۱۵ دی ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۵
 ارز آزاد به بورس سیگنالی نمی دهد
بازار گزارش می دهد؛

ارز آزاد به بورس سیگنالی نمی دهد

در حالی برخی فعالان بازار سرمایه معتقدند بازار سهام باید به تورم واکنش نشان دهد اما برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که تورم ارز در بازار آزاد در کنار تثبیت نرخ ارز سامانه نیما معادل کاهش حاشیه سود شود.

بازار؛ گروه بورس: در هفته اخیر بورس تقریبا در محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد در حال نوسان است و با توجه به اینکه تورم در اقتصاد کشور عیان شده برخی معتقدند که بازار در حال سرکوب شدن است. کارشناسان با در نظر گرفتن سیاست های پولی و مالی کشور وضعیت بازار سرمایه را ارزیابی می کنند.

یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اینکه قیمت سهام در بازار سرمایه کاملا واقعی است گفت: قیمت ها حبابی ندارد اما ریسک هایی در بازار سرمایه وجود دارد که مانع رشد بازار می شود، به همین دلیل سرمایه گذاران فعلا احتیاط می کنند، اما به طور قطع واکنش تورمی در بورس اتفاق نیفتاده است.

رفتار دولت درباره نرخ ارز نشان نمی دهد که سیاست دولت اشباح بازار از نرخ ارز باشد، به همین دلیل این پیش بینی وجود دارد که قیمت ارز بالا برود، بنابراین اگر بورس هم در این محدوده متوقف شده به دلیل ریسک ها و یا سرکوب شاخص کل برای مهار انتظارات تورمی است

جواد صلاحی با نگاهی به ریسک های که ترمز رشد بورس را کشیده است، افزود: ریسک قیمت حامل های انرژی در لایحه بودجه ۱۴۰۲، نرخ خوراک و ... از جمله عواملی هستند که روی بازار تاثیر گذاشته اند و از آنجایی که دولت با کسری بودجه مواجه است احتمالا سیاست دولت در راستای گران کردن این نرخ ها باشد، به همین دلیل افزایش نرخ روی سودسازی شرکت ها اثر منفی خواهد گذاشت، مگر اینکه دولت به دنبال کسب درآمد از جاهای دیگر باشد.

او با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی تقاضا برای ارز بیشتر از عرضه است و این مساله سیگنال تورمی به اقتصاد صادر می کند، ترصیح کرد: هرچند گفته می شود میزان ارز بیشتری در سامانه نیما تزریق شده و موجودی ارز بالاست اما رفتار دولت درباره نرخ ارز نشان نمی دهد که سیاست دولت اشباح بازار از نرخ ارز باشد، به همین دلیل این پیش بینی وجود دارد که قیمت ارز بالا برود، بنابراین اگر بورس هم در این محدوده متوقف شده به دلیل ریسک ها و یا سرکوب شاخص کل برای مهار انتظارات تورمی است.

اگر دولت بتواند بخشی از دارایی های مازاد را با قیمت واقعی بفروشد و بازار هم امکان خرید دارایی ها را داشته باشد، به طور قطع تورم کنترل و قیمت ارز کنترل خواهند شد و این مساله می تواند یک امتیاز برای بازار سرمایه باشد، در غیر اینصورت شاخص بورس سرکوب خواهد شد

صلاحی با تاکید بر اینکه چاپ پول روی کسری بودجه اثر تاثیر گذار است، اظهار کرد: اگر دولت بتواند بخشی از دارایی های مازاد را با قیمت واقعی بفروشد و بازار هم امکان خرید دارایی ها را داشته باشد، به طور قطع تورم کنترل و قیمت ارز کنترل خواهند شد و این مساله می تواند یک امتیاز برای بازار سرمایه باشد، در غیر اینصورت شاخص بورس سرکوب خواهد شد، هرچند در شرایط کنونی سرمایه گذاری در بورس اقتصادی تر از بازارهای دیگر است.

او با نگاهی به سیاست های دولت برای جذب نقدینگی و اثر آن بر بازار سرمایه اظهار کرد: به طور قطع بخشی از نقدینگی ها در بازار گواهی سپرده ها جذب می شود و با توجه به اینکه این گواهی توسط حقوقی ها خرید می شوند به نظر نمی رسد پول از بورس خارج شود.

وضعیت بازار سرمایه تابع سیاست تسهیلات دهی دولت

همچنین یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اثر سیاست های پولی بر وضعیت شرکت های بورسی گفت: الان تولیدکننده سرمایه در گردش ندارد و بانک ها هم به دلیل اینکه به دنبال طرح های زودبازده هستند به تولیدکننده ها وام نمی دهد به همین دلیل اصلاح ساختاری در بخش تسهیلات باید اتفاق بیفتد تا از این طریق نقدینگی به سمت تولید حرکت کند و اگر این اتفاق بیفتد تصمیمات اخیر به نفع بازار سرمایه خواهد بود و اگر شرکت ها همچنان لنگ سرمایه بمانند تبعات ان می تواند به صورت کاهش حاشیه سود و ... نمایان شود.

در نتیجه کاهش سرمایه در گردش و افت حاشیه سود، شرکت ها مجبور می شوند نیروی انسانی را تعدیل کنند، به همین دلیل بانک مرکزی در سیاست های خود اعلام کرده که نرخ ارز به گونه ای مدیریت می شود که رفاه کاهش پیدا نکند و این تعادل در بازار سرمایه هم منجر می شود که شرکت ها دارایی های خود را به صورت منطقی حفظ کنند

ساسان شاه ویسی با بیان اینکه همچنین قیمت ارز اگر پایین بیاید قیمت تمام شده شرکت های کاهش پیدا می کند و اگر قیمت تمام شده بالا برود و نرخ کالا افزایش نیابد حاشیه سود شرکت کاهش می یابد، افزود: این مساله افت حاشیه سود می تواند به دلیل کاهش قدرت خرید اتفاق بیفتد و قطعا روی بازدهی آنها در بورس هم تاثیر می گذارد، زیرا در نتیجه کاهش سرمایه در گردش و افت حاشیه سود، شرکت ها مجبور می شوند نیروی انسانی را تعدیل کنند، به همین دلیل بانک مرکزی در سیاست های خود اعلام کرده که نرخ ارز به گونه ای مدیریت می شود که رفاه کاهش پیدا نکند و این تعادل در بازار سرمایه هم منجر می شود که شرکت ها دارایی های خود را به صورت منطقی حفظ کنند. در واقع اگر خیلی بازدهی بالا رود سود شرکت ها مشمول مالیات خواهد شد، اما اگر در یک روند منطقی رشد کند به نوعی ثبات بازار سرمایه ایجاد می شود و مانع از بی ثباتی در بازارهای موازی می شود و از طرف دیگر شرکت ها هم با مالیات مضاعف روبرو نمی شوند.

شاه ویسی با تاکید بر اینکه روندی صعودی که در بازار سرمایه اتفاق افتاده تحت تاثیر سیاست های قبلی بسته ده بندی حمایت از بورس است، اظهار کرد: به نوعی این رشد یا نوسانات متاثر از سیاست اخیر بانک مرکزی برای نرخ سود سپرده یا تثبیت قیمت ارز در سامانه نیما و حتی رشد دلار در بازار ارز نیست و این ریشه در حمایت های مالیاتی دولت در بسته حمایتی دارد.

او درباره تاثیر نوسان رو به بالای نرخ ارز در بازار آزاد اظهار کرد: با توجه به اینکه اثر نرخ ارز آزاد برای شرکت های تولیدی کاهش حاشیه سود است، به همین دلیل نمی تواند منجر به افزایش بازدهی شرکت ها شود بنابراین موضوع اثر مثبت تورم بر بازار سرمایه منتفی است.

براساس این گزارش تثبیت ارز سامانه نیما به نفع شرکت های ریالی برای تامین ارز مورد نیاز برای واردات خواهد شد و شرکت های صادرکننده هم در نهایت باید ارز خود را به این سامانه بدهند که به نوعی می تواند مانع افزایش درآمد ارزی آنها در واکنش به نرخ ارز بازار آزاد باشد، به همین دلیل بورس در مقطع کنونی واکنشی به نوسانات صعودی ارز در بازار آزاد نخواهد داشت.

کد خبر: ۱۹۸٬۲۳۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 2
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • بورس IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۶
      0 0
      خیلی وقته فاتحه بورس خوانده شده.. دیگه از سیگنال و زلزله گذشته.. جیب مردم خالی شده
    • مصاحبه شونده IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۶
      0 0
      سلام وقت بخیر متاسفانه هنگام مصاحبه سئوالات مختلف مطرح می شود! اما زمان انتشار به صورت نصفه و نیمه و دهل و تصرف متن مصاحبه تحلیل می شود و اصل موضوع را نقص می کند