۱۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۰
بازتولید سیاست صهیونیستی، از مهندسی دیاسپورا تا تحریک قوم‌گرایی در خاک روسیه
باکو در مسیر تل‌آویو؛

بازتولید سیاست صهیونیستی، از مهندسی دیاسپورا تا تحریک قوم‌گرایی در خاک روسیه

در سه دهه‌ی گذشته، به‌ویژه در دوره‌ی ریاست‌جمهوری الهام علی‌اف، سیاست خارجی جمهوری آذربایجان تحت تأثیر مستقیم الگوی صهیونیستی نهادینه شده است.

به گزارش بازار، این الگوبرداری، صرفاً در سطح همکاری امنیتی–نظامی با تل‌آویو باقی نمانده، بلکه اکنون در شکل‌دهی به ساختارهای دیاسپورا، لابی‌سازی، نفوذ رسانه‌ای و حتی مهندسی بحران نیز به‌روشنی مشاهده می‌شود.

۱. نهادینه‌سازی مدل صهیونیستی در ساختار جمهوری آذربایجان:

جمهوری آذربایجان طی دهه‌های گذشته کوشیده است:

- در کشورهای هدف، دیاسپوراهای قوم‌محور مصنوعی شکل دهد؛

- لابی‌های فشار رسانه‌ای و امنیتی با ماهیت شبه‌فراماسونی ایجاد کند؛

- با تکرار گزاره‌های مظلوم‌نمایی قومی، مشروعیت سیاسی–رسانه‌ای برای پروژه‌های توسعه‌طلبانه کسب کند؛

- و از همه مهم‌تر، در ساختارهایی چون وزارت خارجه، کمیته امور دیاسپورا و نهاد ریاست‌جمهوری، این خط مشی‌ها را نهادینه کند.

۲. پروژه‌ی بحران‌سازی در روسیه؛ الگوبرداری آشکار از مدل تل‌آویو:

ماجرای درگیری اخیر میان پلیس روسیه و دو شهروند آذربایجانی در یکاترینبورگ، آغازگر سناریویی آشکار از مهندسی بحران توسط باکو بود:

- باکو با تحریک رسانه‌ای و امنیتی تلاش کرد اعتراضات خیابانی از سوی دیاسپورای آذری در روسیه را شعله‌ور کند؛

- هدف آن بود که با کشته‌شدن احتمالی چند نفر، دستورکار رسانه‌ای جهانی را به سمت «کشتار شیعیان آذربایجانی در روسیه» منحرف کنند؛

- در مرحله‌ی بعد، با مقایسه‌ای مغرضانه، پرسش ساختگی را مطرح کنند: «ایران چرا از غزه دفاع می‌کند، ولی در برابر کشته‌شدن شیعیان آذری ساکت است؟»

این پروژه، با هدف اختلاف‌افکنی میان تهران و مسکو و تحریک قوم‌گرایی در داخل ایران طراحی شده بود.دقیقاً همان سناریویی که تل‌آویو دهه‌هاست در سوریه، عراق و لبنان دنبال می‌کند.

۳. نارضایتی دیاسپورای واقعی؛ شکاف میان واقعیت و روایت:

نکته‌ی مهم و مغفول‌مانده آن‌جاست که بسیاری از آذری‌تباران روسیه، با انتشار ویدئوهایی صریح، از سوءاستفاده باکو از هویت قومی‌شان انتقاد کرده‌اند.آن‌ها، سیاست‌های قوم‌گرایانه و بزرگ‌نمایی مظلومیت‌محور باکو را «نژادپرستانه و تحقیرآمیز» دانسته‌اند.

جمع‌بندی:

مدل جمهوری آذربایجان، دیگر صرفاً یک حکومت سکولار با جهت‌گیری غرب‌گرا نیست؛ بلکه نمونه‌ی بازسازی‌شده‌ای از الگوی ژئوپلیتیک و روان‌افزارانه‌ی رژیم صهیونیستی در مرزهای شمالی ایران و روسیه است.

دیاسپوراسازی، بحران‌سازی، مظلوم‌نمایی قوم‌محور، مهندسی درگیری ساختگی و تقلیل هویت دینی به قومیت،همگی بخشی از پروژه‌ای‌ست که نه به نفع آذربایجان است، نه به سود صلح منطقه—بلکه در نهایت، باکو را به نسخه‌ای ضعیف از تل‌آویو بدل خواهد کرد؛ و قفقاز را به بی‌ثبات‌ترین منطقه پس از فلسطین اشغالی.

کد خبر: ۳۵۱٬۱۲۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha