۵ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۹
کاهش میزان سن زدگی گندم‌های خریداری شده نسبت به سالیان گذشته
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد

کاهش میزان سن زدگی گندم‌های خریداری شده نسبت به سالیان گذشته

علایی مقدم، معاون وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان حفظ نباتات از کاهش میزان سن زدگی گندم‌های خریداری شده نسبت به سال گذشته خبر داد.

به گزارش بازار، شاهپور علایی مقدم معاون وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در برنامه صف اول درباره مصرف آفت کش‌ها در کشاوزی گفت: مصرف آفت کش‌ها شاید در اذهان بعضی از اقشار جامعه بد باشد، اما سم همانند یک تکنولوژی در دنیا برای حفظ محصولات کشاورزی و برای ارتقاء امنیت غذایی لازمست. بر اساس گزارش فائو، سازمان خوار و بار کشاورزی جهانی، ۴۰ درصد امنیت غذایی دنیا وابسته به استفاده از آفت کش‌ها و حفظ نباتات است، اما ۷۰ درصد تأثیرگذاری آفت کش‌ها به نحوه مصرف آنهاست. چنانچه عدم انطباقی گاهاً در محصولاتمان اتفاق می‌افتد، بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان به استفاده نادرست از آفت کش هاست که با نسخه نویسی کار را انجام نمی‌دهیم و از گیاه پزشک استفاده نمی‌کنیم. سطح زیر کشت در محصولات زراعی و باغی در دنیا چیزی در حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون هکتار است که تولیدش ۹ میلیارد و یکصد میلیون تن است. برای این مقدار تولید، حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن آفت کش در دنیا استفاده می‌شود؛ پس آفت کش برای امنیت غذایی، برای افزایش بهره وری از عوامل تولید جزو لاینفک تولید است.

البته میانگین مصرف آفت کش در دنیا ۲.۹ کیلوگرم برای هر هکتار است، اما در کشور ما که حدود ۱۴ میلیون هکتار بدون آیش سطح زیر کشت داریم، ۳۵ هزار تن آفت کش استفاده می‌شود یعنی به ازای هر هکتار ۲.۵ کیلوگرم آفت کش استفاده می‌شود به عبارتی ۴۰۰ گرم پایین‌تر از میانگین جهانی استفاده می‌کنیم. حالا چرا در ایران عدم انطباق اتفاق می‌افتد، به علت اینکه ما یا تکرار استفاده از آفت کش داریم یا گاهاً آفت کش‌های ما کیفیتش ممکن است پایین باشد یا اینکه بر اساس تجویز گیاه پزشک انجام نمی‌دهیم. پس مدیریت مصرف درست آفت کش ها، یکی از برنامه‌های سازمان حفظ نباتات کشور است.

ترکیب کشاورزهای ما ترکیب متفاوتی است، ما ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار در کشورمان داریم که از این ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار بر اساس آماری که داریم ۸ دهم درصدش فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند و حدود ۷۰ درصدشان تحصیلاتشان خواندن و نوشتن یا زیر خواندن و نوشتن است و همچنین سرانه زمینی که برای کشاورزی داریم خرد است و به ازای هر نفر ۴.۹ هکتار است؛ بنابراین انتقال یافته‌های تحقیقاتی و تکنولوژی به بسترهای تولید (کشاورزی) کار سختی است و باید کار فرهنگی، ترویجی، آموزشی و ارتقای سطح دانش و مهارت را انجام دهیم. یکی از برنامه‌های حفظ نباتات، توسعه استفاده از گیاه پزشک و راه اندازی شرکت‌های فنی ــ مهندسی ــ گیاه پزشکی است. ما باید به مردم خدمات گیاه پزشکی بدهیم البته در سه استان اصفهان، فارس و قزوین به صورت آزمایشی شروع شده که یک کار جدیدی است که هم شرکت‌های دانش بنیان در این کار فعال می‌شوند و هم بخش خصوصی. این شرکت‌ها با سامانه‌ای که ایجاد می‌کنند و اپلیکیشن‌هایی که وجود دارد، سم پاشی را انجام می‌دهند، تجویز می‌کنند و در نهایت، با افزایش بهره وری که انجام شد، هزینه‌های خدمات گیاه پزشکی را پرداخت می‌کنند.

علایی مقدم در پاسخ به این پرسش که تنها چهار درصد شرکت‌های دانش بنیان‌ها در بخش کشاورزی فعال، هستند، بنابراین چند درصد در امور حفظ نباتات فعال اند، تصریح کرد: سازمان حفظ نباتات بر اساس سیاست‌هایی که ابلاغ شده در بحث دانش بنیان‌ها به موضوع آفت کش‌های بیولوژیک و زیست پایه که مطابق توسعه پایدار و تقریباً مدیریت سبز جهانی است، توجه کردیم؛ ما حدود ۴۲ آفتکش غیرشیمیایی در سبد آفت کش‌های کشورمان داریم. در هشت ماه گذشته، بیش از ۲۸ شرکت دانش بنیان را که در زمینه تأمین، تدارک، سطح و ساخت سموم گیاه پایه فعالند، دعوت کردیم. دومین بحث نحوه استفاده از تکنولوژی هوشمند برای شناسایی، ردیابی، رصد، پایش و کنترل آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز است که برعهده دانش بنیان هاست که با آن‌ها تفاهمنامه امضاء کردیم. ما در حمایت از دانش بنیان ها، تمام مسائل فنی و همکاری را با آن‌ها داریم. همچنین برای اولین بار است که سازمان حفظ نباتات کشور به کلینیک‌های گیاه پزشکی شرکت‌های دانش بنیان تسهیلات کم بهره از تبصره ۱۸ پرداخت می‌کند تا در خدمت گیاه پزشکی کشور باشند.

همچنین استفاده از تکنولوژی پهپادها با سنسورهای هوشمند که می‌تواند در مدیریت مصرف بهینه آفتکش‌ها و در زمینه تشخیص، کارآیی داشته باشد. ما در سازمان حفظ نباتات، بسترهای بسیار خوبی را در زمینه هوشمندسازی داریم بویژه هوشمندسازی قرنطینه ها. ما ۱۰۲ قرنطینه گیاهی در سراسر کشور در فرودگاه ها، در راه آهن ها، در اسکله‌ها و در گمرکات داریم که بحث هوشمندسازی آن‌ها با کمک شرکت‌های دانش بنیان، یکی از اهداف و برنامه‌های ماست. همچنین استفاده از آفت کش‌ها با دوره کارِنس پایین و اثرگذاری بیشتر و کیفیت بالا. (اصطلاح کارنس یعنی مدت زمان ماندگاری آفت کش در بافت محصول بعد از سمپاشی تا زمان برداشت.)

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: ما برای ۶۰۸ عوامل خسارت زا، ۳۵ هزار تن آفت کش در کشور نیاز داریم. هشت هزار تن آفت کش وارداتی، آماده مصرف است و حدود ۲۷ هزار تن آفت کش هم توسط فرمولاتورهای ما به صورت فرمولاتور یا به صورت تکنیکال در داخل کشور تولید می‌شود. البته حدود ۸۰ شرکت تولید آفت کش در کشور داریم که تنها ۵۲ تا از آن‌ها در تولید داخلی فعال هستند. این درحالیست که ظرفیت تولید آفت کش‌ها در داخل کشور به صورت فرموله کردن تکنیکال چیزی حدود ۴۰۰ هزار تن است، اما تنها ۲۷ هزار تن تولید می‌کردند؛ بنابراین حدود یک ماه گذشته با پیشنهاد بنده، دستورالعملی تدوین شد و صادرات آفت کش‌ها برای اولین بار در کشور ما آزاد شد. من که به کشورهای امریکای لاتین رفته بودم، کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا، تفاهمنامه امضاء کردم که هم تولید فراسرزمینی‌های آفت کش‌ها را در آن کشورها داشته باشیم و هم به همین کشورهای همسایه صادر کنیم. این اقدام در حمایت از تولید کننده‌ها و اشتغال است که هم از تولید و هم شرکت‌های دانش بنیان حمایت می‌کند، یعنی مصداق شعاری است که مقام معظم رهبری برای امسال نامگذاری کردند.

همچنین برای رقابتی شدن ما چیزی در حدود ۸ هزار تا ۱۰ هزار تن را سالانه وارد می‌کنیم همچنین بعضاً ممکن است که در داخل کشور، ما نتوانیم یک مولکول جدیدی را که مطابق با شرایط اقلیمی کشور ماست، تولید کنیم، این را آزاد گذاشتیم که اگر یک مولکول جدیدی را می‌خواهند به ثبت برسانند در سبد آفت کش‌های ما، باید توسط هیأت نظارت بر آفت کش‌های ما وارد بشود. ما در حال حاضر ۴۶ هزار تن تدارک آفت کش را داریم برای ۱۲ محصولی که کشت قراردادی وزارت جهاد کشاورزی است.

علایی مقدم تاکید کرد: آفت سن گندم یکی از مهمترین آفت غلات است. دولت ۷ و نیم میلیون تن گندم خرید یعنی تقریباً دو برابر سال گذشته، اما میزان سن زدگی در هفت و نیم میلیون تن، حدود ۷ هزار تن که شاید در طول تاریخ حفظ نباتات کشور ما این عدد را نداشتیم، (میزان سن زدگی بالای دو درصد بود). در سال گذشته ۳۸ هزار تن سن زدگی با خرید چهار و دو دهم میلیون تن گندم بود، امسال ۷ هزار تن (سن زدگی) برای هفت و نیم میلیون تن گندم خریداری شده بود.

کد خبر: ۱۷۷٬۴۰۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha