۲۵ دی ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۴
تغییر در تیم هسته ای آمریکا موضوع مهمی نیست| سایه همکاری ایران و روسیه بر مذاکرات هسته ای
عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا در گفتگو با بازار:

تغییر در تیم هسته ای آمریکا موضوع مهمی نیست| سایه همکاری ایران و روسیه بر مذاکرات هسته ای

پروفسور «پل پیلار» معتقد است تغییر در تیم هسته ای آمریکا موضوع خاص و مهمی نیست.

بازار؛ گروه بین الملل: در ادامه خروج اعضای ارشد از تیم مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای آمریکا، «جارت بلانک» معاون رابرت مالی نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران و از بازیگران اصلی در مذاکرات غیرمستقیم دولت بایدن با تیم مذاکره‌کننده ایران، قصد دارد به زودی از وزارت خارجه و تیم مالی جدا شده و به وزارت انرژی بپیوندد. پایگاه آمریکایی آکسیوس این تغییر را نشانه دیگری از این واقعیت می‌داند که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر هیچ راهی برای بازگشت به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران وجود ندارد. این چهارمین تغییر پس از خروج ریچارد نفیو، آرین طباطبایی و دان شاپیرو از تیم ویژه کاخ سفید درباره ایران به خصوص با تمرکز بر مذاکرات هسته‌ای در طول یکسال گذشته به حساب می‌آید.

پایگاه آکسیوس در گزارش روز چهارشنبه ۴ ژانویه- ۱۴ دی به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد جارت بلانک قرار است در وزارت انرژی روی موضوعات مرتبط با سیاست هسته‌ای کار کند. این رسانه با طرح این سوال که چرا این تغییر مهم است، می‌نویسد: خروج بلانک نشانه دیگری مبنی بر این است که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر هیچ راهی برای بازگشت به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران وجود ندارد. آکسیوس بلانک را یکی از بازیگران اصلی مذاکرات غیرمستقیم کاخ سفید با ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور در دو سال گذشته ارزیابی کرده است.

همچنین روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» در گزارشی نوشت: دولت آمریکا در حال برقراری تماس‌های آرام با ایران در زمینه مسائل مختلف است و امکان بررسی احتمالات توافق محدود با ایران در زمینه هسته‌ای وجود دارد.

بر اساس گزارش این روزنامه، طبق آنچه که از سوی وزارت خارجه آمریکا منتشر شده است، بازگشت به نسخه اصلی توافق هسته‌ای که سال ۲۰۱۵ به امضا رسید، در این مرحله موضوعیت ندارد.

«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص به اسرائیل هیوم گفت: ما راه‌هایی را برای برقراری ارتباط با ایران در مورد چند موضوع نگران‌کننده از جمله موضوع آزادی شهروندان آمریکایی که در آنجا بازداشت شده‌اند، در اختیار داریم.

وی همچنین افزود: ماه‌هاست که توافق هسته‌ای در دستور کار واشنگتن قرار ندارد. ما بر این موضوع تمرکز نمی‌کنیم، بلکه تمرکز ما بر مشارکت نظامی رو به رشد تهران و مسکو و جنگ روسیه در اوکراین است.

«اسرائیل هیوم» همچنین اشاره کرد که «دولت آمریکا از پاسخ دادن به سؤالاتی مبنی بر اینکه آیا در حال انجام مذاکرات محرمانه با ایران درباره سایر فرمول‌های توافق یا فرمول‌های توافق جایگزین است، طفره رفته است».

گزارش این روزنامه صهیونیستی در حالی است که کاخ سفید نیز اواخر ماه گذشته اعلام کرد که توافق هسته‌ای در حال حاضر کانون توجه واشنگتن نیست و در حال حاضر هیچ پیشرفتی در روند توافق هسته‌ای وجود ندارد و هیچ پیشرفتی نیز در آینده نزدیک تصور نمی‌شود.

در خصوص این موضوع خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.

«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست، و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو است. وی در سال ۲۰۰۵ پس از ۲۸ سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.

مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحدهای تحلیلی در CIA در حوزه‌های خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت می‌کرد. وی کهنه‌سرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.

پل پلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد، و کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه پرینستون است. کتاب های پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانه‌زنی (۱۹۸۳)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (۲۰۰۱)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، ۱۱ سپتامبر و اصلاح اشتباهات (۲۰۱۱)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه می‌فهمد: تجربه ملی و ریشه‌های سوءبرداشت (۲۰۱۶)».

*جارت بلانک معاون رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و از بازیگران اصلی در مذاکرات غیرمستقیم با تیم مذاکره‌کننده ایران قصد دارد به زودی از وزارت خارجه و تیم مالی جدا شود و به وزارت انرژی بپیوندد. دلیل این تغییر چیست؟

چنین تغییراتی اغلب به برنامه های شغلی فرد مورد نظر مربوط می شود و چیزی بزرگتر از سیاست دولت را نشان نمی دهد. افراد تیم رابرت مالی از جای دیگری در دولت در حال چرخش بودند، و غیرعادی است که بعد از چند سال به صورت چرخشی خارج شوند، به خصوص اگر در حال حاضر کار زیادی انجام نشود.

*پایگاه آکسیوس این تغییر را نشانه دیگری از این می‌داند که دولت بایدن معتقد است در حال حاضر راهی برای بازگشت به توافق هسته‌ای وجود ندارد. نظر شما چیست؟

باز هم، من زیاد در مورد حرکت پرسنل مانند این مطالعه نمی کنم.

*خروج جارت بلانک معاون رابرت مالی از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا را می توان نشانه‌ای از عدم‌تمرکز دولت بایدن بر بازگشت به برجام و از دستور کار خارج شدن برجام از سوی ایالات متحده و پایتخت‌های اروپایی ارزیابی کرد. اگر چنین است انها چه زمانی حاضر به شروع مذاکرات هستند؟

تفکر دولت بایدن در این مورد به شدت تحت تاثیر اعتراضات در ایران و نقش تهران در کمک به جنگ روسیه در اوکراین قرار گرفته است. تا زمانی که دیگر داستان‌های مربوط به ایران به نحوی کمتر برجسته نشوند، انتظار تحرک زیادی در تلاش‌های دولت در رابطه با برجام ندارم.

*روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» در گزارشی نوشت: دولت آمریکا در حال برقراری تماس‌های آرام با ایران در زمینه مسائل مختلف است و امکان بررسی احتمالات توافق محدود با ایران در زمینه هسته‌ای وجود دارد. ارزیابی شما چیست؟

احتمالاً موضوع زندانیان دو تابعیتی آمریکا در ایران دلیل اصلی این تماس هاست. اما ممکن است علاقه‌مندی به ایران در مورد اینکه آیا تغییری در مواضعش در مورد موضوع هسته‌ای وجود دارد یا خیر، وجود داشته باشد.

*«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است: ما راه‌هایی را برای برقراری ارتباط با ایران در مورد چند موضوع نگران‌کننده از جمله موضوع آزادی شهروندان آمریکایی که در آنجا بازداشت شده‌اند، در اختیار داریم. ماه‌هاست که توافق هسته‌ای در دستور کار واشنگتن قرار ندارد. ما بر این موضوع تمرکز نمی‌کنیم، بلکه تمرکز ما بر مشارکت نظامی رو به رشد تهران و مسکو و جنگ روسیه در اوکراین است. تصور می کنید اگر توافق محدود هم بخواهد صورت بگیرد، آمریکا موضوعات مشارکت نظامی ایران و روسیه را به آن مرتبط خواهد کرد؟

هیچ ارتباط رسمی بین این موضوعات در یک مذاکره وجود نخواهد داشت، اما یک پیوند سیاسی داخلی اجتناب ناپذیر بین مسئله هسته ای و نقش جنگ اوکراین و اعتراضات داخلی ایران وجود دارد.

کد خبر: ۲۰۰٬۱۰۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha