بازار؛ گروه استان ها: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد مردم شهرستان محروم فهرج بر پایه کشاورزی است و قطع برق موتور پمپ های کشاورزی در گرمای طاقت فرسای بالای ۵۰ درجه آه از نهاد کشاورزان این منطقه بلند و اشک از چشمانشان جاری کرده است.
در این شهرستان محصولات کشاورزی متنوعی از جمله خرما، مرکبات، صیفیجات، محصولات گلخانه ای، زراعی و... تولید می شود. قطع برق خسارت های زیادی به محصولات کشاورزی وارد می کند و کشاورزان از ضررهای میلیادری در این زمینه خبر می دهند.
آنها از مسئولان می خواهند که در زمینه قطع برق موتور پمپ ها، یا مناطق گرمسیر را مستثنی کرده یا این مناطق را از برنامه خاموشی ها حذف کنند.
با توجه به شدت بحران برق در شرق و جنوب کرمان یکی از راه حل هایی که ارائه می شود استفاده از برق تولیدی ناشی از پنل های خورشیدی برای موتورپمپ های کشاورزی است. این راهکار با توجه به ظرفیت خوب انرژی خورشیدی در استان کرمان و شهرستان فهرج راه حل مناسبی به نظر می رسد به شرط آنکه برای تامین تجهیزات گران قیمت پنل های خورشیدی چاره ای اندیشیده شود و بار آن روی دوش کشاورزان بی بضاعت نیفتد.
کشاورز فهرجی: موتور پمپ های کشاورزی در دمای بالای ۵۰ درجه خاموش می شود و باعث زیان میلیاردی کشاورزان شده است
علی از کشاورزان فهرج در گفتگو با بازار اظهار کرد: مشکلات کشاورزی بسیار زیاد است. چندین سال است که با مشکل کم آبی مواجه هستیم. موتور پمپ های کشاورزی در دمای بالای ۵۰ درجه خاموش می شود و باعث زیان میلیاردی کشاورزان شده است.
وی ادامه داد: مرکبات و نخل های ما خشک شده اند وضعیت به قدری ناراحت کننده است که زمانی که در باغ می روم گریه ام می گیرد. میلیاردها خرما از ما خراب می شود اما صندوق بیمه کشاورزی جوابگو نیست.
ابراهیم یکی دیگر از کشاورزان فهرج به بازار گفت: قنوات این شهرستان سالهاست که لایروبی نشده اند. تنها سرمایه فهرج این قنوات هستند و نیاز است با توجه به ناترازی برق و خاموشی موتور پمپ ها این قنوات دوباره احیا شوند.
وی ادامه داد: با توجه به شروع فصل ریزگردها، تمامی محصولات کشاورزان در معرض خطر هستند و نخیلات در حال آسیب دیدن می باشند.
این کشاورزی فهرجی با اشاره به خاموشی هشت ساعت موتور پمپ ها در شبانه روز افزود: این مساله به کشاورزان آسیب زده است از مسئولان می خواهیم پی گیر رفع مشکلات کشاورزان این منطقه باشند.
نگرانی کشاورزان از خاموشی موتورپمپ ها
فرماندار فهرج در گفتگو با بازار با اشاره به گرمای طاقت فرسای فهرج اظهار کرد: قطعی برق باعث خاموشی روزانه ۴ الی ۶ ساعت موتور پمپ های کشاورزی ممی شود.
یوسف رهگویی ادامه داد: این خاموشی ها باعث نارضایتی و نگرانی مردم شده است چرا که اقتصاد ۹۰ درصد ساکنان این شهرستان وابسته به کشاورزی است.
وی گفت: این خاموشی ها با توجه به ناترازی انرژی در سراسر کشور رخ داده است. با این حال گلایه کشاورزان را به مسئولان انعکاس دادیم و استاندار کرمان هم این موضوع را پی گیری کرد و قرار بر این بود که مناطق گرمسیر را استثنا کنند یا خاموشی های کمتری داشته باشند.
فرماندار فهرج با اشاره به قول اداره برق برای همکاری در این زمینه عنوان کرد: بحث لوله گذاری و احداث کانال بتنی مدنظرمان است تا بتوانیم از پِرتی آب جلوگیری کنیم. حدود ۱۰ هزار و ۴۰۰ متر لوله گذاری کانال بتونی انجام شده است.
وی بیان کرد: همچنین توسعه آبیاری کم فشار در فهرج هم در دستور کار است؛ در حال حاضر ۴۰ هکتار در دست اجراست. از کشاورزان می خواهیم در این زمینه همکاری کنند.
استفاده از پنل های خورشیدی برای تامین برق موتور پمپ ها
فرماندار فهرج با بیان اینکه با رفع مشکل برق، تنش آبی هم رفع می شود، گفت: به همین منظور به دنبال استفاده از پنل های خورشیدی در این شهرستان هستیم.
وی در خصوص بیمه های کشاورزی گفت: بیمه ها بر اساس ضوابطی که دارند، عمل می کنند و گلایه های کشاورزان جای تامل و پی گیری دارد. البته پی گیر این مساله هستیم که از بیمه های کشاورزی به صورت گسترده تری بتوان استفاده کرد تا از این طریق از ضرر کشاورزان تا حدودی جلوگیری شود.
وی ادامه داد: در بحث خشکیدگی خوشه های خرما که به دلیل گرما و کمبود آب رخ می دهد، اولین اقدامی که انجام دادیم اطلاع رسانی کردیم که کشاورزان برای راه اندازی پنل های خورشیدی اقدام کنند تا نیروگاه های خورشیدی توسط سرمایه گذاران راه اندازی شود.
فرماندار فهرج: یکی دو موتور پمپ کشاورزی که اخیرا به بهره برداری رسیده مجهز به پنل خورشیدی شده اند، این اقدام ضمن کمک به کشاورزان باعث توسعه برق منطقه می شود
رهگویی افزود: در همین راستا یکی دو موتور پمپ کشاورزی که اخیرا به بهره برداری رسیده مجهز به پنل خورشیدی شده اند، این اقدام ضمن کمک به کشاورزان باعث توسعه برق منطقه می شود.
رهگویی با اشاره به وجود ۱۱ رشته قنات فعال در فهرج بیان کرد: با مبلغ تخصیص داده شده طی سال گذشته عملیات مرمت و احیای ۶ رشته قنات انجام شده است. امسال هم اعتباری برای احیای قنوات در نظر گرفته شده است تا مشکل کشاورزانی که آبیاری را از طریق قنات ها انجام می دهند برطرف کنیم.
فرماندار فهرج در خصوص ریزگردها و طوفان شن هم چنین گفت: در سال گذشته و امسال احداث نهاستان و تولید نهال در شهرستان فهرج در حال انجام است. در برنامه های کوتاه مدت ۴۰ هزار نهال در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به احداث بادشکن ادامه داد: مالچ پاشی در سطح سه هزار هکتار انجام شده است، در هزار هکتار از شهرستان هم نهالکاری انجام شده است. همچنین طرح های آبیاری و مراقبت و جنگل کاری هم اجرا شده است.
یک مدیریت فاجعه وار در بحث برق چاه های کشاورزی
خردادماه امسال استاندار کرمان در شورای عالی پسته با حضور وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به موضوع ناترازی های انرژی و مشکلات به وجود آمده برای بخش کشاورزی استان به دلیل قطعی های مکرر برق گفت: متاسفانه باید بپذیریم که شاهد یک بی تدبیری محض و یک مدیریت فاجعه وار در بحث برق چاه های کشاورزی هستیم.
محمدعلی طالبی با اشاره به برخی آمار منتشر شده مبنی بر رتبه آخر استان کرمان در موضوع اشتغال در بخش صنعت در کشور، ادامه داد: همین آمار نشان دهنده وابستگی شدید مردم این خطه به بخش کشاورزی است و قطعی های مکرر برق علاوه بر خسارت های زیان بار (خسارت بیش از ۳۰ درصدی در سال گذشته) متاسفانه بر حوزه معیشت مردم این خطه نیز تاثیرات بسیار زیادی گذاشته است که باید به صورت جدی این موضوع را مورد پیگیری قرار داد.
استاندار کرمان با پیشنهاد ارائه سیاستهای تشویقی برای برخورداری چاه های کشاورزی از انرژی خورشیدی بیان کرد: استان کرمان پیشتاز راه اندازی و ایجاد نیروگاه های خورشیدی در کشور است و این آمادگی را داریم که بتوانیم پایلوت برقدار کردن چاه های کشاورزی با انرژی خورشیدی نیز باشیم.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزان نیازمند حمایت های ویژه دولت در این بخش هستند، گفت: برای اجرایی کردن این پیشنهاد، باید ساز و کار آن در هیئت دولت مصوب شود تا بتوان در این رابطه کارهای اساسی را انجام داد.
در نهایت، صدای کشاورزان فهرج، پژواکی است از رنج، انتظار و امید؛ مردمانی که سال ها با کم آبی، گرمای طاقت فرسا و نبود زیرساخت های حمایتی جنگیده اند و امروز خاموشی موتورپمپ ها، تیر خلاص به زمین های تشنه و محصولاتشان زده است. حالا چشم امید آن ها به تدبیر و تصمیم های فوری مسئولانی است که میتوانند با تامین انرژی پایدار، تسهیل دسترسی به پنل های خورشیدی و اصلاح سیاست های بیمه ای، از نابودی کامل کشاورزی در این منطقه جلوگیری کنند.
نظر شما