۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۴
سفر احتمالی مورا به تهران جهت میانجیگری ایران و آمریکاست|بن بست طولانی شود منافع برجام از بین می رود
سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه در گفتگو با بازار:

سفر احتمالی مورا به تهران جهت میانجیگری ایران و آمریکاست|بن بست طولانی شود منافع برجام از بین می رود

«مارک فینو» معتقد است سفر احتمالی مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا به ایران در راستای نقش میانجی اتحادیه اروپا بین ایران و آمریکا به منظور احیای برجام صورت می گیرد.

بازار؛ گروه بین الملل: لارنس نورمن در وال استریت ژورنال نوشت: به گفته دیپلمات های غربی، مقامات اروپایی در حال آماده شدن برای تلاش جدیدی در جهت نجات برجام هستند. به گفته دیپلمات های غربی، اروپا پیشنهاد کرده است که در تلاش برای خروج از بن بست در مذاکرات، مذاکره کننده ارشد اتحادیه را به تهران اعزام کند.

به گفته دیپلمات ها، انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات، به همتایان ایرانی گفته است که آماده است به تهران بازگردد تا راهی برای عبور از بن بست پیدا شود.

منابع غربی اما می گویند، ایران تاکنون به این پیشنهاد پاسخی نداده و دعوت هم از مورا بعمل نیاورده است.

مقامات آمریکایی گفته اند که رئیس جمهور بایدن شروط خود را برای خارج کردن سپاه از لیست تروریسم وزارت خارجه تعدیل یا حذف نمی کند.

دیپلمات‌های غربی می‌گویند که می‌خواهند بار مسئولیت را بر دوش ایران بگذارند و روشن کنند که مذاکرات می‌تواند پایان یابد مگر اینکه ایران راهی برای عبور از بن‌بست ارائه دهد.

این ایده نخستین بار طی تماسی در ۲۳ آوریل بین وزیر امور خارجه ایران و همتای اروپایی خود صورت گرفت.

دیپلمات ها می گویند که مورا سعی خواهد کرد ایران را متقاعد کند که متن نهایی توافقنامه را بدون حذف سپاه از لیست تروریسم امضا کند و این موضوع را به یک نقطه در آینده واگذار کند.

دیپلمات‌ها می‌گویند که اگر ایران با درخواست امتیاز از امریکا در حوزه ی دیگری به مذاکرات برگردد، واشنگتن آن را بررسی خواهد کرد. با این حال، دیپلمات ها همچنین می گویند که هیچ مذاکره مجدد گسترده ای در مورد توافق وجود نخواهد داشت.

امید به توافق کم است. باتوجه به تاکید تهران و واشنگتن بر خواسته های خود در مورد سپاه پاسداران، یک مقام سابق آمریکایی که روی موضوع هسته ای ایران کار کرده، گفت که بن بست فعلی ممکن است برای ماه ها ادامه یابد.

این مقام گفت: «یک بن بست بلندمدت قطعا امکان پذیر است. هیچ یک از طرفین نمی‌خواهند مرگ مذاکرات را اعلام کنند.»

در خصوص این ادعای روزنامه وال استریت ژورنال و تحولات مرتبط با احیای برجام و مذاکرات وین خبرنگار بازار گفتگویی با «مارک فینو» سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه انجام داده است که در ادامه می آید.

«فینو» در حال حاضر مدیر بخش عدم اشاعه در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) است.

*وال استریت ژورنال از قول دیپلمات های غربی از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای اعزام «انریکه مورا» جهت شکستن بن بست در مذاکرات احیای برجام خبر داده است. ارزیابی شما از این سفر چیست؟
اتحادیه اروپا به ایفای نقش مهم خود به عنوان میانجی بین ایران و آمریکا ادامه می دهد. این نقش در برجام به رسمیت شناخته شده است، زیرا اتحادیه اروپا ریاست کمیسیون مشترک ایجاد شده توسط این توافق را بر عهده دارد.

*به نوشته این روزنامه «مورا» می‌خواهد ایران را متقاعد کند که بدون حذف سپاه، فعلا توافق را امضا کند و تهران تاکنون پاسخی به این سفر نداده است. آیا تهران با این سفر و پیشنهاد موافقت خواهد کرد؟
پیش بینی تصمیم نهایی مقامات ایرانی در این مرحله به دلیل ماهیت حساس سیاسی این موضوع دشوار است. با این حال، به نفع تهران است که تصویب توافق جدید را در مورد موضوعی که مستقیماً به برجام مرتبط نیست، به تأخیر نیاندازد.

*آیا لفظ «فعلا» به معنای این است که توافق درباره موضوعات هسته ای امضا شود و مذاکرات جداگانه درباره سپاه برگزار شود؟
از ابتدای گفتگوها در مورد احیای برجام فهمیده شد که تمرکز بر بازگشت ایران به پایبندی کامل در ازای لغو تحریم‌های مرتبط هسته‌ای خواهد بود و نه موضوعات دیگری مانند موشک‌های بالستیک یا اقدام خارجی ایران.

چنین مسائلی و همچنین تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نهایت می‌تواند بعداً مطرح شود. تصمیم ترامپ برای افزودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی، ترفندی برای سخت‌تر کردن پیوستن جانشین وی به برجام بود. ایران عاقلانه خواهد بود که اجازه ندهد این موضوع به مانعی برای احیای کامل برجام تبدیل شود.

*این روزنامه همچنین گزارش داده که بن بست فعلی در مذاکرات ممکن است ماه‌ها ادامه داشته باشد. معنای این حرف چیست؟ یعنی ممکن است طرفین از مواضع خود کوتاه بیایند؟
البته اگر این بن بست ماه ها ادامه یابد، خطر از دست دادن شتاب و توجه سرمایه ها وجود دارد.

* آمریکا در ابتدای مذاکرات ضرب الاجل تعیین می کرد ولی در حال حاضر ضرب الاجلی را تعیین نمی کند. دلیل این موضوع چیست؟

ایالات متحده منافع راهبردی در بازگشت به پایبندی کامل ایران به برجام دارد و متوجه است که ضرب الاجل های مصنوعی برای رسیدن به این هدف مفید نیستند.

کد خبر: ۱۴۸٬۶۵۳

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha