به گزارش بازار، سیدحیدر محمدی در نشستی خبری که با حضور رئیس سازمان غذا و دارو برگزار شد، افزود: در مجموع جوسازی درخصوص وجود دپوی تعداد زیادی دارو در گمرک درست نبود؛ حجم بسیار مختصری از موارد موجود در گمرک از داروهایی بود که مجوز ما را داشت و این درحالیست که با مجوز ما هر آنچه که در گمرک است باید ترخیص شود. گمرک نمیتواند کالایی که مجوز ما را داشته باشد متوقف و رسوب کند.
دکتر محمدی افزود: یکی از مشکلاتی که گمرکات ما دارند ورود و دپوی اقلامی است که مجوز ندارند؛ به طوری که بازرگان میتواند کالا را بیاورد داخل گمرک پیاده کند، اما هیچ مجوزی هم نگرفته باشد.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به بازدید اخیر مسئولان سازمان غذا و دارو از گمرک ادامه داد: وقتی با معاون فنی گمرک وارد انبارها شدیم معلوم شد کالاهای رسوب کرده در گمرک نیز چند دسته هستند. یک دسته از کالاها که مربوط به وزارت بهداشت نبود و بخش زیادی از کالاهای رسوب کرده مربوط به داروهای دامی بود که وزارت جهاد کشاورزی باید تعیین تکلیف کند. این کالاها اقلامی نظیر بذر ذرت، چغندرقند، کشک و خیارشور بود.
محمدی افزود: بخشی هم داروها و مواد اولیه دارویی بودند که از وزارت بهداشت مجوز نداشتند؛ یعنی تعدادی از بازرگانان اقلام دارویی و مواد اولیه را در حجم زیاد در گمرکات پیاده کرده بودند که مجوز نداشتند و گمرک از ما میخواست که آن را ترخیص کنیم. وقتی کالایی مجوز ندارد و اصالت و سلامت آن بررسی نشده است، طبیعتا ترخیص آن کار درستی نیست و سلامتی جامعه را به خطر میاندازد.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو تصریح کرد:در گمرک در مجموع پنج قلم دارو بود. چهار قلم فاویپیراویر بود که مجوز داشت و البته کمتر از ۲۴ ساعت هم بود که در گمرک بود و با دستور سرپرست دادسرای جرایم اقتصادی ترخیص شد، البته یک قلم هم دارویی بود که بدون مجوز ما آمده بود که باید تعیین تکلیف شود که چطور بدون مجوز تخلیه شده است. در این زمینه تقاضا کردیم نمونه برداریها را انجام دهند و تولیدکننده نیز مکاتباتی با ما داشته باشد و بگوید دارو در چه وضعیتی است، زیرا گزارشهای ما نشان میداد آن دارو در برهههای زمانی فراخوان (ریکال) شده و اجازه مصرف نداشته است اگر این شبهات دارو برطرف شود میتوانیم درباره مجوزش اظهار نظر کنیم.
محمدی درباره میزان مصرف داروهای مورد استفاده در درمان کرونا گفت: "رمدسیویر" را سال گذشته بعد از چند هفته اول شیوع بیماری و شروع مصرف این دارو در دنیا و تاییدیهای که اخذ شد، مقدار کمی واردات داشتیم و پس از آن بلافاصله کارخانجات داخلی تولید آن را آغاز کردند و در حال حاضر هشت تولید کننده رمدیسیویر داریم در زمانی که موج بیماری و افزایش مصرف را نداشته باشیم، بخشی از آن نیز صادرات میشود.
وی افزود: مصرف این دارو در خرداد به ۶۰۰ هزار عدد، تیر به یک میلیون و ۳۰۰ هزار عدد و مرداد به ۲ میلیون و ۲۵۰هزار عدد رسید؛ به طوری که در دو هفته اول مرداد هشت برابر مصرف رمدسیویر که البته بخشی از آن تجویز غیرمنطقی را نشان میدهد و خیلی از بیمارانی که این دارو را دریافت کردند شاید نیاز به مصرف آن نداشتند، چراکه این دارو صرفا در مرحله ویروسی اثرگذار است؛ نه در ابتدای مثبت شدن آزمایش بیماری و نه در انتهای مرحله التهابی شدید، اثرگذاری ندارد، اما متاسفانه در این دوره دارد مصرف میشود.
محمدی درباره داروی فاویپیراویر نیز گفت: مصرف این دارو نیز در مجموع شش ماه دوم سال ۹۹ به ۱۱ میلیون رسید؛ در صورتی که مصرف همین دارو در تیر امسال به ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار عدد رسید.
وی ادامه داد: داروی دیگر توسیلیزومب است که در مرحله التهابی شدید مصرف میشود و باید همکاران پزشک در صورت عدم اثرگذاری کورتونهای دیگر، آن را تجویز کنند، اما متاسفانه الان برای خیلی از بیماران دارد تجویز میشود و مصرف آن غیرمنطقی است؛ به طوری که مصرف آن در تیر ۳۰ هزار عدد و در دو هفته اول مرداد به ۴۲هزار عدد افزایش یافت.
مدیر کل داروی سازمان غذا و دارو خاطر نشان کرد: این افزایش پیش بینی نشده بیماری و تعداد زیادی که در شیوع بیماری بوجود آمد، غیرمنتظره بود؛ به همین دلیل افزایش ۸ برابری را شاید نشود براحتی پیش بینی کرد. موجودی ما برای رمدیسیویر حداقل شش ماه بود که متاسفانه کل رمدسیویر در ماه تیر مصرف و البته در مرداد بلافاصله تامین شد و کمبودی ایجاد نشد.
وی گفت: فاویپیراویر نیز با وجود فقدان اثرگذاری آن در بیماری و تایید کمیتههای علمی مرتبط، اما با توجه به تجویز برخی همکاران پزشک و نیاز جامعه موظف بودیم دارو را تامین کنیم و این کار انجام شد.
محمدی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای واردات این داروها، افزود: به همین دلیل ناچار شدیم که با توجه به کمبود، واردات داشته باشیم؛ اما به محض رفع کمبود، واردات قطع و کماکان از تولید داخل استفاده میشود.
وی درباره کمبود سرم تزریقی نیز گفت: در سال گذشته تقاضای تعطیلی یکی از خطوط تولیدی سرم را جهت بهبود شرایط ساخت از سوی خود شرکت داشتیم؛ اما موافقت نکردیم، چون تابستان بود و به دلیل گرمای هوا مصرف سرم بالا میرود. در نهایت از آبان با تعطیلی این کارخانه موافقت کردیم، اما با توجه به شرایطی که آن کارخانه داشت و برای دستگاههایی نیاز به واردات داشت، به صورت شفاهی توافق شد که از اسفنداین اتفاق بیافتد.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: حسب وعده آن شرکت، شرایط ساخت باید اصلاح میشد و حساب کرده بودیم که تا قبل از تابستان این مشکل رفع شود و آن تولید کننده که یک سوم تولید کشور را داشت، باید به خط تولید بازمی گشت.
وی اضافه کرد: در همین راستا به یکی از کارخانجات سرم اجازه داده بودیم که برای واردات اقدام کند، اما به دلیل مشکلاتی که در بحث بیماری کرونا برای کشور هند پیش آمد و این شرکت هم برای واردات از این کشور اقدام کرده بود، نهایتا به مشکل برخورد و بعد از سه ماه اعلام کرد که نمیتواند واردات داشته باشد در مجموع این بدعهدیها برای وارد کننده و تولید کننده و همچنین همزمانی فصل گرما و بالا رفتن مصرف رمدیسیویر در کشور، باعث شد که در زمینه سرم تزریقی دچار کمبود شویم. در این زمینه نیز بلافاصله برای واردات اقدام شد و تا این لحظه یک و نیم سرم تزریقی توزیع شده و ۵۰۰هزار هم در حال شناسه گذاری است.
وی گفت: برنامه ریزی ما برای تامین نیاز یک ماه کشور از طریق واردات بوده که اگر نیاز کشور رفع شود از تولید داخل استفاده میکنیم و اگر رفع نشود همچنان از واردات استفاده خواهیم کرد.
نظر شما