در برنامه است که ۱۳۵ هزار واحد آن روستایی و ۶۵ هزار واحد آن شهری است، اما بر این نکته نیز تاکید دارد که می‌توان برخی از بخش‌ها را برون سپاری کرد.

اگر چه در سال گذشته تعداد قابل توجهی ۸۳۵ هزار و ۴۰۰ واحد نهضت ملی مسکن یعنی حدود ۳۴۲ هزار و ۲۵۵ واحد تکمیل و به بهره برداری رسید و آمارها نشان می‌دهد که مابقی در حال ساخت است، اما انتقاد مدیران ارشد بنیاد مسکن به پیمانکاری مستقیم در نهضت ملی مسکن گمانه زنی‌ها در مورد اینکه این نهاد دولتی قصد دارد به نوعی خود را از تاخیر و یا اتهام کم کاری در این پروژه مبرا کند.

اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که مقامات ارشد بنیاد مسکن در طی ماه‌های اخیر به طور مستمر یکی از چالش‌های مهم اجرای طرح‌های مسکن ملی را عدم تزریق به موقع تسهیلات بانکی دانسته و اعلام کرده‌اند که در نهضت ملی مسکن از ۸۳۰ هزار واحد مسکونی که متقاضیان در کل کشور واریز وجه داشتند حدود ۲۲۰ هزار واحد مسکونی توسط بنیاد مسکن عملیاتی شده و در حال اجرا است.

به نظر می رسد که ابلاغ هر چه زودتر افزایش سقف تسهیلات بانکی که اخیرا به ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است تا حدودی بتواند روند ساخت مساکن روستایی و مساکن ملی را تسریع بدهد به شرط اینکه بانک ها همکاری لازم را برای پرداخت ارائه کنند.

کناره گیری بنیاد مسکن از پیمانکاری نهضت ملی مسکن؟| واکنش دولت چه خواهد بود

حمیدرضا سهرابی معاون مسکن و عمران بنیاد مسکن در پاسخ به این پرسش که آیا دولت و یا بانک‌ها با افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۵۰۰ میلیون تومان موافق هستند؟ گفته بود که رویکرد بنیاد مسکن این است که با دولت و بانک‌ها تعامل داشته باشد. آنچه که باید در خصوص وام مسکن روستایی و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر برای سال جاری گفت این است که امسال روند همکاری بانک‌ها مناسب بود و متقاضیان مسکن روستایی نیز از سقف ۴۰۰ میلیون تومانی استقبال کردند.

آمارها و گزارش‌های بنیاد مسکن نشان می‌دهد که تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی جهت دریافت تسهیلات به بانک‌ها معرفی شده‌اند که ۱۳۰ هزار واحد مسکونی به مرحله انعقاد قرارداد رسیده و متاسفانه ۷۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت، فاقد تسهیلات بانکی هستند و از طریق آورده متقاضیان پیش می‌رود که همین مساله باعث کُندی اقدامات شده است.

تسهیلات بانکی نهضت ملی مسکن در سال جاری ۵۵۰ میلیون تومان بود که بر اساس تصمیم دولت به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یافت. پروژه‌هایی که بالای ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند مشمول ۱۰۰ میلیون تومان متمم می‌شوند؛ و آنطور که گزارش‌های بنیاد مسکن نشان می‌دهد در این بخش نیز تا کنون ۴۰ هزار واحد مسکونی با پیشرفت بالای ۷۵ درصد به بانک‌ها معرفی شده‌اند که هنوز پرداخت ۱۰۰ میلیون تومان متمم به این طرح‌ها محقق نشده است.

این چالش‌ها اگر چه نباید باعث کُندی پیشرفت طرح نهضت ملی مسکن شود، اما به خوبی نشان می‌دهد که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که وظیفه نوسازی و مقاوم سازی روستاها را دارد و بیشتر ماموریت خود را در نوسازی مساکن روستایی و بهسازی روستاها می‌بیند، امروزه با مشکل عدم پرداخت تسهیلات بانکی برای واحدهای مسکن ملی و کُندی این طرح مواجه است.

اما سوال این است که اگر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از پیمانکاری مستقیم نهضت ملی مسکن کنار گذاشته شود، آیا می‌تواند به وظایف اصلی خود که سرعت دادن به نوسازی و مقاوم‌سازی واحدهای مسکن روستایی و بهسازی معابر روستاها است به خوبی عمل کند؟

باید منتظر واکنش دولت و وزارت راه و شهرسازی نسبت به انتقادهای رئیس بنیاد مسکن انقلاب از اینکه طرح نهضت ملی مسکن این نهاد را از ماموریت و هدف اصلی دور ساخته ماند که آیا با این درخواست‌ها موافقت می‌کند یا خیر؟

کد خبر: ۳۹۲٬۰۴۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha