۳ دی ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۰
بایدن هنوز سیاست منسجمی در قبال ایران یا برجام ندارد| نسبت به احیای برجام محتاط هستم
استاد دانشگاه آلاباما آمریکا در گفتگو با بازار:

بایدن هنوز سیاست منسجمی در قبال ایران یا برجام ندارد| نسبت به احیای برجام محتاط هستم

پروفسور نادر انتصار معتقد است دولت بایدن هنوز هیچ سیاست منسجمی در قبال ایران یا برجام ندارد و اخیرا هم اعلام کرده برجام مرده است.

بازار؛ گروه بین الملل: دبیرکل سازمان ملل با ندیده انگاشتن نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ابتدا از سوی آمریکا در سال ۲۰۱۸ با خروج این کشور از توافق بین المللی سال ۲۰۱۵ و سپس انفعال اروپا در قبال تعهدات برجامی خود، در این خصوص مدعی شد: به نظر من برجام یک دستاورد مهم دیپلماتیک بوده و زمانی که این توافق زیرسوال رفت بسیار از آن ناراحت شدم!

به گزارش اسپوتنیک، «آنتونیو گوترش» در این باره ادعا کرد: خطر جدی از دست دادن برجام وجود دارد که پیامدهای بسیار منفی برای امنیت منطقه خواهد داشت.

وی خاطر نشان کرد: همه تلاش‌ها را انجام خواهیم داد تا برجام از دست نرود.

از سوی دیگر در نشست میان حسن امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران و «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امیرعبداللهیان گفته است: جمهوری اسلامی ایران برای جمع‌بندی مذاکرات وین براساس پیش نویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماه‌ها مذاکرات سخت و فشرده است، آماده است و به طرف‌های مقابل توصیه می‌کنیم با پرهیز از سیاسی کاری و با اتخاذ رویکردی سازنده و واقع بینانه، تصمیمات سیاسی لازم را برای اعلام توافق بگیرند. رویکرد کشورهای غربی در حمایت از اغتشاشگران و وضع تحریم‌های غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران به بهانه‌های واهی حمایت از حقوق بشر مردم ایران را محکوم می‌کنیم. حمایت از حقوق بشر جزو اصول پایه‌ای انقلاب اسلامی است و رویکرد کشورهای غربی در نقض حقوق بشر ملت ایران از جمله در همراهی با تحریم‌های غیرقانونی آمریکا، ریختن اشک تمساح از سوی این کشورها در حمایت از حقوق مردم ایران است.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این نشست گفت: موضوع برجام و مذاکرات هسته‌ای جدا از سایر موضوعات در دستورکار دو طرف است و عزم اتحادیه بر پیشبرد و به نتیجه رساندن مذاکرات وین است.

کاخ سفید در واکنش به این دیدار گرفته است ایالات متحده از گفتگوهای اتحادیه اروپا با ایران در مورد طیف گسترده ای از مسائل استقبال می کند، اما توافق هسته ای در حال حاضر اولویتی برای ایالات متحده نیست.

*سفیر آمریکا در سازمان ملل عنوان کرده موضوع برجام به اعتراضات ایران ربطی ندارد. ارزیابی شما از این سخنان چیست؟

از نظر فنی، حرف سفیر آمریکا در سازمان ملل درست است، زیرا برجام به مجموعه‌ای از مسائل می‌پردازد که با اعتراضات داخلی کنونی ایران مرتبط نیست. با این حال، دولت بایدن بارها اعلام کرده است که حمایت از اعتراضات در ایران و نه برجام، تمرکزش در سیاست واشنگتن در قبال ایران است. واشنگتن هنوز هیچ سیاست منسجمی در قبال ایران یا برجام ندارد.

*«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با بیان اینکه همیشه معتقد بوده، برجام یک دستاورد مهم دیپلماتیک است، در جمع خبرنگاران در سخنانی ادعا که برای از دست ندادن این توافق تلاش خواهد کرد. منظور او از این تلاشها چیست و چه ابتکار عملهایی می تواند انجام دهد؟

سازمان ملل متحد در مورد احیای برجام نقشی جزئی دارد. آنتونیو گوترش به غیر از بیان گهگاه کلمات حمایتی از برجام، امکانات یا اختیار لازم برای انجام ابتکارات معنادار برای احیای برجام را ندارد.

* امیرعبداللهیان با بورل در منطقه بحرالمیت اردن دیدار کرد. در این دیدار علی باقری و انریکه مورا نیز حضور داشتند وی در این دیدار گفت: جمهوری اسلامی ایران برای جمع‌بندی مذاکرات وین براساس پیش نویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماه‌ها مذاکرات سخت و فشرده است، آماده است. ارزیابی شما از این سخنان چیست؟

ایران چند ماه است که همین را می گوید و آنچه امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در دیدار با جوزپ بورل گفت چیز جدیدی نیست. تا زمانی که واشنگتن پیش نویس بسته مذاکرات را به طور کامل نپذیرفته است، به ویژه در مورد پایان تعهدات، افق برجام مبهم خواهد ماند. همچنین، طبق داستان منتشر شده توسط آکسیوس Axios و ویدیوی جدیدی که به تازگی در رسانه های اجتماعی منتشر شده است، جو بایدن در حاشیه یک گردهمایی انتخاباتی در 4 نوامبر 2022 گفت که برجام «مرده» است، اما تاکید کرد که دولت او به طور رسمی آنرا اعلام نخواهد کرد.

*نشست اردن می تواند زمینه کاهش تنشهای منطقه ای و به ویژه کاهش میان ایران و عربستان. به نظر می رسد کاهش تنش میان ایران و عربستان به حل و فصل برجام نیز کمک کند. ارزیابی شما چیست؟

کاهش تنش ها بین تهران و ریاض بر تعدادی از مسائل منطقه ای و فرامنطقه ای از جمله برجام تاثیر مثبت خواهد داشت. با این حال، ما باید به این واقعیت توجه داشته باشیم که روابط ایران و عربستان را نمی توان یک شبه بهبود بخشید زیرا زمینه های قابل توجهی از اختلاف نظر بین دو کشور باقی مانده است.

*به نظر می رسد با تحرکات اخیر، بدبینی قبلی نسبت به احیای برجام کمی کاهش پیدا کرده باشید. با این نظر موافق هستید؟

وقتی صحبت از برجام به میان می‌آید، نیروهای زیادی در این بازی حضور دارند، بنابراین تعیین این که آونگ در هر لحظه در چه نقطه‌ای در حال نوسان است، دشوار است. من فکر می کنم اعمال واقع گرایی و احتیاط، سیاست بهتری نسبت به بدبینی یا خوش بینی بیش از حد است.

کد خبر: ۱۹۵٬۷۰۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha