۲۶ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۸
کمیته اصلاح ساختار بودجه در مجلس تشکیل شد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:

کمیته اصلاح ساختار بودجه در مجلس تشکیل شد

زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: اولویت‌ مجلس، اصلاح ساختار بودجه است که نخستین بار در کمیسیون بودجه، کمیته اصلاح ساختار بودجه شکل گرفته است.

به گزارش بازار، محسن زنگنه افزود: با توجه به اقدامات سازمان برنامه و بودجه در سال ۱۳۹۸, در مرکز پژوهش ها، بلافاصله برخی از طرح‌ها را در دستور کار قرار دادیم و این کمیته حدود سه ماه درگیر این موضوع بود و در نهایت همه این فرآیند با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون وی انجام شد.

وی افزود: قرار بر این شد برای اینکه طرح اصلاح ساختار بودجه به بودجه سال ۱۴۰۰ برسد، این طرح در قالب یک ماده واحده و ۱۲ بند به صورت احکام کلی به صحن مجلس شورای اسلامی بیاید و همزمان با توجه به تفاهم و توافق میان سازمان برنامه و مجلس، سازمان برنامه نیز با همین فرآیند در حال انجام کار باشد.

زنگنه با اشاره به اینکه بودجه در کشورمان، اهرم قدرت دولت است، گفت: دولت‌ها از این ابزار استفاده می‌کنند و شیوه بودجه هم به گونه‌ای است که دولت و به ویژه سازمان برنامه و بودجه می‌تواند بودجه را تغییر دهد و بسیاری از مناسبات سیاسی هم بر اساس ردیف بودجه ها، جا به جا می‌شود بنابراین دولت نمی‌خواهد این اهرم قدرت از او گرفته شود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: ساختارهای کارآمدی در حوزه گرفتن مالیات نداریم و نظام مالیاتی ما نیازمند هوشمندسازی است.

وی افزود: بندی را در اصلاح ساختار بودجه قرار دادیم که بر مبنای آن، دولت مکلف است تکلیف برنامه اجرایی، فعالیت، بهای تمام شده و مقدار کمی اهداف را در جداول مربوط بیاورد یعنی دستگاه نظارتی نه تنها می‌تواند ردیف‌های بودجه را بر اساس اسناد و مدارک هزینه بررسی کند بلکه می‌تواند عملکرد آن دستگاه را هم بررسی کند.

زنگنه تاکید کرد: دستگاه نظارتی باید بتواند جدای از عدد و رقم بودجه، عملکرد را هم مورد بازبینی قرار دهد.

 شمس الدین حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز با حضور در این برنامه گفت: طرح اصلاح برخی از احکام اصلاح ساختار بودجه را به مثابه شروعی برای اصلاح ساختار بودجه در نظر می‌گیریم، زیرا زمانی که از اصلاح ساختار بودجه صحبت می‌کنیم باید توجه داشته باشیم که بودجه از یک طرف چارچوب حکمرانی است و روابط مالی در آن مشخص می‌شود.

وی ادامه داد: سیاست‌های مالی، به وقتش به داد اقتصاد می‌رسد و زمانی که در چرخه رکودی فرو رفتیم بودجه می‌تواند ما را از این چرخه بیرون بیاورد.

حسینی اضافه کرد: بودجه یک سند مالی و حکمرانی است و ویژگی‌هایی باید داشته باشد از جمله اینکه باید شفاف باشد بنابراین مواردی در این طرح پیش بینی شده است که شفافیت در بودجه افزایش پیدا کند و بودجه مبتنی بر درآمدهای پایدار باشد.

وی افزود: نبود توفیق در اصلاح ساختار بودجه جدای نبود توفیق در اصلاح ساختار اقتصاد نبوده است و این طرح شروع اصلاح ساختار بودجه است و نه تمام آن.

سید محمدهادی سبحانیان کارشناس بودجه و مالیات نیز با حضور در استودیوی دیگر این برنامه گفت: در دهه‌های گذشته آنچه از اصلاحات بودجه‌ای شکل گرفته بیشتر اصلاحات شکلی و روشی بوده است و روش‌های بودجه ریزی را تغییر دادیم و در برخی موارد، ردیف‌ها و طبقه بندی‌ها را اصلاح کردیم و نام آن را اصلاحات بودجه‌ای گذاشتیم که این‌ها اصلاحات شکلی و صوری است و اثرات معناداری را در فرآیند بودجه ندارد.

وی افزود: بودجه در عمل، یک ابزار مالی برای حکمرانی است و رابطه ملت و دولت را تعیین می‌کند و نتوانستیم آن را سامان دهیم، زیرا اراده جدی برای این اصلاحات به ویژه در دولت و مجلس وجود نداشته است به علت اینکه نظم و تعادلی شکل گرفته است و برهم زدن آن، منافع ذینفعان را به خطر می‌اندازد.

سبحانیان اضافه کرد: اصلاحات در حوزه ساختار بودجه با اصلاحات در دیگر حوزه‌ها در هم تنیده است از جمله اصلاحات در حوزه شرکت‌های دولتی، طرح‌های عمرانی و از جمله نظام مالیاتی.

وی افزود: خلأ‌های زیادی در حوزه مالیاتی داریم از جمله نبود تعریف پایه‌های جدید مالیاتی و معافیت‌های گسترده بنابراین برای اصلاح ساختار بودجه باید معافیت‌ها را ساماندهی کنیم.

اصلاح ساختار بودجه یکساله اتفاق نخواهد افتاد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامه گفت: اصلاح ساختار بودجه یکساله اتفاق نخواهد افتاد، حتی ممکن است در یک دوره چهار ساله مجلس شورای اسلامی هم بیشتر زمان بر باشد اما مهم شروع کرد ن در جهت اصلاح ساختار است.

شمس الدین حسینی افزود: وظیفه نظارتی توسط دستگاه ها و مجلس شورای اسلامی خوب انجام نشده است.

وی ادامه داد: در مجلس شورای اسلامی انبوهی از قوانین را تصویب می کنیم که در این زمینه هم باید کارکرد نظارتی خود را تقویت کنیم و ساختار بودجه را اصلاح کنیم.

حسینی درباره موضوع اصلاح ساختار بودجه گفت: طرحی که در بهار سال ۹۸ توسط سازمان برنامه و بودجه رونمایی شد دقیقاً یک اصلاح ساختار اقتصادی است و در این طرح مالیات، یارانه، شرکت های دولتی، صندوق های بازنشستگی و غیره دیده شده است.

وی تصریح کرد: اصلاح بنزین که اتفاق افتاد به دلیل روش غلط، اصلاح نظام یارانه ها را به حاشیه برد.

حسینی ادامه داد: هر چه اصلاحات اقتصادی از سطح سیاست به سمت ساختار حرکت کند اهمیت پذیرش اجتماعی آن بیشتر می شود و در بسیاری از مواقع برای اصلاحات اقتصادی، ظرفیت پذیرش اجتماعی آن را فراهم نکردیم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: اصلاح ساختار بودجه در مجلس اولویت دارد که اولویت آن تصویب شده است.

وی افزود: یکی از اصلاحات ساختاری بودجه که می توانست در سال ۹۹ صورت گیرد اصلاح قمیت ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی بود که امروز این میزان ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی به هدف اصابت نکرده و سیاست درستی نبوده است.

حسینی ادامه داد: امروز مجلس به این جمع بندی رسیده که اصلاح ساختاری بودجه دارای اولویت است و این پیام را با تصویب این اولویت به دولت داده است و این یک گام برای ارزیابی مجلس است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: قانون بودجه، قانون یکساله است ولی قانون مالیات یک قانون یکساله نیست کما اینکه در قانون بودجه، درآمدها پیش بینی می شود.
وی افزود: در طرح اصلاح ساختار بودجه باید به دنبال اصلاح مالیات باشیم.

حسینی گفت: گران قیمت ترین املاک را دولت در اختیار دارد و این در شرایطی است که مردم می توانند ملک خود را بفروشند ولی دولت نمی تواند که این مسئله باید مطالبه شود و مولد سازی اموال دولت یکی از پایه های اصلاح ساختاری بوده است.

 محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه این برنامه گفت: بندهایی که در این طرح وجود دارد قدم اول در اصلاح ساختار است و بندهایی نیست که دولت برای ایجاد آن به زحمت بیفتد و البته دولت هم با آن موافق است.

وی با اشاره به اینکه این طرح در چهار فصل، ۹ زیر فصل و حدود ۷۰ پروژه تعریف شده است هم افزود: مجلس به رعایت موارد مندرج در این طرح توسط دولت خوش بین است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این طرح به جهت شفاف بودن بودجه، باز بودن دست وزرا و سازمان برنامه و بودجه را خواهد بست.

زنگنه افزود: چون دولت در سال آخر اجرایی است زحمت های اجرا را بر دوش خود نمی بیند و موافق اصلاح ساختار بودجه است و نمایندگان مجلس هم در بخش های شفافیت، عدالت محوری، رانت گریزی و رانت ستیزی پر انرژی و آماده است.

وی گفت: موضوع مالیات هم در کمیسیون اقتصادی پیش می رود.

سید محمد هادی سبحانیان، کارشناس بودجه و مالیات در ادامه این برنامه گفت: طرحی که در سازمان برنامه و بودجه تهیه شده بود به نظر یک برنامه منسجم و خوبی بود ولی در مجموعه دولت به جمع بندی برای ارسال به مجلس نرسیدند.

وی با بیان اینکه در دولت هم نگاه وزارتخانه ای وجود دارد و اجازه شکل گیری اصلاحات اساسی را نمی دهد افزود: در بودجه ۱۴۰۰ هم احتمال اتفاقات سنوات گذشته وجود دارد.
کارشناس بودجه و مالیات ادامه داد: مقدمات اصلاح ساختار بودجه فراهم نشده است و مجلس به سهم خود در رعایت اصلاحات بودجه موثر است.

سبحانیان با اشاره به اینکه مجلس می تواند کلیات بودجه را نپذیرد هم گفت: متاسفانه این کار به یک تابو در کشور تبدیل شده است که باید اصلاح شود.

وی افزود: مجلس ظرفیت و توان اصلاحات در بودجه را ندارد.

این کارشناس بودجه و مالیات گفت: اصلاح ساختار بودجه هم در بعد مصارف و هم در منابع باید اتفاق بیفتد و در حال حاضر بهترین زمان برای انجام اصلاحات ساختاری در بودجه است.

سبحانیان ادامه داد: در سه سال گذشته، بودجه به صورت صوری تقدیم مجلس می شد و مجلس هم این بودجه را تصویب کرده که امیدواریم این اتفاق امسال رخ ندهد.

وی افزود: مهم ترین محور در اصلاحات ساختاری بودجه، موضوع مالیات است که متاسفانه در این طرح مجلس، اشاره ای به مالیات نشده است و این یک خلاء جدی است و اگر قرار است در بخش مالیات، اصلاحی صورت پذیرد الان بهترین زمان است.

کد خبر: ۵۴٬۳۲۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha