۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۷:۲۶
تغییری در سیاست بایدن در خصوص ایران ایجاد نمی شود | آژانس رقص دیپلماتیک می کند
استاد دانشگاه آلاباما آمریکا در گفتگو با بازار:

تغییری در سیاست بایدن در خصوص ایران ایجاد نمی شود | آژانس رقص دیپلماتیک می کند

«نادر انتصار» معتقد است: تردید دارم که آیا تغییری در سیاست های واشنگتن در قبال ایران در ماه های باقی مانده از ریاست جمهوری بایدن ایجاد شود.

بازار؛ گروه بین الملل: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رافائل گروسی در مصاحبه با وبگاه «نشنال‌نیوز» گفته است که ایران به سرعت در حال غنی‌سازی اورانیوم است اما «ما نمی‌گوییم که سلاح دارد».

گروسی با متهم کردن ایران به ایجاد مانع در مسیر بازرسی‌های آژانس گفت: «ایران تنها کشور غیرتسلیحات هسته‌ای است که درسطح بسیار بسیار بالا در حال غنی‌سازی اورانیوم است که بسیار به سطح تسلیحات (هسته‌ای) نزدیک است».

وی سپس تأکید کرد: «می‌گویم این کار حساسی است...باید از قوانین پیروی کنید».

اوایل ماه جاری میلادی، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش محرمانه خود به اعضای این سازمان گفته بود که ایران تولید اورانیوم با غنای بالای خود را افزایش داده؛ و تصمیم خود برای کاهش غنی سازی که از اواسط سال ۲۰۲۳ آغاز شده بود را معکوس کرده است.

گروسی به نشنال نیوز گفت: «ایران بخشی از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای است آن‌ها باید به این تعهد خود پایبند باشند و ایران باید اقدامات بیشتری در مقایسه با آن‌چه انجام می‌دهد، انجام دهد».

پیش از این، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ناصر کنعانی در واکنش اظهارات رافائل گروسی گفته بود که از مدیرکل انتظار می‌رود با رعایت بی‌طرفی و حفظ حرفه‌ای‌گری، در مصاحبه‌های خود به نحوی صحبت کند که بی‌طرفی او و جایگاه مستقل مدیرکل آژانس زیر سؤال نرود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه تأکید کرد که مسیر گفت‌وگوها با ایران همچنان باز است اما در ادامه در خصوص ادعای مانع‌تراشی ایران در مسیر بازرسی‌ها گفت: «این قطعاً در تضاد با روح کار ما است. بسیار بسیار غیرسازنده است».

علی‌رغم آن‌که گروسی می‌گوید ایران در مسیر بازرسی‌ها مانع‌تراشی می‌کند که وی در ماه گذشته در خصوص بازرسی‌ها از تأسیسات هسته‌ای ایران گفته بود که نظارت بر تأسیسات هسته‌ای ایران علی‌رغم لغو مجوز بازرس‌های این نهاد بین‌المللی ادامه دارد.

در خصوص این موضوع خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه آمده است.

*مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، رافائل گروسی اخیراً گفته است که ایران به سرعت در حال غنی سازی اورانیوم است، اما ما نمی گوییم که سلاح دارد. وی همچنین اعلام کرده است که راه مذاکره با ایران همچنان باز است. ارزیابی شما از سخنان او چیست؟

آخرین سخنان رافائل گروسی بیانیه ای است که مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور معمول درباره برنامه هسته ای ایران صادر می کند. در آخرین صحبت های گروسی چیز جدیدی وجود ندارد.

همه می دانند که دولت بایدن تمام تلاش خود را برای ادامه سیاست ترامپ در قبال ایران انجام داده است

*پس از اظهارات گروسی، آنتونی بلینکن نیز اعلام کرد که خروج آمریکا از برجام اشتباه بزرگی بوده و برنامه هسته ای ایران از این محدودیت رها شده است و اکنون در شرایطی هستیم که نمی خواستیم در آن قرار بگیریم. ارزیابی شما از سخنان او چیست؟

سخنان آنتونی بلینکن فاقد اصالت است. همه می دانند که دولت بایدن تمام تلاش خود را برای ادامه سیاست ترامپ در قبال ایران انجام داده است. من تردید دارم که آیا تغییری در سیاست های واشنگتن در قبال ایران در ماه های باقی مانده از ریاست جمهوری بایدن ایجاد شود. بایدن فرصت کافی برای ترسیم یک سیاست سازنده در قبال تهران داشت، اما از روز اول ریاست جمهوری خود نتوانسته است این کار را انجام دهد.

*حسین امیرعبداللهیان در دیدار با وزیر امور خارجه سوئیس در بیانیه ای به موازات اظهارات گروسی و بلینکن اعلام کرد: ابتکار سلطان عمان همچنان روی میز است و جمهوری اسلامی ایران به مسیر مذاکره پایبند است. آیا این مواضع را می توان دلیلی برای شروع مذاکرات دانست؟

آقای امیرعبداللهیان هم مثل گروسی و بلینکن حرف جدیدی نگفته است. وی به سادگی سیاست دیرینه ایران در خصوص تعهدات تهران به مذاکرات را تکرار کرد. حتی اگر ایران تصمیم به آغاز مذاکره با آمریکا بگیرد، دولت بایدن با موانع بزرگی از جمله چالش های داخلی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری برای برداشتن هر گونه گام مثبت در سیاست خود در قبال ایران مواجه است.

نه عمان و نه ژاپن در موقعیتی نیستند که بر روند روابط ایران و آمریکا تأثیر جدی بگذارند

*همزمان وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده است که ابتکار سلطان عمان روی میز است و پیش از آن نیز طرحی از سوی ژاپن مطرح شده بود که با استقبال امیرعبداللهیان مواجه شد. به نظر شما ایران برنامه ژاپن را در دستور کار خود دارد یا روی برنامه عمان متمرکز است؟

من مطمئن نیستم که آقای امیرعبداللهیان به کدام یک از این دو طرح اشاره می کند، اما نتیجه این است که نه عمان و نه ژاپن در موقعیتی نیستند که بر روند روابط ایران و آمریکا تأثیر جدی بگذارند. در بهترین حالت، این دو کشور و همچنین سایر کشورهای ذینفع، واسطه هستند، نه تأثیرگذار سیاست.

*به طور کلی منظور از این مواضع مطرح شده از سوی مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران و آمریکا در بحبوحه جنگ غزه و جنگ در دریای سرخ چیست؟

در مواضعی که شما توضیح دادید هیچ چیز عمیقی وجود ندارد. آنها رقص های دیپلماتیکی هستند که دیپلمات ها اجرا می کنند.

کد خبر: ۲۶۸٬۶۵۵

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha