به گزارش بازار، مجله تخصصی آمریکایی «فارین پالیسی» با استناد به نتایج جنگ ۱۲ روزه، حمله به ایران را «شکست قمار بزرگ نتانیاهو» دانست و نوشت:
اسرائیل با وجود ادعاهایش درباره این جنگ، در دستیابی به اهدافش ناکام ماند. با جنگ ۱۲ روزه، این باور قدیمی مبنی بر اینکه دولت ایران برای سقوط فقط به یک فشار خارجی نهایی نیاز دارد، به طور کامل اعتبار خود را از دست داد. نتانیاهو این جنگ را با هدف حذف تهدید و چالش استراتژیک ایران برای اسرائیل آغاز کرد اما در عوض آسیبپذیریهای خود اسرائیل را به نمایش گذاشت، حس ملیگرایی ایرانیان را تقویت کرد و در نابودی توان بنیادین نظامی و هستهای ایران هم ناکام ماند.
دوازده روز جنگ ویرانیهای زیادی برای هر دو طرف به جا گذاشت. با این حال، واضحترین نتیجه جنگ اخیر این است که قمار بزرگ نتانیاهو با شکست روبهرو شد. علیرغم وعده نتانیاهو برای برچیدن برنامه موشکی و هستهای ایران و امید او به تغییر رژیم، ایران به سرعت واکنش نشان داد و موشکهایش را به سمت شهرها و اهداف استراتژیک اسرائیل شلیک کرد.
ایران حتی بعد از پیوستن آمریکا به درگیری هم، با حمله به پایگاه العدید این پیام را فرستاد که قادر است دامنه خطر را به خارج از مرزهایش بکشاند. در نتیجه، این جنگ حتی ممکن است در نهایت به شکل متناقضی به تقویت موقعیت ایران از منظر منطقهای و دیپلماتیک منجر شود.
به نظر حملات ایران دقیق و برنامهریزی شده بودند. پس از حمله اسرائیل به پالایشگاه نفت ایران در پارس جنوبی، ایران با هدف قرار دادن پالایشگاه حیفا به این حمله پاسخ داد. پس از حملات اسرائیل به مراکز تحقیقاتی، ایران هم این حملات را با حمله به موسسه وایزمن که از مدتها پیش مظنون به مشارکت در تحقیقات هستهای اسرائیل بود، تلافی کرد. هدف ایران از انجام چنین حملات متقابلی این بود که تواناییاش برای پاسخهای حسابشده را به نمایش بگذارد و موضع بازدارندهاش را تقویت کند. درست بعد از این بود که حملات به زیرساختهای انرژی پایان یافت.
اسرائیل با هدف قرار دادن مناطق مسکونی، رسانهها، زندانها و مراکز پلیس نشان داد که استراتژی گستردهتری را با هدف ایجاد هرج و مرج و شعلهور ساختن ناآرامیهای داخلی دنبال میکرد. با مرگ کودکان، پزشکان و مردم عادی در اثر حملات کورکورانه اسرائیل، این تصور در داخل در ایران تقویت شد که این جنگ نه برای آزادسازی ایرانیان، بلکه برای تجزیه کشور است.
جنگ اسرائیل پیامدهای اجتماعی-سیاسی قابل توجهی در ایران داشت. جنگ به لحظهای وحدتبخش تبدیل شد که به جای فروپاشی رژیم، منجر به افزایش قابل توجه احساسات ملیگرایانه شد و مردم حول ایده دفاع از کشور در برابر تجاوز خارجی گرد هم آمدند و حتی بسیاری از اعضای نسل Z هم در حمایت از کشور بسیج شدند.
نظر شما