۲۵ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۹
ولع صنایع لبنی برای افزایش قیمت پی در پی
بازار گزارش می دهد؛

ولع صنایع لبنی برای افزایش قیمت پی در پی

صنایع لبنی به دنبال افزایش قیمت هستند. اما سازمان حمایت هرگونه افزایش قیمتی را رد کرده است. با این حال کارشناسان معتقدند بازار آزاد به نفع مصرف کننده و تعدیل قیمت خواهد بود.

بازار؛ گروه صنعت: روز سه شنبه از سوی انجمن تولیدکنندگان صنایع لبنی اعلام شد که قیمت ۴ محصول لبنی که قبلا در سبد حمایتی قرار داشت افزایش ۳۰ درصدی خواهند داشت. بعد از آن سازمان حمایت اعلام کرد که افزایش قیمتی در کار نخواهد بود و هیچگونه مصوبه ای برای اجرای آن صادر نشده است. این موضوع از آنجایی منجر به اعتراض شده که به تازگی قیمت شیرخام حدود ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده بود.

این افزایش قیمت شیر خام به صورت زنجیره وارد وارد سایر محصولات پایین دستی نیز شده و شاهد گرانی محصولات هستیم. اما از آنجایی که تعداد صنایع لبنی در کشور زیاد هستند و از طرفی دیگر قدرت بالای برای لابی گری پیدا کرده اند همواره اهداف خود را پیش می برند. در حالی که این صنایع در سال جاری یکبار در نتیجه افزایش قیمت شیر خام، یکبار به دلیل بسته بندی و افزایش حقوق و دستمزد قیمت ها را بالا برده اند.

اما این شرکت ها همواره نسبت به قیمت پایین محصولات لبنی گلایه دارند. در حالی که صورت های مالی شرکت های لبنی گویای همه چیز است. بسیاری از این شرکت ها که چند سال پیش زیان ده بودند در سال های اخیر به سودآوری رسیده اند. حتی با وجود اینکه ارز نهاده های دامی حذف شده است بازهم این صنایع سودآور هستند. چراکه از هر بهانه ای برای افزایش قیمت استفاده می کنند.

قیمت گذاری دستوری به نفع صنایع لبنی ضعیف

محمدرضا مرتضوی رئیس خانه صنعت و معدن تهران در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: در همه جای دنیا قیمت مواد اولیه افزایش می یابد. اما برخی شرکت ها زیر قیمت می فروشند برای اینکه در بازار بمانند و بتوانند مشتریان بیشتری جدب کنند محصولات رقابت باید تولید کنند. در ایران اینگونه نیست به دلیل اینکه قیمت گذاری به صورت دستوری افزایش پیدا می کند. همه صنایع لبنی به یکباره محصول را گران می کنند. بنابراین اگر قرار است که تغییر قیمتی رخ دهد باید با بهره وری و ایجاد رقابت رخ دهد.

در حال حاضر ایران صنایع لبنی زیادی دارد و ظرفیت کشور برای تولید بالاست. اما برخی شرکت ها با ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند. اگر تولید به ۱۰۰ درصد ظرفیت برسد بازار حتما رقابتی تر خواهد شد. با این حال در زمان رقابت برخی شرکت ها حذف خواهند شد

او با تاکید بر اینکه قیمت گذاری باید بر مبنای بهره وری و کیفیت باشد، تصریح کرد: مصرف کننده در انتخاب محصول باید تعیین کننده باشد. در این شرایط مولفه قیمت و کیفیت اثرگذار خواهد بود. در حال حاضر ایران صنایع لبنی زیادی دارد و ظرفیت کشور برای تولید بالاست. اما برخی شرکت ها با ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند. اگر تولید به ۱۰۰ درصد ظرفیت برسد بازار حتما رقابتی تر خواهد شد. با این حال در زمان رقابت برخی شرکت ها حذف خواهند شد.

مرتضوی تصریح کرد: با توجه به اینکه میزان تولید بیشتر از عرض است با افزایش ظرفیت تولید در لبنیات به طور قطع مصرف کننده سود بیشتری خواهد برد و کیفیت بهبود می یابد. در حال حاضر برخی شرکت ها هزینه های سربار بالایی دارند برای اینکه در بازار باقی بمانند باید کاهش هزینه دهند. این موضوع بهره وری در شرایطی رخ می دهد که در بازار به چالش کشیده شوند. حالا اگر شرکت ها برای اینکه بمانند به دنبال کیفیت و کاهش هزینه بروند عملا تعدیل قیمت نیز میسر است.

قیمت گذاری دستوری در ایران عامل تورم ۴۰ درصدی

به گفته مرتضوی حاصل قیمت گذاری دستوری در ایران تورم ۴۰ درصدی بوده است. کدام کشور چند دهه تورم بالا داشته است. این مساله ناشی از پیاده کرده کردن مدلی از اقتصاد دستوری است که جواب نمی دهد. از طرف دیگر دولت کماکان بدون دلیل موجه قیمت برخی محصولات صنایع غذایی را ثابت نگه داشته است. از طرف دیگر بازار صنایع غذایی از کمبود نقدینگی و کاهش قدرت خرید مردم و گاها دستورات متناقض رنج می برد. حتی در بخش سیاست های ارزی نیز صنایع غذایی آسیب می بینند.

وقتی تامین ارز تحت تاثیر سیاست های ارزی مشکلاتی به وجود می آورد باید باید در بخش های دیگر باید تسهیلگری شود. در مقطع کنونی برخی صنایع غذایی با حداقل ها سطح تولید تکنولوژی خود را حفظ کرده اند. به همین دلیل باید گشایش های در زمینه ارز و همچنین نوسازی ماشین آلات و تجهیزات به وجود بیاید تا تولیدکنندگان بتوانند در این بخش رقابتی شوند

عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن و تجارت ایران تصریح کرد: در شرایط کنونی بسیاری از واحدهای کوچک زیر فشار هزینه ها و تامین ارز برای واردات مواد اولیه هستند. درواقع وقتی تامین ارز تحت تاثیر سیاست های ارزی مشکلاتی به وجود می آورد باید باید در بخش های دیگر باید تسهیلگری شود. در مقطع کنونی برخی صنایع غذایی با حداقل ها سطح تولید تکنولوژی خود را حفظ کرده اند. به همین دلیل باید گشایش های در زمینه ارز و همچنین نوسازی ماشین آلات و تجهیزات به وجود بیاید تا تولیدکنندگان بتوانند در این بخش رقابتی شوند.

همچنین مرتضوی اشاره کرد: دامداریها به دلیل افزایش هزینه ها درخواست رشد قیمت شیرخام داشته اند و صنایع پایین دستی هم تحت تاثیر این مساله با افزایش هزینه مواجه شدند. بنابراین باید واحدهای صنایع لبنی بر مبنای یک رقابت قیمت گذاری می کردند البته در صورتی که قیمت رقابتی تعیین شود به دلیل اینکه روی تقاضا تاثیر می گذارد عملا تولیدکننده ها مجبور هستند خود را با مصرف کنندگان هماهنگ کنند. چراکه بخشی از هزینه ها در زمان رقابت از محل بهره وری کاهش پیدا می کند.

کد خبر: ۳۰۷٬۹۲۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha