۲۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۹
دولت مقصر اصلی افزایش قیمت محصولات لبنی/ سلامت جامعه با گرانی ها در خطر است
بازار گزارش می دهد:

دولت مقصر اصلی افزایش قیمت محصولات لبنی/ سلامت جامعه با گرانی ها در خطر است

ایران کشوری است با ۸۰ میلیون جمعیت که درصد بالایی از این آمار را جوانان تشکیل می دهند و اگر محصولات لبنی از سبد غذایی خانواده ها حذف بشود در آینده نه چندان دور بیماری هایی از قبیل پوکی استخوان در ایران فاجعه به بار می آورد.

سجاد صفری؛ بازار: مصرف لبنیات در سلامتی افراد جامعه نقش بسزایی دارد و به عبارتی دیگر، هر چه مصرف لبنیات در جامعه، بیشتر باشد آن جامعه، افراد سالم تری خواهد داشت. مصرف لبنیات چنان با اهمیت است که برخی از کارشناسان تغذیه، از آن بعنوان داروخانه، یاد می کنند. میانگین جهانی سرانه مصرف لبنیات ۱۶۰ کیلوگرم است در صورتی که در برخی از کشورهای اروپایی، سرانه مصرف هم به ۳۰۰ کیلوگرم می رسد ولی متاسفانه، سرانه مصرف لبنیات در ایران از ۱۲۰ کیلوگرم در سال ۸۹ به کمتر از ۶۰ کیلوگرم در سالجاری رسیده است که این، خبر از وقوع یک فاجعه برای سلامتی جامعه ایران را به دنبال دارد.

کشورهای پیشرفته جهان و کشورهای اروپایی به سلامتی افراد جامعه، توجه ویژه ای دارند و در سبد غذایی خانواده ها شیر و دیگر محصولات لبنی از جایگاه خاصی برخوردار است و این به دلیل حمایت دولت ها از کارخانجات تولید محصولات لبنی است. متاسفانه، در ایران، به دلیل افزایش مداوم قیمت لبنیات و عدم حمایت دولت از کارخانجات تولید محصولات لبنی، هر سال، سرانه مصرف لبنیات کاهش می یابد. وقتی که خانواده ها درگیر مسائل اقتصادی هستند و قدرت خرید آنها بخاطر تورم موجود در کشور، پایین می آید مصرف لبنیات را کاهش می دهند و یا آن را از سبد غذایی خود حذف می کنند که این موضوع علاوه براینکه سلامتی آنها را به خطر می اندازد در مقابل بر کاهش راندمان کارخانه ها تاثیر می گذارد.

دولت بایستی این را بداند در صورتی که از کارخانجات تولید محصولات لبنی حمایت نکند؛ کارخانه ها برای اینکه با ضرر روبرو نشوند مجبور می شوند که قیمت محصولات لبنی را افزایش بدهند و وقتی که قیمت محصولات لبنی افزایش یابد میزان مصرف مردم کاهش می یابد و این یعنی اینکه سلامتی مردم در معرض خطر قرار می گیرد و در درازمدت، باعث می شود که دولت برای درمان افراد جامعه که به دلیل کمبود مصرف لبنیات با بیماری روبرو شده اند هزینه های سرسام آوری را متحمل شود.
 
عدم حمایت دولت از صنعت لبنیات
رییس اتحادیه تعاونی‌های لبنیات کشور در گفتگو با خبرنگار بازار در پاسخ به این پرسش که آیا دولت از صنعت لبنیات کشور، حمایت های لازم را داشته است؟ گفت: متأسفانه، دولت هیچگونه حمایتی از این صنعت انجام نداده است. اگر دولت به مردم توصیه‌های لازم برای استفاده از لبنیات داشته باشد در واقع، هم از کارخانجات این عرصه، حمایت کرده است و هم به سلامت جامعه کمک کرده است و در نتیجه از بروز بیماری‌های پرهزینه، جلوگیری خواهد شد.

«محمدرضا اسماعیلی» اظهار داشت: افرادی متولیان حوزه بهداشت کشور هستند که نمی‌ خواهند در عرصه تشویق مردم به استفاده از لبنیات فعالیت کنند و مردم بایستی این را بدانند که با استفاده دائم و همیشگی از محصولات لبنی می‌توانند از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کنند.

وی تصریح کرد: شیر و لبنیات همانند یک داروی قوی عمل می‌ کند و استفاده دائم و همیشگی آن می‌تواند منجر به این شود که از بیماری و استفاده داروهای شیمیایی در امان باشیم.

این عضو اتحادیه لبنیات در ادامه، بیان کرد: طبق استانداردهای جهانی سرانه مصرف شیر هر نفر در سال، ۱۵۶ کیلوگرم است و حتی کارخانجات کشور، توانایی این را دارند که برای هر نفر ۲۰۰ کیلوگرم شیر سالم و پاستوریزه تولید کنند ولی متأسفانه دولت با هدفمند کردن یارانه‌ها سوبسیدهای کارخانجات تولید لبنیات را قطع کرد و شرایط کار، برای تولیدکنندگان این عرصه را با مشکل روبرو کرد.

اسماعیلی گفت: اگر دولت، بخشی از بودجه ای را که در بخش درمان کشور، هزینه می‌کند به عرصه تولید لبنیات کشور ترزیق کند؛ بدون شک، این صنعت می‌تواند رشد کند و در نتیجه، جامعه سلامت‌تری خواهیم داشت و هم از هزینه دولت در بخش درمان کاسته خواهد شد.

متاسفانه بیشتر مردم، کارخانجات را مقصر اصلی افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی می‌دانند در صورتی که این چنین نیست و تولیدکنندگان تمایل دارند که محصولات آنها به فروش برود و این زمانی، اتفاق خواهد افتاد که شیر و فرآورده‌های لبنی با قیمت مناسب در دسترس مردم قرار بگیرد

دولت از قانون سرپیچی می کند
عضو اتحادیه فرآورده‌های لبنی در پاسخ به این پرسش آیا افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی، تاثیری بر میزان مصرف جامعه دارد؟ به بازار، گفت: متاسفانه بیشتر مردم، کارخانجات را مقصر اصلی افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی می‌دانند در صورتی که این چنین نیست و تولیدکنندگان تمایل دارند که محصولات آنها به فروش برود و این زمانی، اتفاق خواهد افتاد که شیر و فرآورده‌های لبنی با قیمت مناسب در دسترس مردم قرار بگیرد.

اسماعیلی اظهار داشت: وقتی هر ساله، شاهد افزایش قیمت حامل‌های انرژی، مواد اولیه، دستمزد کارگران، هزینه حمل‌ونقل و... هستیم این موارد بر قیمت تمام شده محصولات کارخانجات تاثیر می‌گذارد و تولیدکننده مجبور است که قیمت محصولات را افزایش بدهد.

وی افزود: اگر دولت از تولیدکنندگان محصولات لبنی حمایت کند و برای آنها مشوق هایی را در نظر بگیرد؛ تولیدکننده، مجبور نیست که قیمت محصولات را افزایش بدهد.

این تولیدکننده، تصریح کرد: در سال‌های گذشته، در مدارس کشور، شیر رایگان توزیع می‌شد و این کمک شایانی به تولیدکنندگان می‌کرد ولی متاسفانه درحال‌حاضر، این کار انجام نمی‌گیرد در صورتی که در این زمینه، قانون وجود دارد که دولت موظف است سالانه ۷۰ نوبت شیر رایگان را بین دانش آموزان توزیع کند ولی دولت به راحتی از این قانون سرپیچی می‌ کند.

نرخ مصوب برای خرید شیرخام، حداکثر ۳۱۰۰ تومان است؛ اما دامداران، آن را به قیمت بیش از ۴ هزار تومان به کارخانه های تولید فرآورده های لبنی تحویل می دهند و با توجه به افزایش هزینه های تولید، دامداران به دنبال افزایش قیمت شیرخام به حدود پنج هزار تومان به ازای هرکیلوگرم هستند

اشتغالزایی قابل توجه در صنعت لبنیات کشور
سخنگوی انجمن تولیدکنندگان فرآورده های لبنی ایران در گفتگو با خبرنگار بازار، گفت: نرخ مصوب برای خرید شیرخام، حداکثر ۳۱۰۰ تومان است؛ اما دامداران، آن را به قیمت بیش از ۴ هزار تومان به کارخانه های تولید فرآورده های لبنی تحویل می دهند.

«سید محمدرضا بنی طبا» اظهار داشت: با توجه به افزایش هزینه های تولید، دامداران به دنبال افزایش قیمت شیرخام به حدود پنج هزار تومان به ازای هرکیلوگرم هستند.

وی خاطرنشان کرد: شیر، ماست و پنیر جزو ۱۰ قلم ضروری سبد غذایی خانواده ها است و مشمول قیمت گذاری دولتی بوده و با وجود افزایش هزینه های تولید، کارخانه های تولید محصولات لبنی، از هفتم تیرماه سال جاری، قیمت این محصولات پرمصرف را افزایش نداده است.

سخنگوی انجمن تولیدکنندگان فرآورده های لبنی ایران، اظهار داشت: با توجه به افزایش ۸۶ درصدی هزینه های بسته بندی، افزایش هزینه های حمل و نقل و افزایش حقوق و دستمزدها کارگران، کارخانه های تولید فرآورده‌های لبنی مجبور هستند قیمت بخشی از محصولات خود را افزایش بدهند.

بنی طبا با بیان اینکه در حال حاضر، حدود ۵۰ محصول لبنی در کارخانجات داخلی تولید می شود، گفت: از بین این ۵۰ قلم، ۱۰ قلم آن مشمول قیمت گذاری بوده و حدود ۴۰ قلم آن که محصولات غیرضروری لبنی خانواده ها است مشمول قیمت‌گذاری دولتی نیستند و کارخانه های لبنی بر اساس رشد هزینه ها و نظام عرضه و تقاضا قیمت‌های آن را تعیین می‌کنند.

وی با اشاره به میزان اشتغالزایی کارخانجات تولید فرآورده‌های لبنی در کشور، یادآور شد: بیش از۱۳۰ هزار نفر در کارخانه های تولید محصولات لبنی در کشور به صورت مستقیم، مشغول به کار هستند و بیش از ۴۵۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم در این بخش فعالیت دارند و در زنجیره محصولات لبنی هم اکنون بیش از دو میلیون نفر در کشور اشتغال به کار دارند.

سخنگوی انجمن تولیدکنندگان فرآورده های لبنی ایران با بیان اینکه هم اکنون ۴۰۰ کارخانه فرآورده های لبنی بزرگ و کوچک در کشور فعال است، گفت: از این ۴۰۰ کارخانه، تعداد ۶ کارخانه بزرگ، عضو انجمن فرآورده‌های لبنی ایران هستند که بیش از ۸۰ درصد محصولات لبنی مورد نیاز مصرف داخل را تولید می کنند و ۱۰۰ درصد صادرات محصولات لبنی ایران از طریق این ۶۰ کارخانه انجام می شود.

وی با اشاره به میزان صادرات محصولات لبنی به خارج از کشور، اظهار داشت: سال گذشته، در مجموع ۴۵۰ هزار تن معادل ۷۵۰ میلیون دلار فرآورده های لبنی ایران به خارج از کشور صادر شد. با توجه به اینکه در سالجاری، شیوع بیماری کرونا محدودیت هایی را در تمام کشورهای جهان بوجود آورد؛ بنابراین میزان صادرات فرآورده‌های لبنی در سالجاری همانند سال گذشته، برآورد می شود.

سخنگوی انجمن تولیدکنندگان فرآورده های لبنی ایران، تولید شیر خام را در کشور روزانه به طور متوسط ۲۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: بخشی از این شیر به مصارف محلی، بخشی در حوزه صنعت به تولید شیر خشک و بخشی نیز در کارخانه‌ها به تولید فرآورده های مختلف لبنی اختصاص می یابد و شیر، ماست و پنیر نیز به عنوان محصولات پرمصرف در بین خانواده ها و مردم جایگاه ویژه‌ای دارد.


کارخانجات تولید محصولات لبنی نیازمند حمایت
همانطور که گفته شد مصرف شیر و محصولات لبنی، ضامن سلامتی افراد جامعه است و هر چه میزان مصرف مردم بیشتر باشد چرخ کارخانه های تولید محصولات لبنی بهتر می چرخد و کسب و کار آنها رونق می گیرد و این باعث می شود که با ظرفیت بیشتری به کار مشغول باشند. وقتی که ظرفیت کارخانه های تولید محصولات لبنی افزایش پیدا کند در واقع زمینه اشتغال بیشتری برای جوانان فراهم می شود و این باعث می شود که از میزان آمار بیکاری کشور کاسته شود.

زنجیره تولید محصولات لبنی، گسترده است و وقتی یک کارخانه تولید محصولات لبنی به کار مشغول باشد باعث می شود که کشاورزی به رونق برسد و دامداری و دامپروری توسعه پیدا کند و در زمینه حمل و نقل، افراد بیشتری به کار مشغول شوند و افراد بیشتری در کارخانه ها مشغول به کار شوند و در زمینه توزیع محصولات لبنی افراد و راننده های بیشتری به کار مشغول بشوند.

بنابراین شیر و محصولات لبنی هم می تواند سلامتی افراد جامعه را تضمین کند و هم باعث رونق کسب و کارها و اشتغال جوانان شود و دولت بایستی به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشد و مشوق هایی را برای کارخانجات تولید محصولات لبنی در نظر بگیرد. اگر دولت، مشکلات موجود در زنجیره تولید محصولات لبنی را نادیده بگیرد و در راستای حل مشکلات آنان، اقدامات لازم را انجام ندهد؛ علاوه بر اینکه مقصر اصلی به تعطیلی کشاندن کارخانجات تولید محصولات لبنی خواهد شد بلکه، سلامت افراد جامعه را به خطر می اندازد. ایران کشوری است با ۸۰ میلیون جمعیت که درصد بالایی از این آمار را جوانان تشکیل می دهند و اگر محصولات لبنی از سبد غذایی خانواده ها حذف بشود در آینده نه چندان دور بیماری هایی از قبیل پوکی استخوان در ایران فاجعه به بار می آورد.

کد خبر: ۵۳٬۷۳۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha