۵ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۷:۵۸
مازوت‌سوزی و بیابان‌زایی تبعات غفلت از نیروگاه های خورشیدی
یادداشت؛

مازوت‌سوزی و بیابان‌زایی تبعات غفلت از نیروگاه های خورشیدی

همدان - « همدان بهترین زاویه تابش خورشید را دارد و تعداد روزهای ابری آن بسیار کم است ضمن اینکه مساحت زمین‌های بایر و لم یزرع همدان آن قدر زیاد است که ظرفیت بسیار خوبی برای ایجاد نیروگاه خورشیدی به‌شمار می‌آید به طوری که می توان با توسعه نیروگاه های خورشیدی از مازوت سوزی در نیروگاه های تولید برق و در ادامه آن بیابان زایی جلوگیری کرد»؛ این جملات بخشی از یادداشت صفورا کاظمیان کارشناس و فعال رسانه برای بازار است که در ادامه می‌خوانید.

صفورا کاظمیان؛ بازار: زمستان امسال هم مشابه سال‌های قبل مشکلاتی با خودش داشت؛ از وارونگی هوا گرفته تا کم بارشی و گرمای هوا که گاهی به دمای اواخر خرداد و اوایل تیرماه پهلو می‌زد.

هوای چندین استان کشور امسال شرایط هشدار آلودگی را هم گذراند و باعث شد در روزهای عقب‌نشینی کرونا آلودگی هوا یکه‌تاز میدان شود تا جایی که این وضعیت حتی می توانست تهران را به تعطیلی بکشاند.

همدان هم که تا چندی پیش به پاکی هوا شهره بود حالا زنگ‌های هشدار برای آلودگی‌اش به صدا درآمده و امسال نیز چندین روز آلوده را گذراند که به نظر می‌رسد با توجه به روند روبه رشد بیابان‌زایی در استان همدان علاوه بر آلودگی زمستان در دیگر فصول سال نیز با ذرات گرد و غبار دست به گریبان باشیم.

اما امسال تفاوت‌های دیگری با سال‌های گذشته داشت؛ موضوع سوخت مازوت نیروگاه‌ها داغ‌تر از سال‌های گذشته بود؛ چراکه با توجه به تغییر خط لوله انتقال گاز، گاز همدان دچار افت شد و بیم قطعی گاز می‌رفت از این‌رو سهمیه گاز نیروگاه شهید مفتح در همدان بیش از سال گذشته کاهش یافت و سوخت مازوت انگشت اتهام آلودگی هوا را به سمت نیروگاه نشانه رفت که البته موضوع سوخت مازوت به‌ویژه امسال در تمام کشور به عنوان یک معضل مطرح شد.

تفاوت دیگر امسال با پارسال کمبود شدید برق بود که موجب قطعی پی‌درپی برق در زمان‌های مختلف شد و مسئولان اذعان کردند که ترجیح می‌دهیم قطعی برق داشته باشیم تا اینکه برای تولید برق در نیروگاه‌ها مازوت بسوزانیم.

دلیل قطعی‌های برق امسال هرچه که بود اختلال بسیاری در کسب و کار و زندگی روزمره مردم ایجاد کرد چراکه این‌روزها دیگر بدون برق و اینترنت تقریبا خدمات‌رسانی غیرممکن است از این‌رو زمستان سختی با خاموشی‌ها به مردم تحمیل شد

دلیل قطعی‌های برق امسال هرچه که بود اختلال بسیاری در کسب و کار و زندگی روزمره مردم ایجاد کرد چراکه این‌روزها دیگر بدون برق و اینترنت تقریبا خدمات‌رسانی غیرممکن است از این‌رو زمستان سختی با خاموشی‌ها به مردم تحمیل شد.

نیروگاه‌هایی مثل نیروگاه شهید مفتح که بنابر ادعای مسئولان حالا دیگر برج‌های خشکش کامل شده و دیگر به شکل تر کار نمی‌کند ساخت شرکت ژاپنی میتسوبیشی و ایتالیاست که این کشورها با توجه به آسیب‌های بسیار زیست‌محیطی این فناوری مخرب آن را در اختیار کشورهایی مثل ایران قرارداده‌اند تا از یک فناوری شکست خورده پول دربیاورند.

همدان بهترین زاویه تابش خورشید را دارد
راه‌اندازی چنین نیروگاه‌هایی در همدان و دیگر نقاط ایران درحالی است که استان همدان در ۳۳ تا ۳۵ درجه عرض شمالی (نیم کره شمالی) قرار گرفته و بهترین زاویه تابش خورشید را دارد و تعداد روزهای ابری آن بسیار کم است از طرفی مساحت زمین‌های بایر و لم یزرع همدان آن قدر زیاد است که ظرفیت بسیار خوبی برای ایجاد نیروگاه خورشیدی به‌شمار می‌آید.

با وجود این‌که مزایای بهره‌وری از انرژی‌های تجدیدپذیر بر هیچ‌کس پوشیده نیست همچنان استفاده از این نوع انرژی مغفول است و همچنان این اصرار وجود دارد که بدون نیروگاه‌های سوختی تامین برق ممکن نیست.

بارها عنوان شده که نیروگاه شهید مفتح به ایجاد فروچاله‌های بسیار در دشت کبودرآهنگ منجر شد و چندین حلقه چاه آب شیرین در اختیار این نیروگاه قرار گرفت تا سهم عمده‌ای از تولید خود را به استان مرکزی بفرستد و به این ترتیب همدان با رشد بیابان‌زایی و از بین رفتن زمین‌های کشاورزی روبه‌رو شد از سوی دیگر با اینکه مسئولان اذعان می‌کنند که نیروگاه‌هایی از این دست گاز می‌سوزانند همواره در فصل زمستان سوخت گاز نیروگاه به بیش از نصف کاهش می‌یابد و جایگزینی آن با سوخت مازوت روند آلودگی هوا را سرعت می‌بخشد.

حال این سوال پیش می‌آید که با وجود اینکه چنین تجربه تلخی را از سر گذرانده‌ایم ایجاد نیروگاهی مشابه نیروگاه شهید مفتح در ملایر چه ضرورتی دارد در حالی که ملایر می‌توانست این سرمایه‌گذاری را روی انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله نیروگاه خورشیدی به کار گیرد.

با استفاده از انرژی خورشید برای تامین برق می‌توان علاوه بر تولید برق مورد نیاز درآمد بسیار بالایی از فروش برق داشت بدون اینکه آسیب‌های زیست محیطی غیرقابل جبران به کشور وارد شود

به گفته کارشناسان حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر با استفاده از انرژی خورشید برای تامین برق می‌توان علاوه بر تولید برق مورد نیاز درآمد بسیار بالایی از فروش برق داشت بدون اینکه آسیب‌های زیست محیطی غیرقابل جبران به کشور وارد شود.

اکنون همدان در شرایطی به سر می‌برد که صنایع برای دست‌یابی به پساب مشکلات بسیاری دارند، برخی دیگر از صنایع مشکل تامین گاز دارند و استان همدان و البته کل کشور باید به فکر بهره‌وری از انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله خورشید و باد باشد نه اینکه راه آزموده شده‌ای را دوباره طی کنند تا یک نیروگاه دیگر در ملایر راه‌اندازی شود و مازوت سوزی استان در سال دوچندان و به تبع آن آلودگی هوا نیز مضاعف شود.

بهره‌وری از انرژی‌های تجدیدپذیر روند بیابانی شدن و آلودگی هوا را متوقف می کند
بهره‌وری از انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله خورشید می‌تواند روند بیابانی شدن و آلودگی هوا را متوقف کند از سوی دیگر به دلیل عضویت ایران در توافق پاریس بهره‌مندی از فناوری ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی و انرژی‌های تجدیدپذیر کمتر شامل تحریم‌ها می‌شود و می‌توان در این زمینه‌ها به جذب سرمایه‌گذار همت گماشت تا از ظرفیت اقلیمی کشور و استان همدان برای ایجاد انرژی و صنایع پاک استفاده کرد.

حالا که در این زمینه گرفتار تحریم‌های ظالمانه نمی‌شویم و سرمایه‌گذاران خارجی احساس ایمنی بیشتری برای سرمایه‌گذاری در ایران می‌کنند سزاوار است که مسئولان بیش از پیش به این حوزه توجه کنند و تا از این دیرتر نشده آب، خاک و هوای همدان را با بهره‌وری از انرژی‌های تجدیدپذیر نجات دهند و البته کمبود برق را هم جبران کنند؛ چراکه امسال ثابت شد که به تولید برق بیشتر نیازمندیم.

کد خبر: ۷۴٬۸۲۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha