۱ تیر ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۷
۷ سال برنامه سازی برای اجاره بها به «تعیین سقف» دولت قبل رسید!
بازار گزارش می دهد

۷ سال برنامه سازی برای اجاره بها به «تعیین سقف» دولت قبل رسید!

تعیین میزان افزایش اجاره بها از سوی وزارت راه و شهرسازی این نوید را به بازار مسکن داد که این وزارتخانه نیز اقدامی برای ساماندهی بازار اجاره ندارد و به نوعی عقب گرد به برنامه های شکست خورده دولت قبل است.

بازار؛ گروه راه و مسکن: دور باطل برای ساماندهی بازار اجاره بها این روزها در حالی مجددا آغاز شد که فصل نقل و انتقالات بازار مسکن شروع به کار کرده و از عمر دولت هم یک سال باقی مانده است. یعنی تابستان سال آینده و با شروع فصل نقل و انتقالات بازار مسکن دولت یازدهم و دوازدهم بر سر کار نیست و عملا هر تصمیم و هر برنامه ای در این بخش خنثی خواهد بود. چون دولت جدید قطعا برنامه های دولت قبل را همانطور که دولت کنونی برنامه های دولت قبل خود را ادامه نداد به حال خود رها خواهد کرد.

اظهارات شب گذشته محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی مجددا این گمانه را در اذهان ایجاد کرد که باز هم تعیین سقف راهکاری برای ساماندهی بازار مسکن خواهد بود. راهکاری که در دولت نهم و دهم نیز به صورت دستوری و پلیسی اجرا شد اما موفقیت آمیز نبود.

وزیر راه و شهرسازی دیشب در برنامه نگاه یک با اشاره به اینکه متاسفانه در بخش قیمت گذاری مسکن و اجاره، قانون و مقررات مدونی نداریم تا دولت مداخله کند چون حوزه خصوصی مردم است و قیمت بر اساس شرایط عمومی بازار و در میان خود مردم تعیین شده است گفت: باید برای نرخ رشد و اجاره بها، ضوابطی تعیین کرد و برای اقشار آسیب دیده از نظر درآمدی در شرایط کرونا، بتوان منابعی را در نظر گرفت تا آنها بتوانند از صندوق حمایتی برخوردار شوند.

در دوره بحث کارشناسی هستیم تا مبنایی را برای میزان افزایش اجاره بها معین کنیم!
وی اضافه کرد: این بحث های کارشناسی در حال انجام است و امیدواریم خروجی آن بسته حمایتی باشد تا ودیعه مسکن مستاجرانی که طبق ضوابط، شناسایی می شوند و با مستنداتی که ارائه می کنند از این بسته حمایتی به صورت تسهیلات ودیعه مسکن برخوردار شوند.  در دوره بحث کارشناسی هستیم تا مبنایی را برای میزان افزایش اجاره بها معین کنیم.

وقتی قیمت مسکن افزایش پیدا کرده است نرخ اجاره بها نیز متاثر از آن رشد کرده و نمی توان گفت که اجاره بها نباید رشد کند

این برنامه وزارت راه و شهرسازی نشان می دهد که دولت باز هم برنامه ای موثر و بلند مدت برای ساماندهی اجاره بها ندارد. اگر نرخ اجاره بها در بازار افزایش داشته است اولین دلیل آن رشد قیمت مسکن است. پس وقتی قیمت مسکن افزایش پیدا کرده است نرخ اجاره بها نیز متاثر از آن رشد کرده و نمی توان گفت که اجاره بها نباید رشد کند.

چرا اجاره بهانمی تواند کاهش باشد؟
حسام عقبایی نایب رئیس اتحادیه املاک در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری بازار با اشاره به اینکه اجاره بها تابع قیمت مسکن است گفت: این موضوع در تمام دنیا حاکم بوده است اما اینکه رشد اجاره بها باید همواره متناسب با رشد و یا کاهش قیمت مسکن باشد اینطور نیست.

وی در پاسخ به این پرسش که پس نرخ اجاره بها به دلیل رشد قیمت مسکن افزایش پیدا کرده است افزود: سال گذشته در روزهای ابتدایی سال وقتی قیمت مسکن بعد از دو سال جهش قیمتی(سال ۹۶ و ۹۷) ثبات داشت و حتی در برخی مناطق اندکی کاهش پیدا کرد در فصل تابستان دیدیم که نرخ اجاره بها تقویت شد. پس اینکه بگوییم همواره نرخ اجاره بها تابع قیمت مسکن است اینطور نیست.

اینکه بخواهیم برای اجاره بها سقف تعیین کنیم یک مقدار کار را مشکل خواهد کرد

عقبایی تاکید کرد: اما به هر حال شرایط کنونی بازار اجاره بها در این روزهایی که قیمت مسکن رشد پیدا کرده نمی تواند کاهشی باشد. اما اینکه بخواهیم برای اجاره بها سقف تعیین کنیم یک مقدار کار را مشکل خواهد کرد.

وی در پاسخ به این سئوال که دولت باید چه اقدامی برای ساماندهی بازار اجاره در بلند مدت انجام دهد؟ گفت:بارها گفتهام و باز هم اعلام می کنم که برای ساماندهی بازار اجاره بها،  تولید مسکن استیجاری می تواند موثر و مفید باشد.

وزیر راه و شهرسازی وعده داده تا بصورت پایلوت استارت تولید مسکن استیجاری را بزند

نایب رئیس اتحادیه املاک با اشاره به اینکه وزیر راه و شهرسازی وعده داده تا بصورت پایلوت استارت تولید مسکن استیجاری را بزند گفت: این اقدام می تواند از لحاظ روانی در کنترل نرخ اجاره بها بسیار مؤثر باشد.

وزیر راه و شهرسازی البته شب گذشته از شناسایی مستاجران و دادن تسهیلات و ودیعه مسکن نیز خبر داد و گفت: بحث های کارشناسی در حال انجام است و امیدواریم خروجی آن بسته حمایتی باشد تا ودیعه مسکن مستاجرانی که طبق ضوابط، شناسایی می شوند و با مستنداتی که ارائه می کنند از این بسته حمایتی به صورت تسهیلات ودیعه مسکن برخوردار شوند.

عقبایی در این خصوص که آیا این تسهیلات می تواند کمک حال مستاجران باشد؟ گفت: اعطای زمین از سوی دولت و دادن تسهیلات به سازندگان برای ساخت مسکن می تواند برای مستاجران مفید باشد.  دولت می‌تواند با ارائه تسهیلات به مستأجران با کارمزد پایین قدرت اجاره کردن یک واحد مسکونی برای مستأجران را بالا ببرد.

رفتار بازار اجاره مسکن متفاوت از قیمت
مهدی روانشادنیا عضو هیات علمی دانشگاه علوم تحقیقات نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری بازار با اشاره به اینکه رفتار بازار اجاره بهای مسکن در ۳۰ سال گذشته نشان می دهد که هیچگاه به تبع رشد قیمت مسکن نرخ اجاره بها افزایش نداشته است گفت: اجاره بها در فصل نقل و انتقالات رشد می کند و اینطور نیست که مثل مسکن بخواهد بصورت سینوسی و هر چند سال یک بار رشد کند.

وی افزود: در رشد نرخ اجاره بها علاوه بر قیمت مسکن سایر عوامل حتی کرونا تاثیر داشت. پس در نرخ اجاره بها عواملی مثل رشد قیمت حامل های انرژی و حتی تورم تاثیر دارد. اما به اعتقاد بنده رونق تولید و افزایش عرضه با اجرای قوانین مالیاتی می توان بر قیمت مسکن و اجاره بها کنترل داشت.

تعیین سقف برای مسکن و اجاره بها شدنی نیست
محمدرضا فرهادی پور کارشناس اقتصاد مسکن نیز در گفت و گو با خبرنگار  بازار گفت:   اگر یک بار یک واحد مسکونی اجاره کرده باشید می توانید متوجه شوید که تعیین سقف برای مسکن و اجاره بها شدنی نیست.  

وی ادامه داد: باید به مالکیت احترام گذاشت. چون در اسلام هم به مالکیت تاکید شده و آنرا محترم دانسته است. به هر حال مالک در زمان اجاره دادن ملک خود یا از طریق عایدی و اجاره به مبلغ مورد نظر خود دست می یابد و یا از طریق افزایش قیمت مسکن به خواسته خود می رسد.

فرهادی پور تاکید کرد: اگر نسبتی گرفته شود متوجه می شویم که کسری بازده نقدی و اجاره برای صاحب مسکن توجیه ندارد لذا اگر در بازده نقدی دست برده شود و در آن اعمال نفوذ شود با مالکیت در تضاد خواهد بود.  

اگر شرایط بازار مسکن را به خوبی ببینند متوجه خواهند شد که مسکن گران شده است پس وقتی مسکن گران شده نمی توانیم بگوییم که نرخ اجاره بها نباید افزایش یابد

این کارشناس اقتصادی مسکن تاکید کرد: اگر شرایط بازار مسکن را به خوبی ببینند متوجه خواهند شد که مسکن گران شده است. پس وقتی مسکن گران شده نمی توانیم بگوییم که نرخ اجاره بها نباید افزایش یابد.  

وی تاکید کرد: اگر یک مقدار به آمارها دقت کنید و آن را بررسی کنید متوجه خواهید شد که رشد قیمت مسکن در این سالها کمتر از رشد نرخ ارز و بورس بوده است. زمانی که عرضه واحدهای اجاره ای کم می شود نرخ اجاره بها به دلیل افزایش تقاضا تقویت می شود. مسکن بعد از کالایی مثل پوشاک و غذا بسیار مهم است پس باید برنامه های دولت برای ساماندهی بازار مسکن و اجاره بها نیز محکم و دقیق باشد.

کد خبر: ۲۵٬۲۵۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha