۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۰:۱۱
پایان مذاکرات وین تا ۲۰ روز آینده امکان پذیر است| نگرانی بزرگ، دخالتهای اسرائیل
استاد دانشگاه سانفرانسیسکو آمریکا در گفتگو با بازار:

پایان مذاکرات وین تا ۲۰ روز آینده امکان پذیر است| نگرانی بزرگ، دخالتهای اسرائیل

«رابرت اسمیت» معتقد است که حمایت یا مخالفت حداقل خاموش کشورهای عربی برای ایالات متحده آمریکا در مذاکرات وین مفید خواهد بود.

بازار؛ گروه بین الملل: نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر روز جمعه با حضور هیأت‌های ایران و گروه ۱+۴ در وین از سر گرفته شده بود، بعد از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت و مقرر شد بلافاصله رایزنی‌های کارشناسی و فنی و کار بر روی متون پیش نویس آغاز شود. در این نشست همه طرف‌ها یک‌بار دیگر بر جدیت خود برای حصول نتیجه در کوتاه‌ترین زمان ممکن تاکید کردند.

عباس عراقچی رئیس هیات ایران در این مذاکرات پس از نشست روز جمعه گفت‌: اخباری که از سمت آمریکایی‌ها به ما منتقل می‌شود این است که آنها هم برای بازگشت به برجام جدیت دارند. تا الان اعلام آمادگی کرده‌اند که بخش بزرگی از تحریم‌های خودشان را بردارند. البته از نظر ما هنوز کامل نیست و به همین دلیل مذاکرات ادامه می‌یابد تا وقتی به همه خواسته‌های خودمان در این زمینه برسیم.

معاون وزیر خارجه بیان کرد: اگر خواسته‌های ما تامین شود، جمهوری اسلامی ایران نیز کاملا جدی است که به اجرای کامل برجام مجددا برگردد و این اراده جمهوری اسلامی ایران است که اتخاذ شده و هیچ ارتباطی هم با مسائل دیگر در تهران ندارد، با امر انتخابات که طبیعتا موضوع مهمی در کشور است، هیچ ارتباطی ندارد.

«جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا نیز طی اظهاراتی پس از این نشست  گفت ایران درباره مذاکرات وین جدی است.

در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با «پروفسور رابرت اسمیت» استاد دانشگاه سانفرانسیسکو تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*مذاکرات وین در حالی روز جمعه دنبال شد که نشانه هایی مبنی بر توافق احتمالی تا آخر ماه می وجود دارد. آیا به نظر شما مذاکرات تا آخر ماه می به سرانجام خواهد رسید؟
من گزارش های متناقضی درباره پیشرفت مذاکرات می خوانم .بنابر این گزارش ها، می گویم توافق پایان ماه مه امکان پذیر است اما من شک دارم مذاکرات در این تاریخ پایان یابد.

*«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن اعلام کرده است که مذاکرات درباره احیای برجام در وین در «وضعیت مبهم» است. این در حالی است که سایر هیاتهای مذاکره کننده نسبت به این مذاکرات خوشبین هستند. دلیل این موضوع سالیوان چیست؟
من نمی توانم اظهارات سالیوان را ارزیابی کنم مگر اینکه بگویم دولت و هر توافق نامه ای که دولت منعقد کند، بسیار بحث برانگیز خواهد بود و مطمئناً با مخالفت شدید جمهوری خواهان و بدبینی برخی از دموکرات ها روبرو خواهد شد.

*از مواضع مقامات آمریکایی می توان اینگونه استنباط کرد که آنها وانمود می کنند عجله ای برای توافق سریع ندارند. این در حالی است که ایران بر تسریع توافق تاکید دارد. اگر با استدلالی که در خصوص موضع آمریکا شد موافق هستید دلیل این امر چیست؟
به دلیلی که در بالا گفته شد دولت در تلاش است یک دستور کار داخلی بسیار بلندپروازانه را پیش ببرد و می داند که توافق ایران بحث برانگیز خواهد بود و توجه رسانه ها و کنگره را از این دستور جلسه دور می کند.

*وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا طی بیانیه‌ای اعلام کرده است که یک هیئت مذاکره کننده شامل مقامات و کارشناسان سیاسی و امنیتی آمریکا از روز اول ماه مه ۲۰۲۱ سفر خود را به چهار کشور عربی آغاز کرده‌اند. طبق این بیانیه، این سفر که با هدف گفتگو و رایزنی درباره برخی موضوعات منطقه‌ای به مقصد چهار کشور عربی امارات متحده عربی، مصر، اردن و عربستان سعودی صورت می‌گیرد، تا تاریخ ۷ مه (یک هفته) به طول خواهد انجامید. به نظر می رسد دولت بایدن درصدد است تا به کشورهای منطقه در خصوص برجام و لحاظ دیدگاههای این کشورها اطمینان خاطر بدهد. ارزیابی شما چیست؟
حمایت یا مخالفت حداقل خاموش کشورهای عربی برای ایالات متحده آمریکا مفید خواهد بود و جلسات پیشنهادی احتمالاً باعث اطمینان خاطر این کشورها در ادامه حمایت ایالات متحده آمریکا و مخالفت عمومی آنها با هرگونه توافق خواهد شد.

*اسرائیل اعلام کرده است صرفنظر از توافق برجام، اسرائیل حق دفاع از خود مقابل ایران را به رسمیت می شناسد. این موضوعی است که در سفر اخیر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل مورد تایید آمریکا نیز قرار گرفته است. آیا این به معنای این نخواهد بود امریکا دست اسرائیل را برای اقدامات احتمالی علیه ایران باز خواهد گذاشت؟ آیا این موضوع به توافق احتمالی ایران و آمریکا در خصوص مسائل هسته ای آسیب نخواهد زد؟
نگران کننده ترین جنبه کل مذاکرات این است که اسرائیل چه اقداماتی را ممکن است برای خرابکاری در توافق انجام دهد. امیدوارم ایالات متحده آمریکا در حال برقراری ارتباط با دولت اسرائیل با نهایت خویشتن داری باشد. اما همانطور که گفتم این موضوعی مهم و البته نگران کننده است.

کد خبر: ۸۶٬۹۸۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha