۱۷ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۲
تب تقاضای کاذب در بازار روغن خوراکی
رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی از دلایل تلاطم در بازار می‌گوید؛

تب تقاضای کاذب در بازار روغن خوراکی

خلیلی، رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی می‌گوید که حرف و حدیث‌ها در مورد حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی منجر به شکل گیری تقاضای غیرطبیعی در بازار روغن نباتی شده؛ به طوری که پس از سه ماه عرضه فراوان روغن، این تقاضا هنوز فروکش نکرده است.

به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، بازار روغن نباتی پس از اندکی آرامش در ماه‌های گذشته، بار دیگر متلاطم شده و این کالای اساسی با افزایش قیمت و تا حدودی کمبود مواجه شده است. اما آن طور که رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی عنوان می‌کند، تولید و عرضه روغن دست‌کم در سه ماه اخیر بیش از تقاضای معمول در سال‌های گذشته بوده است و او وضعیت کنونی بازار روغن نباتی را غیر طبیعی می‌داند.

حال آنکه گفته می‌شود، کاهش واردات روغن خام نسبت به سال گذشته، افزایش شدید قیمت جهانی هر تن روغن خام که از حدود ۶۰۰ دلار به حدود ۱۶۰۰ دلار رسیده و همچنین شوک‌های مقطعی دستگاه‌های دولتی که از طریق تصمیمات خلق الساعه به بازار وارد می کنند، چنین وضعیتی را در مورد روغن نباتی رقم زده و منجر به شکل‌گیری تقاضای کاذب و احتکار این کالا در بخش‌های مختلف از جمله خانوار شده‌است.

ابوالحسن خلیلی، رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی درباره وضعیت تولید و توزیع روغن در کشور، گفت: تامین روغن خام، تولید روغن نباتی و توزیع آن نه تنها از سطح تقاضای معمول، کمتر نیست بلکه میزان تولید و توزیع به نسبت ماه‌های مشابه سال گذشته نیز بیشتر بوده است. به گفته وی، در یازده ماه سال جاری، معادل یک میلیون و۶۴۳ هزار تن روغن نباتی تولید شد که از این میزان، یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن روغن مایع بوده و ۴۹۲ هزار تن روغن جامد و نیمه جامد بوده است؛ بر این اساس، در ماه‌های آبان، آذر و دی به ترتیب ۱۲۵ هزار تن، ۱۶۳ هزار تن و ۱۸۵ هزار تن و در بهمن ماه ۱۹۶ هزار تن روغن نباتی تولید شده است. به گفته خلیلی، در اسفندماه نیز روند تولید روغن خوراکی مطلوب است و پیش‌بینی می‌شود این میزان تا سقف ۲۱۵ هزار تن برسد و به همین مقدار نیز روغن در بازار عرضه شود. او در عین حال، تصریح می‌کند که برای فروردین ماه سال آینده نیز تمهیدات لازم برای تامین روغن خام و تولید در سطح ماهیانه ۲۰۰ هزار تن اندیشیده شده و از این نظر نگرانی وجود ندارد.

 او افزود: آمار توزیع نیز همین روند رشد را طی کرده و از توزیع ۱۲۰ هزار تن روغن در آبان ماه به ۱۹۰ هزار تن در بهمن ماه رسیده است. حال آنکه در شرایط معمول سال های ۱۳۹۵ و۱۳۹۶ با توزیع ماهانه ۱۲۵ تا ۱۳۰ هزار تن روغن، رقابت بر بازار حاکم بوده و البته عرضه بر تقاضا پیشی می‌گرفت. در۴ ماه گذشته نیز به طور متوسط بین ۳۰ تا ۵۰ هزار تن روغن بیش از سطح معمول مصرف کشور تولید و توزیع شده و همه دستگاه ها دخیل از جمله شرکت بازرگانی دولتی و بخش خصوصی در واردات به موقع، ترخیص و تامین روغن خام نقش خود را به خوبی ایفا کرده اند.

 خلیلی با بیان اینکه «وضعیت کنونی بازار، از روند غیرطبیعی تقاضای روغن گواهی می‌دهد» ادامه داد: مشخص نیست که چرا پس از آنکه سه ماه پیاپی، عرضه کالا به وفور انجام گرفته، تقاضا فروکش نکرده‌است. البته بخشی از تقاضا تحت‌تاثیر برخی حرف و حدیث‌ها درباره احتمال توقف تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی از جمله روغن ملتهب شده که البته در انتهای بهمن‌ماه مشخص شد که فعلا هیچ تغییری در نرخ تامین ارز موردنیاز برای روغن نباتی ایجاد نخواهد شد وکماکان در سال ۱۴۰۰ نیز کالاهای اساسی و روغن با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین خواهند شد. بنابراین آنچه که در بازار روغن نباتی شاهد هستیم از یک روند غیرطبیعی حکایت دارد و نمی‌تواند با واقعیت‌های بازار مطابقت داشته باشد.

کد خبر: ۷۷٬۹۴۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha