هادی بهرامی؛ بازار: صنعت حمل و نقل یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مراحل تجارت بین المللی به شمار میرود که به دلیل داشتن نقش زیربنایی تأثیر فراوانی بر فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارد. ارسال حجم زیاد با هزینه کم و ایمنی بسیار بالا از مزایای حمل و نقل دریایی است. صنعت حمل و نقل دریایی ممکن است برای تجارت، تفریح توسط مردم یا برای اهداف نظامی توسط دولت ها صورت بگیرد که به دلیل همین جایگاه مهم و پر رونق، نرخ حمل ونقل دریایی همیشه در صدر اخبار اقتصادی قرار دارد. در ادامه به تحلیل مختصر بنیادی و تکنیکال سهام حاریا متعلق به شرکت کشتیرانی آریا خواهیم پرداخت.
معرفی شرکت
فعالیت اصلی کشتیرانی آریا ارتباط با خطوط کانتینری مطرح در سطح جهان میباشد ولی با این وجود، به دلیل سیاست های کلی توسعه ای شرکت و همچنین بنا بر تقاضای مشتریان، فعالیت های دیگری در زمینه حمل و نقل (زمینی و هوایی) را به سرفصل خدمات خود اضافه نموده است. این شرکت کشتیرانی با دارا بودن ترمینال های کانتینری در تهران و اسکله شهید رجایی با مساحتی بیش از ۱۰۰ هزار متر مربع، قادر به فراهم نمودن انواع سرویس های انتقال، نگهداری، تعمیر و اصلاح کانتینرها میباشد. ارزش بازار شرکت کشتیرانی آریا با نماد حاریا در بورس، مبلغ ۲۰۴ میلیارد تومان میباشد که در حال حاضر ۲۶۹ میلیون تومان ارزش معاملات دارد.
ترکیب سهامداران
یک شخص حقیقی با حق مالکیت ۱۸ درصدی از کل سهام حاریا، بزرگ ترین سهامدار آن است. دومین سهامدار عمده شرکت، شرکت ملی نفتکش ایران است که ۱۶.۷ درصد از کل سهام را در اختیار دارد. شرکت حمل و واردات ایران با ۱۴.۳ درصد، سومین سهامدار و دوباره یک شخص حقیقی دیگر با ۲.۸ درصد چهارمین سهامدار بزرگ کشتیرانی آریا میباشد.
سود خالص شرکت در سال ۱۴۰۱، مبلغ ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان میباشد؛ در حالی که این رقم در سال ۱۴۰۰ به مبلغ ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان ثبت شده است و در سال ۱۳۹۹ مبلغ ۵ میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان بوده که نشان میدهد روند سودسازی شرکت در سال میانی، یعنی ۱۴۰۰ در یک باتلاق فرو رفته بود که سال گذشته توانسته زیان را جبران کرده و کمی هم سود بسازد. سود و زیان انباشته در پایان دوره ۹۵.۷ میلیارد تومان میباشد که وضعیت نابسامان شرکت را نشان داده و خبر خوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران نیست.
تحلیل صورت سود و زیان
سود خالص شرکت در سال ۱۴۰۱، مبلغ ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان میباشد؛ در حالی که این رقم در سال ۱۴۰۰ به مبلغ ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان ثبت شده است و در سال ۱۳۹۹ مبلغ ۵ میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان بوده که نشان میدهد روند سودسازی شرکت در سال میانی، یعنی ۱۴۰۰ در یک باتلاق فرو رفته بود که سال گذشته توانسته زیان را جبران کرده و کمی هم سود بسازد. هزینههای عمومی و اداری نیز در سال ۱۴۰۱ به مبلغ ۲.۸ میلیارد تومان بوده است که نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد افزایش یافته است و میتوانیم چنین برداشت کنیم که نرخ رشد دستمزد کارکنان و هزینه های عمومی و اداری از فروش جلوتر حرکت میکند و این معادله نا متوازن، نمای عملکردی و سودسازی شرکت کشتیرانی آریا را منفی جلوه میدهد. سود و زیان انباشته در پایان دوره ۹۵.۷ میلیارد تومان میباشد که وضعیت نابسامان شرکت را نشان داده و خبر خوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران نیست. زیان خالص پس از کسر مالیات در سال ۱۴۰۲، مبلغ ۴ میلیارد و ۲۷۶ میلیون تومان است که نسبت به سود ۱.۲ میلیارد تومانی سال گذشته وضعیت بد تری دارد. هزینههای عمومی و اداری نیز ۴ میلیارد و ۴۶۹ میلیون تومان میباشد که نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش یافته و میتوانیم نتیجه بگیریم امسال هم مانند سال گذشته، نرخ هزینه ها نسبت به درآمد ها رشد بیشتری دارد و نشانگیر عملکرد بسیار ضعیف مدیران و حقوقی های شرکت است.
نسبت قیمت به درآمد
حاریا در پایان سال ۱۴۰۰ به ازای هر سهم ۴.۵ تومان سود خالص را برای سهام داران به همراه داشته است که پی بر ای سالانه آن را نیز در سال جاری منفی ۴۸ کرده است! زیان خالص شرکت به ازای هر سهم در سال ۱۴۰۰ مبلغ منفی ۲۵ تومان زیان، در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۴.۵ تومان سود و در سال ۱۴۰۲ مبلغ منفی ۱۶ تومان زیان است. با در نظر گرفتن ۳۰ درصد نرخ افزایش حقوق و دستمزد و بیش از ۸۰ درصد تورم در سال ۱۴۰۲ و همچنین میانگین دلار ۶۰ هزار تومانی در این سال، eps forward در تحلیل بنیادی سهم حاریا ۱۶ تومان با p/e forward منفی برآورد میشود.
تحلیل تکنیکال
قیمت سهم در دی ماه سال ۱۳۹۹ با سقوط ۸۹ درصدی به محدوده ۴۳۰ تومان رسید و پس از ۵۱۸ روز توانست ۹۰ درصد رشد کند که بازدهی بسیار ناچیزی در مقابل نرخ تورم و ارزش زمانی پول محسوب میشود. در حال حاضر قیمت نزدیک مقاومت ۸۲۰ تومان قرار دارد که در صورت عبور از آن میتواند تا اهداف ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۳۸۶۰ تومان صعود را تجربه کند. کف ۶۳۰ تومان محدوده خوبی جهت میانگین گیری نقطه خرید میباشد؛ هر چند با وضعیت فعلی شرکت به صلاح نیست که خرید های بیشتری انجام بدهیم.
پیام هیئت مدیره
بزرگ ترین صنعت بین المللی جهان، یعنی صنعت حمل و نقل دریایی، طی سال های اخیر با بحران های بسیاری مواجه شده؛ رشد کند اقتصاد جهانی، رکود اقتصاد چین، تغییر قیمت نفت و عدم توازن میان عرضه و تقاضا به رکود صنعت حمل و نقل دریایی و ورشکستگی بسیاری از بسیاری از شرکت های کشتیرانی منجر شده است. علاوه بر مشکلات جهانی، تحولات منطقه ای، تحریم هایی که علیه ایران اعمال میشود و مشکلات نقل و انتقال ارز و شرایط فعالیت در حمل و نقل دریایی، وضعیت این صنعت را در کشور به شدت آسیب پذیر نموده است.
در حال حاضر قیمت سهم به لحاظ تکنیکالی نزدیک مقاومت ۸۲۰ تومان قرار دارد که در صورت عبور از آن میتواند تا اهداف ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۳۸۶۰ تومان صعود را تجربه کند. کف ۶۳۰ تومان محدوده خوبی جهت میانگین گیری نقطه خرید میباشد. ریسک عوامل بین المللی همراه با نوسانات نرخ ارز، مالیات و عدم امکان تامین منابع بانکی داخلی و خارجی مهم ترین ریسک هایی هستند که شرکت با آنها روبروست.
ریسک های عمده شرکت
سال هاست که تحریم های بین المللی امکان دسترسی به بخش وسیعی از بازار و حمل و نقل را با کمبود جدی روبرو ساخته و همکاری با سایر کشور ها که از اجزای اصلی و گریز ناپذیر فعالیت های دریایی به شمار می آید با تهدید جدی مواجه نموده است. ریسک عوامل بین المللی همراه با نوسانات نرخ ارز، مالیات و عدم امکان تامین منابع بانکی داخلی و خارجی مهم ترین ریسک هایی هستند که شرکت با آنها روبروست.
سخن پایانی
در واقع شرکت های حمل و نقل به دلیل اهمیت نقل و انتقال کالا ها و هزینه جابجایی محصولات شرکت ها در بررسی های اقتصادی مد نظر قرار میگیرد. بدلیل ریسک هایی که گفتیم، شرکت های حمل و نقل دریایی وضعیت سودسازی و عملکرد خوبی ندارند که باید با اعطای تسهیلات، شناسایی راه های ارتباطی با سایر کشورها و... مورد حمایت و رسیدگی قرار بگیرد تا ضربات اقتصادی به شرکت ها و کشور وارد نشود. وضعیت بنیادی شرکت کشتیرانی آریا قابل قبول نیست و زیان انباشته سنگینی هم دارد؛ با عملکردی هم که از شرکت میبینیم حداقل یک الی دوسال زمان میبرد تا زیان انباشته جبران و قیمت سهام شرکت نیز بازدهی مثبت داشته باشد و همچنین سود سالانه مثبت با توجه به نرخ تورم تقسیم کند تا سهامداران ناراضی را بتواند حفظ کند. در تحلیل بنیادی و فرایند ارزشگذاری سهام، متریک ها و نرخ های بسیاری وجود دارد که نوشتن تمامی آنها خارج از حوصله مخاطبان است؛ پس سعی بر آن بوده است که خلاصه تحلیل های مهم و نتیجه گیری ها نوشته شود.
نظر شما