بازار؛ گروه بین الملل: «دزموند لاچمن»، معاون مدیر بخش توسعه و بررسی سیاستهای صندوق بینالمللی پول در طی مقاله ای که در سایت تحلیلی نشنال اینترست منتشر شد نوشت: علیرغم کاهش نرخ بهره و افزایش تعرفهها، بازده اوراق قرضه ایالات متحده آمریکا، تضعیف دلار و افزایش شدید قیمت طلا نگرانی سرمایهگذاران خارجی از بودجه ترامپ را نشان میدهد و خطر تورم و بیثباتی مالی را به همراه دارد. در حالی که کنگره تلاش میکند تا قانون «یک لایحه بزرگ و زیبا» ترامپ را تا ۴ ژوئیه به میز او برساند، بازارها نگرانی فزایندهای را در مورد چگونگی بدتر شدن امور مالی عمومی کشور توسط این قانون نشان میدهند. اگر آقای ترامپ میخواهد از تشدید بحران بازار اوراق قرضه و بازار دلار در آستانه انتخابات میاندورهای سال آینده جلوگیری کند، به خوبی توصیه میشود که به هشدارهای بازار توجه کند.
لایحه بزرگ و زیبا چگونه بر اقتصاد ایالات متحده تأثیر خواهد گذاشت؟
معمولاً وقتی فدرال رزرو نرخ بهره را ۱۰۰ واحد پایه کاهش میدهد، همانطور که از سپتامبر ۲۰۲۲ این کار را انجام داده است، انتظار میرود نرخ بهره بلندمدت کاهش یابد، با توجه به انتظار کاهش تورم پیش رو. با این حال، این گونه نبوده و به جای کاهش آنطور که انتظار میرفت، بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری که بسیار مهم است، از سپتامبر ۲۰۲۴ تقریباً ۶۰ واحد پایه افزایش یافته و به سطح فعلی ۴.۴ درصد رسیده است. بنابراین سرمایهگذاران به طور کلی و به ویژه سرمایهگذاران خارجی، شروع به زیر سوال بردن این موضوع کردهاند که آیا ایالات متحده قادر به انجام تعهدات بدهی خود بدون توسل به تورم خواهد بود یا خیر.
ارزش دلار در حال کاهش است
کاهش ۱۰ درصدی دلار از ابتدای امسال، نشانه هشدار دیگری در مورد خطرات ولخرجی در بودجه است. معمولاً انتظار میرفت که ارزش دلار به دلیل افزایش تعرفههای واردات ترامپ به سطوحی که در ۱۰۰ سال گذشته دیده نشده بود، افزایش یابد. این تعرفهها کالاهای آمریکایی را رقابتیتر از کالاهای خارجی کرده است که این یک مزیت برای دلار است.
این واقعیت که دلار مانند یک سنگ در حال سقوط است، نشانه هشدار دیگری از سوی بازارها است که خارجیها اعتماد خود را به استثناگرایی اقتصادی ایالات متحده از دست میدهند
همچنین انتظار میرفت که با افزایش اختلاف بین نرخ بهره کوتاهمدت ایالات متحده آمریکا و نرخ بهره خارجی به نفع ایالات متحده، ارزش دلار افزایش یابد، زیرا بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی چین نرخ بهره خود را کاهش دادهاند. در اصل، چنین افزایشی در اختلاف نرخ بهره، جذابیت نسبی نگهداری دلار را افزایش میدهد. این واقعیت که دلار با وجود این مزایا مانند یک سنگ در حال سقوط است، نشانه هشدار دیگری از سوی بازارها است که خارجیها اعتماد خود را به استثناگرایی اقتصادی ایالات متحده از دست میدهند.
همین امر را میتوان در مورد افزایش ۳۰ درصدی قیمت طلا از ابتدای سال و همچنین نشانههایی مبنی بر اینکه چندین بانک مرکزی بزرگ در حال انتقال ذخایر بینالمللی خود از دلار به سمت طلا هستند، نیز گفت. سرمایهگذاران از این میترسند که ایالات متحده آمریکا برای مقابله با مشکل بدهی خود به مالیات تورمی متوسل شود. آیا ایالات متحده به زودی دچار رکود اقتصادی خواهد شد؟
در این شرایط با توجه به اینکه بازارها از قبل علائم هشدار دهندهای مبنی بر احتمال بحران اوراق قرضه دولتی و بازار دلار را نشان میدهند، اقدام مسئولانه دولت ترامپ این است که امور مالی عمومی خود را در مسیر پایدارتری قرار دهد
در این شرایط با توجه به اینکه بازارها از قبل علائم هشدار دهندهای مبنی بر احتمال بحران اوراق قرضه دولتی و بازار دلار را نشان میدهند، اقدام مسئولانه دولت ترامپ این است که امور مالی عمومی خود را در مسیر پایدارتری قرار دهد. این کار میتواند از طریق کاهش هزینههای عمومی و اقدامات افزایش درآمد مالیاتی، در راستای طرح دو حزبی بولز-سیمپسون سال ۲۰۱۰ انجام شود.
متاسفانه، قانون «یک لایحه بزرگ و زیبا» آقای ترامپ با تمدید قانون کاهش مالیات و مشاغل سال ۲۰۱۷ و حذف مالیات بر درآمد بر انعام، اضافه کاری و مزایای تأمین اجتماعی، دقیقاً برعکس عمل خواهد کرد. طبق گفته دفتر بودجه کنگره دو حزبی، در صورت تصویب، تقریباً ۳ تریلیون دلار به کسری بودجه در دهه آینده اضافه خواهد شد. به نوبه خود، تا سال ۲۰۳۰، سطح بدهی عمومی تقریباً ۱۰۰ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد بود، سطحی که به طور قابل توجهی بالاتر از سطح رایج در پایان جنگ جهانی دوم است. همچنین منجر به این میشود که هزینههای دولت برای پرداخت بهره از هزینههای دفاعی بیشتر شود.
گویی همه اینها دلیل کافی برای نگرانی نیستند، آقای ترامپ با اصرار مداوم بر «جروم پاول»، رئیس فدرال رزرو جهت کاهش شدید نرخ بهره، حتی در زمانی که تورم بالاتر از هدف تورم ۲ درصدی فدرال رزرو است، شبح بازگشت تورم را مطرح میکند.
ترامپ همچنین با گنجاندن بندی در لایحه بودجه خود که به وی اجازه میدهد تا ۲۰ درصد مالیات بر پرداخت سود خزانهداری به خارجیها در کشورهایی که به نظر او از سیاستهای مالیاتی ناعادلانهای پیروی میکنند که به منافع ایالات متحده آسیب میرساند وضع کند، اعتماد سرمایهگذاران خارجی را بیشتر تضعیف میکند.
«رودی دورنبوش»، اقتصاددان فقید جمله معروفی دارد که بحرانهای اقتصادی بسیار بیشتر از آنچه تصور میشود، طول میکشند. با این حال وقتی رخ میدهند، بسیار سریعتر از آنچه تصور میشود، اتفاق میافتند. به ترامپ توصیه میشود که به گفته دورنبوش و همچنین به سیگنالهای بازار مبنی بر اینکه موضوع نگران کننده ای در بازارهای اوراق قرضه خزانهداری و دلار در جریان است، توجه کند. شاید در آن صورت وی یک چرخش کامل در سیاست بودجهای که بسیار مورد نیاز است، انجام دهد.
نظر شما