بازار؛ گروه استان ها: استان کرمان به عنوان پهناورترین استان کشور با شبکهای گسترده از راه های مواصلاتی، نقش حیاتی در ترانزیت، حملونقل و ارتباط بنادر مهم جنوب کشور با دیگر نقاط ایفا میکند. با وجود اهمیت بالای این موقعیت جغرافیایی و حجم سنگین تردد در محورهای آن، زیرساختهای جادهای کرمان نهتنها متناسب با این جایگاه توسعه نیافتهاند، بلکه فرسودگی، پروژههای نیمهتمام، کمبود اعتبار و کیفیت پایین رویهها، این استان را به یکی از مناطق بحرانی کشور از نظر تصادفات جادهای تبدیل کرده است.
مدیرکل راه و شهرسازی شمال استان کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه کرمان بزرگترین استان کشور است، اظهار کرد: جاده های استان کرمان بیش از ۲۸ هزار کیلومتر است.
رضا حافظی ادامه داد: احداث و بهسازی و نگهداری و ایمنی جاده ها با همکاری راه و شهرسازی و راهداری و حمل نقل جاده ای استان کرمان انجام می شود. این حجم بالای جاده در استان کرمان نیازمند اعتبار و منابع مالی زیادی است.
وی گفت: کرمان محور مواصلاتی و ترانزیتی و حمل و نقل کالا و مسافر در کشور به شمار می رود. کرمان در واقع پل ارتباطی بین بنادر استراتژیک جاسک، چابهار و بندرعباس به تمامی کشور است.
حافظی ادامه داد: همچنین کرمان محور مواصلاتی ارتباطی حل و نقل مسافر از استان های جنوب و جنوب شرق به سایر نقاط کشور و برعکس است. این موقعیت اهمیت اختصاص اعتبار به این حوزه را نشان می دهد.
حافظی: در حال حاضر ۱۴ پروژه فعال و در دست احداث در استان کرمان وجود دارد که اولویت بندی شده اند
وی اظهار کرد: در حال حاضر ۱۴ پروژه فعال و در دست احداث در استان کرمان وجود دارد که اولویت بندی شده اند. اولویت اول مربوط به جاده «کرمان- راور- دیهوک» و اولویت چهاردهم هم بزرگراه «بم- زاهدان- میرجاوه» است که در مراحل پایانی می باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی شمال استان کرمان بیان کرد: در حال حاضر در مجموع حدود ۳۷۶ کیلومتر جاده در دست احداث و اجراست. تاکنون ۶۰۱ کیلومتر از ۳۸۱ کیلومتر جاده های اصلی استان کرمان به بهره برداری رسیده که به صورت دوبانده یا بزرگراهی وآزادراهی هستند.
۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل شبکه راه های اصلی کرمان نیاز است
وی گفت: تامین منابع مالی مورد نیاز برای ۳۸۱ کیلومتر در دست احداث کمک می کند تا این راه ها سریعتر به بهره برداری برسد و همچنین ۴۰۰ کیلومتر باقیمانده را وارد طرح های احداثی کنیم. ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل شبکه راه های اصلی استان کرمان نیاز است.
حافظی میزان درخواست اعتبار استان کرمان در حوزه راه ها طی سال گذشته را حدود ۹۳۰ میلیارد تومان بوده است، افزود: تاکنون ۱۵۴ میلیارد تومان به استان تخصیص یافته است حدود ۸۰ میلیارد تومان آن در پایان سال گذشته تخصیص پیدا کرد.
حافظی: در حال حاضر بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان مطالبات و بدهی راه و شهرسازی استان کرمان به پیمانکاران است
وی گفت: در حال حاضر بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان مطالبات و بدهی راه و شهرسازی استان کرمان به پیمانکاران است. باید خودمان را جای پیمانکاران بگذاریم که چگونه باید حقوق کارکنانشان را پرداخت کنند.
مدیرکل راه و شهرسازی شمال استان کرمان بیان کرد: ما تلاشمان را کرده ایم و نمایندگان مجلس هم رایزنی هایی را انجام داده اند تا از تخفیف های اعتبارات مختلفی که می تواند به این موضوع اختصاص یابد، با اولویت اول کرمان به پروژه ای این استان تخصیص داده شود.
وی طول جاده «کرمان- راور- دیهوک» از کرمان تا مرز استان خراسان جنوبی را ۱۸۸ کیومتر دانست و گفت: تاکنون ۷۲ کیلومتر آن زیر بار ترافیک رفته و کامل شده است. ۸۶ کیلومتر این جاده در دست اقدام است و فقط در ۳۰ کیلومتر آن اقدامی انجام نشده است.
حافظی در خصوص ۳۰ کیلومتر باقی مانده این محور اظهار کرد: یک پیمانکاری در سال های گذشته زیرسازی را نیمه کار انجام داده اما به دلیل بحث های اعتباری کار رها شده است.
جاده های کرمان برای این حجم تردد تعریف نشده اند
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی دفتر منطقهای جنوب شرق کشور در گفتگو با بازار اظهار کرد: کرمان در زمینه تصادفات و تلفات جاده ای استان اول یا دوم است.
محمد محمدحسنی در خصوص شاخص های ذاتی استان کرمان گفت: کرمان پهناورترین استان کشور بوده و جایگاه دوم از نظر طول راه ها را دارد.
وی با اشاره به اینکه کرمان به لحاظ جغرافیایی در مهم ترین محور ترانزیتی کشور قرار دارد، افزود: حجم قابل توجهی از ترافیک حمل و نقل مواد و کالاهای وارداتی و صادراتی بندرعباس از طریق جاده های استان کرمان انجام می شود.
محمدحسنی بیان کرد: از طرف دیگر کرمان رتبه اول تولید مواد کشاورزی و معدنی در کشور را دارد. اگر بحث نفت را کنار بگذاریم بعد از خوزستان، استان کرمان بیشترین تولیدات در حوزه های مختلف از جمله معدن، کشاورزی و... دارد.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی دفتر منطقهای جنوب شرق کشور بیان کرد: همه این موارد باعث شده کرمان نقش انکارناپذیری در بحث تولید، توزیع و حمل و نقل ایفا کند. این پرسش مطرح می شود که آیا جاده های استان برای این حجم تردد تعریف شده اند؟ خیر. یکی از عوامل مربوط به تلفات جاده ای همین موضوع است.
وی گفت: سه عامل فرهنگ رانندگی، شاخص های کیفی راه، کیفیت وسایل نقلیه در بحث ایمنی حمل و نقل موثر است. فرهنگ رانندگی احترام به قوانین و حریم حقوق دیگران است به نظر می رسد درصد قابل توجهی از قصور و تلفات جاده ای مربوط به این عامل است که نیاز به فرهنگسازی از مدارس دارد.
محمدحسنی بیان کرد: بحث کیفیت وسایل نقلیه معمولا بعد از وقوع تصادفات مشخص می شود که متاسفانه در این بعد هم مشکلات حادی داریم.
وی گفت: شاخص های کیفی راه هم به طور قطع در ایمنی جاده ها و حمل و نقل موثر است. با توجه به حجم باللای تردد در جاده های کرمان کیفیت رویه ها کاملا زیر سوال رفته است. به عنوان مثال جاده ای برای عبور وسیله نقلیه با ۵ تن بار طراحی کرده ایم اما کامیون هایی با ۲۵ تن از این مسیر عبور می کنند.
طی سال های متمادی تقریبا بحث ترمیم و مرمت رویه ها به دلیل مشکلات اقتصادی فراموش شده و تخصیص اعتبار صورت نگرفته است
محمدحسنی ادامه داد: این اضافه باری که بر جاده ها اعمال می شود؛ کیفیت رویه و سازه زیر رویه را تحت تاثیر قرار می دهد. ما در این زمینه با یک چالش و بحران جدی در سطح استان روبرو هستیم چرا که طی سال های متمادی تقریبا بحث ترمیم و مرمت رویه ها به دلیل مشکلات اقتصادی فراموش شده و تخصیص اعتبار صورت نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه تقریبا اغلب جاده های استان کرمان با چالش کیفیت رویه مواجه هستند، افزود: در قالب ایمنی راهداری نقاط حادثه خیز را مشخص کرده و اصلاحات در این انجام شده یا در حال انجام است.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی دفتر منطقهای جنوب شرق کشور با اشاره به نیاز به دو بانده شدن بسیاری از جاده های مواصلاتی را با توجه به حجم ترافیک گفت: جاده های نیمه کاره از دیگر مشکلات موجود در استان کرمان است.
محمدحسنی بیان کرد: یک عامل موثر در ایمنی حمل و نقل ویژه استان کرمان، «شوتی ها» است که اقدام به قاچاق انسان و سوخت می کنند. متاسفانه این عامل تعداد تلفات را به صورت قابل توجهی بالا می برد.
آنچه از گفتههای مسئولان پیداست، این است که جادههای استان کرمان با وجود اهمیتی که دارند، از نظر ایمنی، کیفیت و پشتیبانی مالی در وضعیت مناسبی قرار ندارند. حل این مشکلات نیازمند اقدام فوری، تأمین منابع کافی و توجه ویژهای است که اگر محقق نشود، پیامدهای آن نه فقط متوجه کرمان، بلکه گریبانگیر کل کشور خواهد شد.
نظر شما