۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۸
تخم‌مرغ در برزخ صادرات؛ تولیدکننده‌ها همچنان ضرر می‌دهند
در گفت‌وگو با بازار عنوان شد؛

تخم‌مرغ در برزخ صادرات؛ تولیدکننده‌ها همچنان ضرر می‌دهند

مشهد- درحالی‌که نرخ فروش تخم‌مرغ کیلویی ۱۶ هزار و ۹۰۰ از طرف دولت مصوب شده است اما تولیدکنندگان خراسان رضوی قادر به فروش تخم‌مرغ به همین رقم هم نیستند و همچنان ضرر می‌دهند.

بازار؛ گروه استان‌ها: قیمت مرغ و تخم‌مرغ از سال گذشته تاکنون در کورس قیمت بوده و در آخرین افزایش قیمت، تخم‌مرغ از  سبد قیمت های جدید جامانده و  لذا تولید کنندگان از این بابت زیان می دهند.

از سال گذشته تاکنون هر بار با افزایش قیمت گوشت مرغ روبرو بودیم قیمت تخم‌مرغ نیز خودبه‌خود افزایش داشته است اما در آخرین افزایش قیمت مرغ به کیلویی ۲۴هزار و ۹۰۰ تومان تخم‌مرغ بر روی پایه ۱۶ هزار و ۹۰۰ ماند اما واقعیت ایسنت که در حال حاضر به دلیل کاهش مصرف تخم مرغ به همین قیمتسال گذشته نیز مشتری ندارد.

تولیدکنندگان تخم‌مرغ ادعا می‌کنند که رفتار دولت به دلیل کم‌وزیاد کردن صادرات و حتی گاهی جلوگیری از صادرات تخم‌مرغ  موجب شده تا محصول آن‌ها روی زمین بماند و حتی به همان نرخ مصوب نیز خریداری نداشته باشد و لذا خواهان حمایت دولت برای تنظیم بازار و قیمت تخم‌مرغ هستند.

برای بررسی صحت‌وسقم این ماجرا و بررسی مشکلات تولیدکنندگان مرغ تخم‌گذار با سید حسین موسوی نژاد مدیرعامل اتحادیه مرغ تخم‌گذار خراسان به گفت‌وگو نشستیم.

تخم‌مرغ در برزخ صادرات؛ تولیدکننده‌ها همچنان ضرر می‌دهند

* قیمت تخم‌مرغ برای تولیدکننده چند تمام می‌شود؟
زمانی که تخم‌مرغ در مرغداری‌ها ۱۴ هزار تومان خریداری می‌شد برای تولیدکننده بیش از ۱۵ هزار تومان در هر کیلو هزینه‌بردار بود درحالی‌که دولت در یک تصمیم سیاسی قیمت را ۱۶ هزار و ۹۰۰ اعلام کرد.

* یعنی قیمت واقعی باید بیش از این رقم باشد؟
بله. با مشکلاتی که بر سر راه تولید است و افزایش سرسام‌آور هزینه‌ها قیمت هر کیلو تخم‌مرغ باید برای مصرف‌کننده کیلویی ۱۹ هزار تومان باشد.

* با این‌وجود شما به قیمت مصوب سال گذشته نیز اعتراض دارید؟
نرخ ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان طبق قانون ستاد تنظیم بازار کشور و با هماهنگی و همکاری انجمن حمایت از مصرف‌کنندگان تنظیم و اعلام شد هرچند همین مبلغ هم موردقبول تولیدکنندگان نبود چون در سال گذشته هم که این نرخ اعلام شد اما هیچ همخوانی با هزینه‌های مرغداری‌ها نداشت و تصمیم گرفته‌شده با آنالیزهای قیمتی که ما ارائه دادیم تطبیق نمی‌کرد.

* با این حساب چرا تخم‌مرغ خربازار ۱۳ هزار تومان است و شما آن را ارزان‌تر می‌فروشید؟
نرخ مصوبی که برای تخم‌مرغ اعلام‌شده بود کیلویی ۱۶ هزار ۹۰۰ تومان بود درحالی‌که هر کیلو تخم‌مرغ در بازار به قیمت ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می‌رسد که باید گفت دلیل این اتفاق چیزی نیست جز بی‌تدبیری و عدم‌حمایت دولت از تولیدکننده!

در حال حاضر تولیدکننده ما به دلیل بی‌تدبیری و نبود برنامه حمایتی مجبور به عرضه تخم‌مرغ به زیر این قیمت است و لذا مشاهده می‌کنید که بسیاری از دلالان همین محصول را در فروشگاه‌ها باقیمت ۱۸ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسانند.

* فروش کمتر از نرخ مصوب چه ضرری را متوجه تولیدکننده می‌کند؟
متأسفانه در حال حاضر صنعت مرغ تخم‌گذار استان روزانه افزون بر یک و نیم میلیارد تومان ضرر می‌دهد.

اگرچه در حال حاضر بسیاری از مصرف‌کننده‌ها و دولتمردان از پائین بودن قیمت تخم‌مرغ خوشحال هستند و اما این موضوع در ۶ ماهه دوم خودش را نشان خواهد.

* پیش بینی شما کاهش تخم مرغ یاافزایش قیمت است؟
به‌طور حتم با این وضعیت بازار تخم‌مرغ، در آینده نزدیک باید شاهد مشکلات زیادی در تولید و توزیع تخم‌مرغ باشیم.طبیعی است وقتی تولید کننده ضرر بدهد سعی می کند که تولید را کاهش دهد و لذا مرغ را به کشتارگاه می فرستد لذا برای جایگزینی این کاهش باید ۶ ماه دیر زمان صرف کرد تا به نقطه قبل برسیم.

* آیا در حال حاضر که قیمت کاهش‌یافته دولتی برنامه‌ای برای تنظیم بازار ندارد؟
دولت تکلیف قانونی خودش را بر اساس قانون نظام جامع دام‌پروری که مکلف است در زمان کاهش قیمتی خرید تضمینی داشته باشد را اجرایی نکرده است.

ما بارها به مسئولان مربوطه هشدار دادیم که اگر از مرغداری‌ها و تولیدکنندگان حمایت نشود با توجه به هزینه‌های موجود مرغداری‌ها مجبورند دست به کشتار مرغ‌هایی بزنند که باید تولیدکننده تخم‌مرغ باشند. ما بارها گفته‌ایم که تخم‌مرغ ارزان‌ترین پروتئینی است که مردم می‌توانند استفاده کنند و این روند باید حفظ شود ولی متأسفانه مرتب دارند وقت‌کشی می‌کنند.

* صادرات تخم‌مرغ در این راستا مشکل‌گشا نیست؟
متأسفانه دولت اقدامی برای خرید تخم‌مرغ و مجوزی برای صادرات تخم‌مرغ نمی‌دهد البته نه اینکه کلاً مجوزی جهت صادرات وجود نداشته باشد ولی شروطی را اعلام کرده‌اند که کسی جرت ورود به این قضیه را پیدا نمی‌کند.

* با چه مشکلاتی برای صادرات روبرو هستید؟
طبق دستورالعمل وزارت خانه باید مرغدار برای صادرات کارت بازرگانی داشته باشد و زمانی می‌تواند صادرات داشته باشد که بالای ۲۰۰ هزار مرغ داشته باشد. این در حالی است که ما درحالی‌که حاضر مرغداری که ظرفیت فعال بالای ۲۰۰ هزار مرغ را داشته باشد را در استان خراسان رضوی که یکی از بزرگ‌ترین استان‌های تولیدکننده تخم‌مرغ است نداریم.

* آیا به این موضوع اعتراض نکردید؟
به این قضایا اعتراض کردیم اما نه‌تنها مشکل حل نشد بلکه قانون به شکل دیگری تغییر کرد زیرا دولت مدعی شد از این پس مراکز بسته‌بندی و صادرکننده باید به اتحادیه مرغداران کشوری تضمین دهند درزمانی که تنظیم بازار نیاز به تخم‌مرغ دارد دو برابر مقدار تخم‌مرغی که می‌خواهند صادر کنند را به تنظیم بازار کمک کنند.

تخم‌مرغ در برزخ صادرات؛ تولیدکننده‌ها همچنان ضرر می‌دهند

* خوب این شرط مشکلی دارد؟
بله چون به ازای این تضمین به ازای هر ۱۰۰ تن صادرات تخم‌مرغ ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان ضمانت‌نامه بانکی طلب می‌کنند که این خواسته امکان‌ناپذیر است.

متأسفانه در حال حاضر صنعت مرغ تخم‌گذار استان خراسان رضوی روزانه افزون بر یک و نیم میلیارد تومان ضرر می‌دهد

* چرا امکان‌ناپذیر است؟
چون یا این فرد باید در بانک اعتبار داشته باشد یا سندی در رهن داشته باشد لذا به نظر می‌رسد این دستورالعمل صرفاً برای چند دانه‌درشت نوشته در سطح کشور نوشته‌شده است که فقط همان‌ها بتوانند صادرات داشته باشند.

* خواسته شما از دولتمردان چیست؟
ناتوانی دولت در حمایت و تنظیم بازار و مشکلاتی که سال گذشته در تامین دان طیور اتفاق افتاد موجب شد تولید کنندگان رغبتشان را برای تولید از دست دادند و امروز در زمان مشابه سال قبل ما شاهد۲۵ درصد کاهش تولید هستیم.

متأسفانه تصمیم‌گیری برای قیمت‌گذاری نرخ تخم‌مرغ یک تصمیم‌گیری سیاسی بود نه یک تصمیم‌گیری کارشناسی و منطقی اما با این وجود تولید کننده دست از همراهی دولت بر نداشت و امسال هم که شاهد افزایش هزینه‌ها در بخش‌های مختلف ازجمله حقوق و دستمزد کارگران، نرخ داروها و ویتامین‌ها هستیم اما هنوز نرخ سال قبل بروز رسانی نشده است.

من بارها عرض کردم اگر دولت تخم‌مرغ را از تولیدکننده خریداری نکند و پشتیبانی امور دام آن را  فراوری نکند در زمان اوج مصرف در پاییز و زمستان پیش رو دوباره با مشکل کمبود به‌صورت جدی روبرو خواهیم شد.

در حال بازار به دلیل نبود کشش در بازار به‌ویژه به  دلیل تعطیلی مراسم و ماه مبارک رمضان بازار مشتری چندانی برای خرید ندارد و لذا پیش‌ازاین از مسئولان برای تنظیم بازار و کمک به تولیدکننده درخواست حمایت کردیم اما دولت هیچ حمایتی در این راستا از ما نداشته است.

کد خبر: ۸۵٬۱۱۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha