به گزارش خبرنگار بازار، همایش تنش گرمایی دام با رویکرد گاو شیری، موسوم به «از سلول تا سیلو» با هدف آشنایی دامداران و متخصصان تغذیه دام با تنش گرمایی به عنوان یکی از عوامل موثر کم خوراکی، کاهش شیردهی و عملکرد منفی دام در گله در مجموعه سینمایی مهر شاهرود برگزار شد.
دامداران و کارشناسان و دانشجویان تغذیه دام در این همایش با راهکارهای مقابله با آثار سوء تنش گرمایی بر دام به خصوص گاو شیری و گوشتی آشنا و درباره نحوه خوراک دام به دام ها در زمان تنش های حرارتی اطلاعاتی کسب کردند.
چالش های تنش حرارتی و دامداری ها
کارشناس تغذیه دام و سخنران این همایش با اشاره به تنش گرمایی به عنوان یکی از چالش های دامداری، گفت: تنش دمایی چه به معنای سرمای بیش از میزان تحمل دام و چه گرمای بیش از تحمل دام همواره یکی از عوامل منفی در عملکرد دام های شیری و گوشتی بوده است.
رضا خداوردی با بیان اینکه در شهرستان شاهرود کمتر تنش سرمایی برای دام ها پدید می آید و در سال ۱۴۰۳ بعد از سال ها شاهد این موضوع بودیم اما تنش گرمایی در سال های اخیر به مراتب دامداران ما را بیشتر تحت تاثیر منفی خود قرار داده است، تاکید کرد: این همایش به ارائه راهکارهای موثر در کاهش ضرر های تنش گرمایی مانند استفاده از جیره های غلیظ، استفاده از مه پاش، سایه بان و ... می پردازد.
وی با بیان اینکه بخش دیگری از همایش تنش گرمایی از سلول تا سیلو به عملکرد فیزیولوژی دام در زمان تنش گرمایی می پردازد، تاکید کرد: تی اچ آی یا همان تنش حرارتی فرمولی دارد که متغیر های آن دما و رطوبت هستند و عموماً عددی را به ما می دهد که مشخص کننده آن است که آیا دام در تنش گرمایی قرار دارد یا خیر؟
دمای آسایش
این کارشناس تغذیه دام همچنین ادامه داد: برای مثال ما در ابتدای اردیبهشت سال جاری در شاهرود تنش حرارتی را برای دام ها شاهد بودیم و به ندرت با گرمتر شدن هوا تعداد روزهای تنش گرمایی به مراتب بیشتر هم می شود لذا دامداران باید تمهیدات لازم برای این موضوع را بیاندیبشند.
خداوردی با بیان اینکه دمای آسایش گاو شیری بین ۱۶ الی ۲۵ درجه است، گفت: مدیریت گله، استفاده از جیره های غلیظ تر با مواد غنی تر به واسطه کم خوراکی دام در زمان تنش حرارتی، مدیریت جایگاه نگه داری دام و ... در زمره دیگر موضوعاتی است که در زمان تنش حرارتی باید به آن اشاره کرد.
وی ابراز کرد: دسته بندی دام هایی که بیشتر شیر می دهند و طبیعتاً سوخت و ساز بیشتری دارند پس در معرض آسیب های بیشتر تنش حرارتی هستند و به نوعی جداسازی آنها برای رسیدگی بیشتر از جمله دیگر راهکارهای رسیدگی به دام به خصوص گاو شیری در زمان تنش حرارتی است که دامداران باید به آن توجه داشته باشند.
عوامل موثر
این متخصص تغذیه دام با بیان اینکه عواملی البته در تنش گرمایی و همچنین دمای آسایش دام تاثیر دارد که نژاد، منطقه نگهداری، میزان رطوبت متابولیسم بدنی، حتی ژنتیک و وزن دام و ... در زمره این عوامل هستند، افزود: استفاده از دمنده هایی که بتواند ۲.۳ متر مکعب هوا را در هر ثانیه جابجای کند در کنار عابق کردن سقف، استفاده از مه پاش، استفاده آب مناسب برای دام، مکمل های غذایی، الکترولیت های افزودنی به آب، برخی مکمل های گیاهی مانند نعناع که سبب خنک شدن تنفس می شوند و ... در زمره دیگر راهکارهای مقابله با اثران منفی تنش حرارتی است.
خداوردی با بیان اینکه دام به دلیل تنش حرارتی و گرما معمولاً کمتر غذا می خورد و در نتیجه در دام هایی که سوخت و ساز بیشتری دارند و شیر بیشتری می دهند، نیاز است که مواد مغذی که مثلا در ۱۵ کیلوگرم خواراک تاکنون به بدنشان می رسید به لحاظ کیفی حتی با ۱۳ کیلوگرم خواراک هم به بدنشان برسد در نتیجه نوع خوارک غلیظ شده از دیگر توصیه های ما به دامداران در تنش گرمایی است، گفت: تنش گرمایی ممکن است مواردی مانند کم خوراکی، اختلال در فحلی، کاهش شیر، کاهش چربی شیر و ... را سبب شود.
نظر شما