۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۴
راز تورم ۵۰ ساله ایران؛ رشد نقدینگی و سیاست‌های پولی ناکارآمد

راز تورم ۵۰ ساله ایران؛ رشد نقدینگی و سیاست‌های پولی ناکارآمد

سمنان- صادقین، کارشناس اقتصادی، رشد نقدینگی ناشی از کسری بودجه و استقراض دولت را عامل اصلی تورم دانست و گفت: تنها انضباط پولی و فضای کسب‌وکار پایدار می‌تواند تورم را مهار کند.

علی صادقین در گفت‌وگو با خبرنگار تحلیل بازار، با اشاره به روند تاریخی اقتصاد ایران طی ۴۵ تا ۵۰ سال گذشته، تورم را پدیده‌ای ریشه‌دار توصیف کرد و گفت: مطالعات داخلی نشان می‌دهند که مهم‌ترین عامل رشد قیمت‌ها در ایران، رشد نقدینگی ناشی از چاپ پول است.

وی افزود: رشد پایه پولی به واسطه استقراض دولت از بانک مرکزی و کسری بودجه‌ مزمن از جمله اصلی‌ترین علل افزایش نقدینگی در دهه‌های گذشته بوده است و عامل دوم نیز بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی است که در کنار ضریب فزاینده پولی، نقش بسزایی در خلق نقدینگی ایفا کرده‌اند.

به گفته صادقین، نوسانات بازار ارز نیز دومین متغیر کلیدی در ایجاد تورم است، زیرا وابستگی تولید و واردات به نرخ دلار، هزینه تمام‌شده تولید را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

وی همچنین بر نقش ساختارهای اقتصادی و زیرساخت‌هایی چون انرژی در ایجاد تورم تأکید کرد و گفت : کمبود برق در تابستان و گاز در زمستان موجب کاهش عرضه و افزایش قیمت‌ها شده است.

مدرس و کارشناس اقتصادی از جمله دیگر عوامل اثرگذار بر تورم، تحریم‌های اقتصادی، کاهش درآمدهای نفتی، انحصار در بازارها، افت بهره‌وری و نبود رقابت را عنوان کرد.

در بخش سیاست‌گذاری، صادقین از سیاست‌های پولی همچون افزایش نرخ بهره، اعمال سیاست‌های انقباضی، فروش اوراق قرضه، و کنترل ترازنامه بانک‌ها به‌عنوان ابزارهای کنترل تورم یاد کرد.

وی تأکید کرد: کنترل تورم در ایران بیش از آنکه نیازمند ابزارهای پولی باشد، نیازمند ثبات اقتصادی، فضای کسب‌وکار مطمئن، و کاهش مداخلات مستقیم دولت در اقتصاد است.

این کارشناس اقتصادی در پایان به ضرورت بازتعریف نقش دولت در اقتصاد اشاره و بر اهمیت نظارت به جای اجرا، تقویت امنیت اقتصادی و کاهش نوسانات تأکید کرد.

کد خبر: ۳۵۴٬۹۳۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha