بازار؛ گروه بین الملل: هفدهمین اجلاس بریکس از یکشنبه تا دوشنبه در ریودوژانیرو برزیل برگزار شد و منجر به امضای بیانیه مشترک توسط کشورهای عضو شد. این سند با عنوان «تقویت همکاری جنوب جهانی برای حکومت فراگیرتر و پایدارتر»، تعهد این گروه را به تقویت چندجانبهگرایی، دفاع از حقوق بینالملل و تلاش برای یک نظم جهانی عادلانهتر تأیید میکند. در سالهای اخیر، بریکس توسعه سریعی را تجربه کرده است، از پذیرش اعضای بیشتر گرفته تا گنجاندن کشورهای بیشتر به عنوان شریک.
معرفی دسته جدیدی از کشورهای شریک برای توسعه بریکس بسیار مهم است. این امر منطق گسترش را که در سال ۲۰۲۳ آغاز شد، ادامه میدهد. بریکس از باشگاهی از بزرگترین اقتصادهای نوظهور به بستری که نماینده صدای اکثریت جهانی است، در حال تکامل است. این مهم نشان دهنده تغییری اساسی است زیرا مسئولیتهای جدیدی را بر بریکس تحمیل میکند. اکنون تمرکز آن نه تنها بر بحث در مورد راههای همکاری درون بریکس، بلکه بر توسعه رویکردهای جدید برای حکومت جهانی است که منعکس کننده منافع و اولویتهای جهان در حال توسعه باشد. در واقع دستهبندی کشورهای شریک، امکان گسترش بیشتر را بدون از دست دادن توانایی عملیاتی و بدون پیچیده کردن تصمیمگیری مبتنی بر اجماع فراهم میکند.
تهدیدهای مکرر ایالات متحده علیه کشورها و گروههای دیگر منجر به وضعیتی شده است که بسیاری از کشورها آنها را کمتر و کمتر جدی میگیرند
دو دلیل بریکس را در سالهای اخیر برای کشورهای سراسر جهان، به ویژه کشورهای جنوب جهان بسیار جذاب کرده است. دلیل اول، افزایش سریع نقش کشورهای اصلی بریکس در امور جهانی است. اروپا اکنون بیشتر بر مسائل داخلی تمرکز کرده و مشارکت آن در بحثهای مربوط به مشکلات جهانی به طرز چشمگیری کاهش یافته است. ایالات متحده تحت دولت فعلی در حال تغییر به سمت انزواگرایی بیشتر است. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها میخواهند بخشی از بریکس باشند.
دلیل دوم، از زمان گسترش بریکس، این نهاد به عنوان صدای اکثریت جهانی به رسمیت شناخته شده است و اکثر کشورهای جنوب جهان این را درک میکنند. بنابراین، آنها میخواهند بخشی از بحثهای درون بریکس باشند تا اطمینان حاصل شود که صدای «جنوب جهان» شامل دیدگاههای خودشان نیز میشود.
به دلیل گسترش بریکس و مهار آن، ایالات متحده در ژانویه تهدید کرد که اگر کشورهای بریکس به دنبال ایجاد یک واحد پول جدید باشند، تعرفه ۱۰۰ درصدی بر آنها اعمال خواهد کرد. باید گفت تهدیدهای مکرر ایالات متحده به کشورهای دیگر منجر به وضعیتی شده است که بسیاری از کشورها آنها را کمتر و کمتر جدی میگیرند. با این حال برخی از اعضای بریکس هنوز ترجیح میدهند در اعلام اولویتها و اقدامات خود محتاطتر باشند. چنین تهدیدهایی علیه بریکس ممکن است کشورهای بریکس را در بحثهای مربوط به دلارزدایی ساکتتر کند، اما بعید است که جاهطلبیهای آنها را تضعیف کند.
بریکس نباید جایگزینهایی برای نهادهای جهانی موجود، مانند سازمان ملل متحد، صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی، ایجاد کند
تهدید ایالات متحده علیه بریکس مربوط به ایجاد یک واحد پول جدید است. با این حال ایجاد چنین ارزی بسیار بعید است و حتی در سطح سیاسی مورد بحث قرار نمیگیرد. آنچه بسیار محتملتر است، گسترش پرداخت با ارزهای ملی و همچنین ایجاد سیستمهای پرداخت جایگزین است که وابستگی بسیار کمتری به دلار دارند. این سیستمها ممکن است، به عنوان مثال، مبتنی بر ارزهای دیجیتال بانک مرکزی باشند. نقش دلار در سیستم مالی جهانی کاهش مییابد، نه به این دلیل که با هر ارز مسلط دیگری جایگزین خواهد شد، بلکه به این دلیل که به عنوان واسطه در پرداختها کمتر مورد نیاز خواهد بود.
بریکس نباید جایگزینهایی برای نهادهای جهانی موجود، مانند سازمان ملل متحد، صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی، ایجاد کند. در عوض، باید بر ایجاد نهادها در زمینههایی تمرکز کند که در سطح بینالمللی خلاء حاکمیتی وجود دارد. به عنوان مثال، رسیدگی به بلایای طبیعی و انسانی یک مشکل فوری است که فاقد یک نهاد جهانی برای مدیریت آن است. مثال دیگر ایجاد نهادهایی است که بر جمعآوری تحقیق و توسعه و تضمین انتقال واکسنها متمرکز هستند. علاوه بر این، به آژانسهای تحقیقاتی و تخصصی که میتوانند به مسائلی مانند انتقال انرژی و تغییرات اقلیمی بپردازند، نیاز است.
حتی نهاد فعلی بریکس - بانک توسعه جدید - نباید به عنوان جایگزینی برای بانک جهانی در نظر گرفته شود. در عوض، باید اشکال جدیدی از تأمین مالی توسعه را که توسط بانک جهانی به طور کامل اجرا نشده است، مانند تأمین مالی با ارزهای ملی و سوآپ ارزی، ضمانتهای سیاسی، اعتبارات مشترک با آژانسهای توسعه ملی و غیره، بررسی کند.
نظر شما