۴ آذر ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۰
خاورمیانه در کاهش ارزش تجارت رکورد شکست
به گزارش سازمان تجارت جهانی؛

خاورمیانه در کاهش ارزش تجارت رکورد شکست

با وجود اینکه کشورها برای تقویت نرخ رشد اقتصادی تلاش می کنند ولی در سال قبل افت ارزش تجارت جهانی را شاهد بودیم و رکورد افت ارزش تجارت در این سال به خاورمیانه اختصاص داشت. ارزش تجارت کالا از این منطقه در سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۶.۴ درصد تنزل یافت.

بازار؛ گروه بین الملل: تجارت یکی از کلیدی ترن عوامل افزایش دهنده نرخ رشد اقتصادی در کشورها است و به همین دلیل تلاش می شود تا موانع کمتری در مسیر تجارت کالاها در دنیا ایجاد شود و زمینه رشد تجارت فراهم شود.

طبق گزارش سازمان تجارت جهانی در سال گذشته حجم تجارت در دنیا ۰.۱ درصد تنزل یافت در حالیکه سال ۲۰۱۸ میلادی ما شاهد افزایش ۲.۹ درصدی حجم تجارت سالانه در دنیا بودیم. اما مطالعه ارزش تجارت در دنیا نشان می دهد در سال گذشته ارزش تجارت کالا در دنیا ۳ درصد تنزل یافت که سقوطی بزرگ نسبت به وضعیت سال ۲۰۱۸ بود. در سال ۲۰۱۸ میلادی دنیا رشد ۱۰.۲ درصدی ارزش تجارت در دنیا نسبت به سال قبل را تجربه کرد.

سازمان تجارت جهانی نوشت: «بیشترین سهم از کالاهای تجاری در دنیا را کالاهای تولیدی تشکیل می دهد. در سال گذشته محصولات تولیدی ۷۰ درصد از صادرات دنیا را به خود اختصاص داده بود و یکی از محصولات آهن و فولاد بود. دو کالایی که در این سال بیشترین کاهش صادرات را تجربه کرده است. »

سازمان تجارت جهانی در این گزارش میزان کاهش تجارت آهن و فولاد را برابر با ۱۲ درصد در سال گذشته ذکر کرد و نوشت: «درسال قبل ارزش صادرات مواد معدنی و انواع سوختهای فسیلی در دنیا ۷.۵ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش پیدا کرد که یکی از دلایل مهم برای این افت ارزش را می توان در کاهش قیمت انرژی در دنیا دید. در سال ۲۰۱۹ قیمت فراورده های انرژی در جهان ۱۷ درصد کمتر از سال ۲۰۱۸ بود. در بخش  صادرات محصولات کشاورزی هم ما شاهد کاهش ۱.۵ درصدی ارزش صادرات بودیم.»

نکته دیگر اینکه بیشترین افت ارزش تجارت کالا در دنیا در کشورهای اروپایی و آسیایی اتفاق افتاده است . این دو منطقه در مجموع دو سوم از کل ارزش تجارت کالا در دنیا را به خود اختصاص داده اند و به همین دلیل نقش مهمی در اقتصاد و تجارت جهانی ایفا می کنند.

تجارت خدمات رشد کرد
اما با وجود کاهش ارزش و حجم تجارت کالا در دنیا در سال گذشته، ما رشد ۲.۱ درصدی تجارت خدمات را مشاهده کردیم. از جمله اصلی ترین خدماتی که در این دسته قرار می گیرند  می توان به خدمات مخابراتی و خدمات مالی اشاره کرد که سهم زیادی در تجارت خدمات بازرگانی در دنیا دارد.

ارزش صادرات این دسته از خدمات در سال قبل برابر با ۳۳۵۸ میلیارد دلار و ارزش واردات آن برابر با ۲۹۷۹ میلیارد دلار بود. نکته مهم این است که از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹  همواره ارزش تجارت خدمات بازرگانی در دنیا رشد کرده است ولی در سال ۲۰۱۹ نرخ رشد در این بخش پایین ترین نرخ از سال ۲۰۱۶ تا کنون بود.در سال ۲۰۱۸ ارزش تجارت خدمات در دنیا با نرخ ۸.۴ درصد نسبت به سال قبل از آن افزایش یافته بود. در سال قبل ارزش تجارت کالا در دنیا برابر ۱۹.۵۱ هزار میلیارد دلار بود و ارزش تجارت خدمات به رقمی برابر با ۵.۸۹۸ هزار میلیارد دلار رسید.

کاهش ۶.۴ درصدی ارزش تجارت کالا در خاورمیانه
در بخش دیگری از این گزارش به تفکیک منطقه، وضعیت تجارت در دنیا مورد مطالعه قرار گرفته است. سازمان تجارت جهانی نوشت:« خاورمیانه بالاترین نرخ کاهش حجم و ارزش تجارت کالا را نسبت به سال ۲۰۱۸ شاهد بود.

در سال قبل ارزش تجارت کالا در این  منطقه۶.۴ درصد نسبت به سال قبل از آن کمتر شد در حالیکه حجم تجارت کالا با افت ۳.۴ درصدی همراه بود. از طرف دیگر کشورهای مشترک المنافع در این سال نه تنها کاهشی در ارزش و حجم تجارت خود تجربه نکردند بلکه افزایش ارزش را نیز شاهد بودند.

در سال ۲۰۱۹ ارزش تجارت کالا در این منطقه ۰.۹ درصد رشد کرد و حجم تجارت کالا با افزایش ۳.۱ درصدی همراه بود.»

نکته مهم این گزارش این جاست که به استثنای کشورهای مشترک المنافع، ارزش تجارت کالاها در سال قبل در تمامی مناطق دنیا نسبت به سال ۲۰۱۸ تنزل داشته است ولی حجم تجارت کالا تنها در کشورهای جنوب و مرکز امریکا و کشورهای خاورمیانه با کاهش همراه بود.

سهم ۳۰ درصدی اروپا در تجارت کالا
در سال قبل قاره سبز  ۳۰ درصد از ارزش کل تجارت کالاها را در دنیا به خود اختصاص داد که رقمی برابر با ۵.۶۷۰ هزار میلیارد دلار بود و نسبت به سال قبل از ان با کاهش همراه بود. بررسی های انجام شده توسط سازمان تجارت جهانی نشان می دهد در سال ۲۰۱۶ ارزش تجارت کالاها از قاره سبز برابر با ۴۷۶۹ میلیارد دلار بود و در سال ۲۰۱۷ به ۵۳۱۴  میلیارد دلار رسید. این روند افزایشی در سال ۲۰۱۸ هم ادامه یافت و ارزش تجارت در این کشور در مرز ۵۸۷۰ میلیارد دلار قرار گرفت .

نرخ رشد تجارت در این منطقه در فاصله سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۰.۸ درصد رشد کرده است و در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ هم تجارت در قاره سبز رشدی برابر با ۱۰.۴ درصدی را شاهد بود ولی در سال گذشته نه تنها ما شاهد رشد تجارت در اروپا نبودیم بلکه ارزش تجارت با افت ۳.۴ درصدی همراه بوده است.

کد خبر: ۵۶٬۱۱۰

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha