۲۹ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۶
سرمایه گذاری در صنعت برق به صفر می رسد/ سوددهی سرمایه گذاران برق بعد از ۵۰ سال
آینده تیره و تاریک صنعت برق

سرمایه گذاری در صنعت برق به صفر می رسد/ سوددهی سرمایه گذاران برق بعد از ۵۰ سال

تولید هرکیلووات برق حدود ۴۰۰ تومان تمام می شود اما به قیمت ۵۵ تا ۶۰ تومان فروخته می‌شود. به گفته طرزطلب مدیر عامل شرکت برق حرارتی، اگر اصلاح صورت نگیرد سرمایه گذاری در این صنعت به صفر خواهد رسید. این گفته در شرایطی مطرح می شود که فعالان این صنعت می گویند که دولت آقای روحانی بدترین عملکرد را در این حوزه برق و توسعه نیروگاهی داشته است.

بازار؛ گروه انرژی: پای گرانی ارز به صنعت برق هم کشیده شده است. اوضاع به قدری نگران کننده است که مدیرعامل شرکت برق حرارتی به بازار می گوید که سرمایه گذاری در این صنعت به صفر می رسد. او به اشاره به تاثیر مستقیم قیمت ارز روی خرید تجهیزات برق می گوید: هزینه این صنعت به صورت ارزی است اما درآمدش ریالی همین مساله سرمایه گذاری در این صنعت را با چالش مواجه کرده است. در حال حاضر  تولید هر کیلووات برق حدود ۴۰۰ تومان تمام می شود اما به قیمت ۵۵ تا ۶۰ تومان فروخته می‌شود.  اما در حالی گرانی ارز نفس‌های صنعت برق را به شماره انداخته که دولت حسن روحانی پیش از این هم عملکرد مناسبی در این حوزه نداشته است. محمد پارسا رئیس کنفدراسیون صادرات در حوزه انرژی و صنایع وابسته معتقد است که دولت یازدهم و دوازدهم بدترین عملکرد در حوزه نیروگاه سازی و افزایش ظرفیت تولید برق را داشته است.

او به بازار می‌گوید: در دولت‌های قبلی معمولا سالانه ۵ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می شد اما در دولت حسن روحانی در بهترین حالت سالانه تنها ۲ هزار مگاوات ظرفیت جدید ایجاد شده است. این در حالی است که طبق گفته‌های سخنگوی صنعت برق سالانه یک میلیون مشترک به تعداد مشترکان برق افزوده می شود. جدای از این فعالان صنعت برق هم مدعی هستند که باید سالانه حداقل ۵ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور افزوده شود.

هزینه  صنعت برق به صورت ارزی است اما درآمدش ریالی همین مساله سرمایه گذاری در این صنعت را با چالش مواجه کرده  به طوری که اگر اصلاحی صورت نگیرد سرمایه گذاری در این صنعت به صفر می رسد

۶۰۰ یورو برای افزایش ظرفیت یک کیلو وات  
هر کیلووات ساعت افزایش ظرفیت تولید برق حدود ۶۰۰ یورو سرمایه گذاری جدید نیاز دارد. این آمار را مدیر عامل شرکت برق حرارتی در حالی اعلام می کند که هر کیلووات برق در بازار ۵۵ الی ۶۰ تومان فروخته می‌شود. با این اوصاف سرمایه گذاری در این صنعت بعد از ۵۰ سال به سود دهی می رسد.

البته فعالان این صنعت راهکارهای ساده ای را برای حل این مشکل ارائه می کند. رئیس کنفدراسیون صادرات در حوزه انرژی و صنایع وابسته می گوید: برای حل این مشکل کافی است که امکان کسب درآمد ارزی را برای سرمایه گذاران در این حوزه ایجاد کنیم. به عنوان مثال اگر تولیدکننده ای ۲ هزار مگاوات برق تولید می کند هزار تای آن را به کشوری همچون عراق صادر کرده و به ازای هر کیلووات آن ۲ هزار تومان دریافت کند و نیم دیگر آن یعنی هزارتای مابقی را در بازار داخل به قیمت ۵۰ تومان عرضه کند. تنها در این حالت است که درآمد و هزینه سرمایه گذار در این حوزه بالانس می شود.

پارسا ادامه داد: نگاهی به روند سرمایه گذاری در صنعت برق نشان می دهد که در سال‌های گذشته که بهای دلار ۱۰ هزار تومان و حتی کمتر هم بوده سرمایه گذاری در این صنعت هیچ توجیه اقتصادی نداشته است چه برسد حالا که قیمت دلار به ۲۷ هزار تومان رسیده است. اگر فکری نشود باید فاتحه این صنعت را هم خواند.

هر کیلووات ساعت افزایش ظرفیت تولید برق حدود ۶۰۰ یورو سرمایه گذاری جدید نیاز دارد. در حالی که هر کیلووات برق در بازار ۵۵ الی ۶۰ تومان فروخته می‌شود

مصرف بالای انرژی در بخش صنعت
ایران در بین کشورهای جهان، بالاترین یارانه انرژی را در سال ۲۰۱۸  پرداخت کرده است. میزان پرداخت یارانه انرژی ایران در این سال حدود ۷۰ میلیارد دلار یعنی معادل ۱۵ درصد GDP کشور بوده است. این در حالی است که میزان پرداخت یارانه انرژی در عربستان ۴۴ میلیارد دلار و در چین با جمعیت میلیاردیش تنها ۴۳ میلیارد دلار بوده است. بر اســاس مقایسه دیگری که صورت گرفته میانگین مصرف انرژی در بخش خانگی در ایران دو برابر میانگین جهانی است و در بخش صنعت ۷۵ درصد بیش تر از سایر صنایع برق مصرف می شود.

در بخش بخش حمل و نقل، ایران از بین ۹۴ کشور مورد بررسی در رتبه هشتاد و چهارم، نظر میزان مصرف انرژی قرار دارد. تولید ناخالص داخلی ایران ۴۵۰ میلیارد دلار است. تولید ناخالص کشور ترکیه در همسایگی ما حدود یک هزار میلیارد دلار بوده در حالیکه میزان مصرف انرژی در ترکیه یک سوم ایران است. این آمارها به خوبی از وضعیت مصرف بالای صنایع ایران حکایت می کند. صنایعی که برخی از آنها نه تنها برق یارانه ای که گاز و آب هم به صورت دولتی دریافت می کنند.

در دولت‌های قبلی معمولا سالانه ۵ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می شد اما در دولت حسن روحانی در بهترین حالت سالانه تنها ۲ هزار مگاوات ظرفیت جدید ایجاد شده است

مدیرعامل شرکت برق حرارتی ایران معتقد است برای جلوگیری از ورشکسته ای سرمایه گذاران در این حوزه، صنایع  و واحدهای تولیدی که درآمد ارزی یا درآمد بالایی را دارند را باید برق را به قیمت تمام شده خود دریافت کنند. به گفته او، چرا باید صنعتی که محصول تولیدی خود را در بورس و به قیمت جهانی عرضه می کند انرژی را به صورت ریالی و یارانه ای دریافت کند.

ابراز رضایت آقای وزیر از عملکرد دولت‌های قبلی
اما نگرانی‌ها نسبت به آینده صنعت برق با گرانی ارز این روزها بیشتر از هر زمانی شده، این در حالی است که وزیر نیرو این روزها بیشتر از هر زمانی نسبت به عملکرد برقی خود ابراز رضایت می کند. عملکردی که آن را باید مدیون سرمایه گذاری‌های انجام شده در صنعت برق در دولت‌های قبلی دانست. رضا اردکانیان وزیر نیرو به تازگی گفته که تولید حداکثری نیروگاه‌ها در تامین اوج مصرف همزمان شبکه حدود ۵۷ هزار و ۸۸۷ مگاوات بوده است که نیروگاه‌های حرارتی با ۴۸ هزار و ۸۶۴ مگاوات تولید همزمان و رشد ۳.۳ درصدی نسبت به سال قبل بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند. اما سوال اصلی اینجاست که در سال‌های گذشته چه میزان سرمایه گذاری در این صنعت انجام شده است.

برای جلوگیری از ورشکسته ای سرمایه گذاران در این حوزه، صنایع  و واحدهای تولیدی که درآمد ارزی یا درآمد بالایی را دارند را باید برق را به قیمت تمام شده خود دریافت کنند.  چرا باید صنعتی که محصول تولیدی خود را در بورس و به قیمت جهانی عرضه می کند انرژی را به صورت ریالی و یارانه ای دریافت کند

واحدهای حرارتی با آمادگی ۹۸ درصد در تابستان هم مجدد شروع به رکورد زنی کردند، امسال برای اولین بار تولید واحدهای حرارتی در زمان‌های پیک بار که سالی دو بار و در ماه‌های تیر و مرداد اتفاق می‌افتد، توانستند نزدیک به ۵۰ هزار مگاوات توان تولید کنند که نسبت به تولید تابستان سال گذشته این واحدها در زمان‌های پیک بار ۳.۵ درصد رشد داشت.

کد خبر: ۴۲٬۲۸۳

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha