۶ تیر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۴
خروج سرمایه از کشورهای صنعتی؛ دوم سوم سرمایه های خارجی وارد کشورهای درحال توسعه شد
بازار گزارش می دهد؛

خروج سرمایه از کشورهای صنعتی؛ دوم سوم سرمایه های خارجی وارد کشورهای درحال توسعه شد

در سال ۲۰۲۰ ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا ۳۵ درصد کاهش پیدا کرد ولی سهم کشورهای صنعتی از کاهش سرمایه گذاری مستقیم خارجی بیش از کشورهای در حال توسعه بود.

بازار؛ گروه بین الملل: سرمایه گذاری مستقیم خارجی را می توان عاملی کلیدی در رشد اقتصادی کشورها دانست ولی در جریان همه گیری کرونا، علاوه بر کاهش تولید و تقاضا در دنیا، از ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیز کاسته شد.

طبق گزارش منتشر شده توسط آنکتاد در سال ۲۰۲۰ میلادی ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا ۳۵ درصد نسبت به سال قبل از آن تنزل یافت و از ۱.۵ هزار میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ به ۱ هزار میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسید.

نکته مهم این گزارش در کاهش بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای صنعتی در مقایسه با کشورهای در حال توسعه بود. صندوق توسعه و تجارت سازمان ملل اعلام کرد در این سال سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای صنعتی ۵۸ درصد کمتر شد که دلیل تحولات ساختاری بزرگ در شرکتهای صنعتی در مواجهه با بحران کرونا بود.

در مقابل درون ریز سرمایه گذاری های خارجی در کشورهای در حال توسعه در مقابل این تحول بزرگ اقتصادی و اجتماعی تاب اوری بالایی داشت به این معنا که ما شاهد کاهش اندک سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه بودیم.

این گزارش نشان می دهد در سال ۲۰۲۰ سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای در حال توسعه تنها ۸ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ کمتر شده است و سهم اعظم سرمایه ها هم وارد کشورهای در حال توسعه آسیا شد.

آنکتاد در گزارش خود نوشت: «در سال قبل دو سوم کل سرمایه گذاری خارجی انجام شده در دنیا، در کشورهای در حال توسعه انجام شده است  و کشورهای اسیایی سهم اعظم این سرمایه را به خود اختصاص داده اند. ارزش سرمایه گذاری خارجی انجام شده در کشورهای در حال توسعه در سال گذشته برابر با ۶۶۳ میلیارد دلار بود ولی کشورهای صنعتی تنها ۳۱۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کردند.»

سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه رشد کرد
آمارهای ارایه شده توسط آنکتاد نشان می دهد از سال ۲۰۰۷ تا کنون ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته است. در سال ۲۰۰۷ میلادی ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد این کشورها شد ولی در جریان بحران مالی سال ۲۰۰۹ ارزش سرمایه های خارجی در این منطقه حدود ۴۸۵ میلیارد دلار تقلیل پیدا کرد.

اما به سرعت این وضعیت تغییر کرد به گونه ای که در سال ۲۰۱۱ کشورهای در حال توسعه توانستند ۵۹۶ میلیارد دلار سرمایه جذب کنند. تا سال ۲۰۱۵ روند ورود سرمایه های خارجی به این کشورها رشد کرد تا اینکه به مرز۷۰۰ میلیارد دلار رسید و این وضعیت با اندکی نوسان تا قبل از همه گیری کرونا ادامه داشت.

در سال ۲۰۲۰ و در سالی که دنیا درگیر بحران کرونا بود و اغلب فعالیتهای اقتصادی تعطیل بود، کشورهای در حال توسعه کاهش معناداری در جذب سرمایه های خارجی تجربه نکردند. این در حالیست که شرایط در کشورهای صنعتی کاملا متفاوت بود.

این کشورها در سال ۲۰۰۷ بالغ بر ۱۳۷۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده بودند که در جریان بحران مالی سال ۲۰۰۹ ورود سرمایه های خارجی به این کشورها به کمتر از ۸۰۰ میلیارد دلار رسید و تا سال ۲۰۱۰ در همین شرایط باقی ماند.

در سال ۲۰۱۱ ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این کشورها اندکی افزایش یافت  ولی این شرایط موقتی بود و بازهم تا سال ۲۰۱۴ ما شاهد روند نزولی ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این کشورها بودیم تا اینکه بالاخره شرایط تغییر کرد و در سال ۲۰۱۶ این کشورها توانستند۱۴۲۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی را جذب کنند.

اما این روند افزایشی ارزش سرمایه گذاری هم موقتی بود و از آن سال تا کنون ورود سرمایه های خارجی به این کشورها کاهش یافت تا اینکه در سال ۲۰۲۰ به کمترین میزان طی دو دهه اخیر رسید.

پیش بینی رشد سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۱
 آنکتاد در بخش دیگری از این گزارش به پیش بینی وضعیت سال ۲۰۲۱ پرداخت و نوشت:«در سال جاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا افزایش  خواهد یافت ولی نرخ افزایش سرمایه گذاری به اندازه ای نیست که بتواند جبران اسیبهای سال ۲۰۲۰ را بکند. در سال جدید ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا در خوش بینانه ترین حالت بین ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد خواهد کرد به این معنا که هنوز ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا ۲۵ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ خواهد بود. اما خبر خوش این است که این روند افزایشی سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۲ هم ادامه می یابد و در صورتیکه دنیا بتواند با توزیع عادلانه واکسن بحران کرونا را کاملا کنترل کند، در سال ۲۰۲۲ ارزش سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا به سطحی که در سال ۲۰۱۹ بود بازخواهد گشت و از آن پس است که رشد اقتصادی معناداری در اقتصاد جهان را تجربه خواهیم کرد.»

کد خبر: ۹۵٬۷۱۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha