بهناز صفری؛ بازار: سال هاست پروژه های معدنی به دلایل متعددی یا پیشرفت بسیار کندی دارند یا راکد مانده و فعالیت هایشان متوقف می شود. کارشناسان دلایل مختلفی را برای عقب افتادگی پروژه های معدنی از عملکردی که برایشان درنظر گرفته شده بود معرفی کرده اند، اما عدم تامین مالی پروژه ها باعث شده که علارغم وجود معادن بسیار در ایران، تعداد زیادی از آنها راکد مانده و نتوانند فعالیت های معدنی شان را از سر بگیرند.
عدم تامین مالی هم دلایل متعددی دارد، زیرا هم دولت نمی تواند قدمی برای تامین مالی پروژه های معدنی بردارد و هم به خاطر ریسک فراوانی که در معادن وجود دارد سرمایه گذاران خصوصی و سرمایه گذران خارجی رغبتی برای سرمایه گذاری در این پروژه ها را ندارند. درنتیجه سال های زیادی است که خاک روی خاک جمع شده و معادن بدون هیچ حمایتی راکد مانده اند. درحالی که اگر برای پروژه های معدنی تامین مالی انجام شود قطعا شاهد پیشرفت های چشم گیری در این حوزه خواهیم بود.
البته عدم ثبات سیاستگذاری ها و سرعت کم تصمیم گیری مدیران ارشد بنگاه ها بزرگ و تغییراتی که در قوانین معدنکاری گذاشته شده است، تمامی این مشکلات و کاستی ها باعث می شود سرمایه گذران خارجی در این حوزه جذب نشوند.
قوانین دست و پاگیر معادن برداشته شود
محمد وحید شیخ زاده در خصوص علت عقب ماندگی پروژه های معدنی به بازار گفت: متاسفانه بخش معدنی ایران نسبت به سایر کشورهای همسایه پیشرفت خوبی نداشته است و علت این عقب افتادگی به خاطر کمبود منابع مالی در بخش های مختلف معدنی بوده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی فکور صنعت تهران ادامه داد: درواقع اگر منابع مالی خوبی به پروژه های معدنی تزریق شود قطعا این عقب افتادگی ها برطرف شده و گام های موثرتری برداشته خواهد شد.
وی درمورد چالش هایی که در بخش تامین مالی پروژه های معدنی وجود دارد بیان کرد: مهمترین مشکلی که درمورد تامین منابع مالی در بخش های مختلفی معدنی وجود دارد عدم ثبات سیاستگذاری ها و سرعت کم تصمیم گیری مدیران ارشد بنگاه ها بزرگ و همچنین تغییراتی است که در قوانین معدنکاری گذاشته شده است که تمامی این مشکلات و کاستی ها باعث می شود سرمایه گذران خارجی در این حوزه جذب نشوند.
وی افزود: باید شرایط به صورتی باشد که مردم برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف معدنی رغبت داشته باشند و بخواهند سرمایه هایشان را در این حوزه سرمایه گذاری کنند و به سوددهی برسند. اما این شر ایط زمانی به وجود می آید که از طرق مختلف اعتمادسازی بین مردم صورت بگیرد و انگیزه مردم برای این گونه سرمایه گذاری ها بالا برود.
او تصریح کرد: همچنین باید قوانین دست و پاگیر و محدود کننده ای که برای فعالیت های معدنی درنظر گرفته شده سهل و آسان شود تا بدین وسیله بخشی از موانع حل شده و راه ورود مردم عادی و سرمایه گذران بزرگ به این پروژه ها باز شود.
درحال حاضر امکان سرمایه گذاری از طریق بورس وجود دارد. فقط کافی است اول اعتماد سازی صورت بگیرد و سپس اطلاع رسانی دقیقی در این راستا انجام شود تا مردم با آ گاهی لازم اقدام به سرمایه گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی کنند
شیخ زاده خاطر نشان کرد: درحال حاضر امکان سرمایه گذاری از طریق بورس وجود دارد. فقط کافی است اول اعتماد سازی صورت بگیرد و سپس اطلاع رسانی دقیقی در این راستا انجام شود تا مردم با آ گاهی لازم اقدام به سرمایه گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی کنند.
به گفته وی؛ همچنین باید در سیاست گذاری هایی که توسط مسوولین انجام می شود ثبات و هماهنگی وجود داشته باشد. زیرا عدم ثبات در سیاست ها و برنامه ها باعث فرار سرمایه از این بخش می شود.
او تصریح کرد: وقتی یک بنگاه معدنی با تغییر سیاست ها مثل اخذعوارض صادراتی یا لغو معافیت های معالیاتی صادرات مواد معدنی روبه رو شوند سودآوری اش به شد ت تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین تصمیمات خلق ساعه و ناآگاهانه شرایط را برای فعالیت در این بخش اقتصادی و حتی تمامی بخش های اقتصادی و سودآور دچار اختلال می کند. زیرا سرمایه گذران قبل از هرچیزی به سودآوری خود توجه دارند و اینگونه قوانین کار را برای آنها سخت و یا غیرممکن می کند.
شیخ زاده عنوان کرد: چنین وضعیتی باعث می شود مردم و بنگاه های اقتصادی برای سرمایه گذاری در بخش معدن رغبتی از خود نشان ندهند و این مساله هم باعث می شود پروژه های معدنی راکد بماند زیرا منابع لازم را برای ادامه پروژه نتوانسته اند فراهم کنند.
مدیرعامل شرکت مهندسی فکور صنعت تهران تاکید کرد: درحالی که اگر اعتماد سازی لازم در این بخش انجام شود می توان ازطریق بورس، فرابورس و توزیع اوراق با سود قابل قبول مردم برای شرکت در پروژه های معدنی ترغیب کرد که این امر موجب توسعه معدنی می شود و در شرایط تحریمی که کشور دچار آن است ما به توسعه و رونق بخش معدن نیازمندیم تا بتوانیم بحران های بزرگ را پشت سر بگذاریم .
وی در خصوص حضور سرمایه گذران خارجی در پروژه های معدنی خاطر نشان کرد: درحال حاضر بزرگترین مشکل تمامی پروژه های معدنی، نیمه کاره و راکد ماندنش به خاطر عدم تامین مالی است. که آنها را با چالش های بزرگی مواجه کرده است. درحالی که اگر بتوان سرمایه گذران خارجی را به این بخش ها آورد قطعا بخش مهمی از سرمایه ها تامین شده و مشکلات تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
او گفت: اگر بخش های معدنی و صنایع معدنی منابع مالی به اندازه کافی داشتند بسیاری از پروژه ها سرعت می گرفت و زنجیره تولید هم کامل می شد. در نتیجه می توانستیم عقب افتادگی که نسبت به سایر کشورها ایجاد شده را بر طرف کنیم.
وقتی منابع مالی به اندازه کافی وجود نداشته باشد نه در بخش استخراج می توان فعالیت مثمر ثمری انجام داد و نه در بخش اکتشاف و فرآوری، زیرا توسعه تمام بخش های معدنی در وهله اول نیازمند تامین مالی است
شیخ زاده اظهار داشت: در واقع ایران یک کشور معدنی با پتانسیل و ظرفیت های بسیار بالاست و از این نظر هیچ مشکلی وجود ندارد ، ولی وقتی منابع مالی به اندازه کافی وجود نداشته باشد نه در بخش استخراج می توان فعالیت مثمر ثمری انجام داد و نه در بخش اکتشاف و فرآوری، زیرا توسعه تمام بخش های معدنی در وهله اول نیازمند تامین مالی است.
وی افزود: تا پول به اندازه کافی نباشد پروژه ها همین طور نیمه کاره رها شده و رغبتی برای ادامه کار وجود نخواهد داشت. بعد از جذب سرمایه گذار چه داخلی و چه خارجی باید سایر موانع قانونی و حقوقی هم حل و فصل شود تا بخش معدن بتواند در ارزی آوری برای کشور موفقیت های زیادی را کسب کند.
نظر شما