۱۵ تیر ۱۴۰۵ - ۱۱:۱۵
قیمت سوخت معادن زغال سنگ ۱۰۰ برابر شد| فولادسازان مطالبات را با تاخیر پرداخت می‌کنند
دبیر انجمن زغال سنگ در گفت‌وگو با بازار؛

قیمت سوخت معادن زغال سنگ ۱۰۰ برابر شد| فولادسازان مطالبات را با تاخیر پرداخت می‌کنند

دبیر انجمن زغال سنگ گفت: قیمت سوخت معادن زغال‌سنگ نسبت به اسفند سال گذشته صد برابر شده است. سال گذشته قیمت هر لیتر گازوئیل ۳۰۰ تومان بود و امسال به حدود ۳۰ هزار تومان رسیده است.

بازار؛ گروه صنعت: وزیر کار به تازگی از راه‌اندازی سامانه برخط پایش وضعیت ایمنی ۱۰۵ معدن فعال زغال سنگ به منظور پایش مستمر و یکپارچه وضعیت ایمنی معادن زغال سنگ در سراسر کشور خبر داده است. سابق بر این فرآیند ثبت اطلاعات به صورت کاغذی انجام می‌شد، اما حالا معادن موظف هستند فهرست اقدامات، نظارت‌ها و بازبینی‌های ایمنی خود را در این سامانه ثبت کنند و بازرسان وزارت کار براساس اطلاعات ثبت شده بازرسی را انجام دهند.

سعید صمدی، دبیر انجمن زغال سنگ ایران درخصوص راه‌اندازی این سامانه به خبرنگار بازار گفت: هر چند ابزار یا فناوری خاصی برای ارتقای ایمنی معادن زغال سنگ به کار نگرفته‌اند، اما این اقدام مثبت به نوعی مکانیزه‌کردن بازرسی‌ها و نظارت‌ها است و وزارتخانه‌های مرتبط با یک سیستم مشخص از شرایط معادن اطلاع پیدا می‌کنند. علاوه بر این اطلاعات به ‌صورت برخط ثبت می‌شود و دیگر قابل تغییر نیست. در حالی که در روش قبلی، فرم‌های کاغذی را پر می‌کردند که قابلیت‌ اصلاح داشت.

افزایش سخت‌گیری‌ها بعد از حادثه طبس

صمدی افزود: بعد از حادثه طبس، از یک سو حساسیت‌ها بیشتر شد و معدنکاران به این نتیجه رسیدند که ریسک نکنند. البته این حادثه در معدنی اتفاق افتاد که از نظر ایمنی، رعایت مقررات و برخورداری از سیستم‌های ایمنی، جزو سه معدن برتر کشور بود. از سوی دیگر، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز ورود کردند و چند معدن که مشکل داشتند تعطیل شدند یا اخطار گرفتند. در مجموع، سخت‌گیری‌ها بیشتر شد و طبیعتا وقتی نظارت‌ها سخت‌گیرانه‌تر می‌شود، بر کاهش حوادث تاثیر می‌گذارد.

در حال حاضر معادن زغال‌سنگ، محصولشان را به فولادسازان می‌فروشند، اما متاسفانه فولادسازان با یک تاخیر چهار یا پنج‌ ماهه پول آن را پرداخت می‌کنند که در شرایط تورمی فعلی کشور، وضعیت دشواری برای معدنکار ایجاد می‌شود

وی در ادامه گفت: در کنار موضوع ایمنی، باید به مسائل اقتصادی معادن زغال‌سنگ به صورت ویژه توجه شود. در حال حاضر معادن زغال‌سنگ، محصولشان را به فولادسازان می‌فروشند، اما متاسفانه فولادسازان با یک تاخیر چهار یا پنج‌ ماهه پول آن را پرداخت می‌کنند که در شرایط تورمی فعلی کشور، وضعیت دشواری برای معدنکار ایجاد می‌شود. برخلاف بسیاری از بازارها که معمولا فروشنده در موقعیت انحصاری قرار دارد، این جا خریدار در موقعیت انحصاری است و معادن زغال‌سنگ قدرت مانور زیادی ندارند. بنابراین باید تدبیری برای تامین نقدینگی معادن زغال‌سنگ انجام شود و مطالباتشان حداکثر با یک تاخیر ۴۵ روزه پرداخت شود.

صمدی اضافه کرد: وقتی معادن زغال سنگ از نظر اقتصادی با بحران مواجه شوند، این موضوع خواه یا ناخواه بر وضعیت ایمنی تاثیر می‌گذارد. طبیعی است که مدیر یا صاحب معدن، اولین کاری که می‌کند این است که حقوق کارگر و بیمه او را پرداخت کند و بعد به سراغ سایر هزینه‌ها برود.

افزایش صد برابری قیمت گازوئیل

دبیر انجمن زغال سنگ ایران با بیان این که هزینه‌های تولید نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است، گفت: قیمت سوخت برای معادن زغال‌سنگ نسبت به اسفند سال گذشته صد برابر شده است. سال گذشته قیمت هر لیتر گازوئیل ۳۰۰ تومان بود و امسال به حدود ۳۰ هزار تومان رسیده است.

دولت امسال برای گازوئیل سه نرخ تعیین کرده است. نرخ حدود ۷ هزار تومان برای معادن کوچک و متوسط، نرخ حدود ۱۷ هزار تومان برای معادن بزرگ و نرخ حدود ۲۷ هزار تومان برای معادنی که دیزل‌ژنراتور دارند

صمدی افزود: دولت امسال برای گازوئیل سه نرخ تعیین کرده است. نرخ حدود ۷ هزار تومان برای معادن کوچک و متوسط، نرخ حدود ۱۷ هزار تومان برای معادن بزرگ و نرخ حدود ۲۷ هزار تومان برای معادنی که دیزل‌ژنراتور دارند. معادن زغال‌سنگ اساسا ماشین‌آلات معدنی‌ای که گازوئیل مصرف کنند، ندارند و همه فعالیت‌ها داخل تونل انجام می‌شود. بنابراین دیزل‌ژنراتور باید در کل شبانه‌روز فعال باشد تا سیستم تهویه به‌صورت مداوم کار کند و حمل‌ونقل داخل تونل انجام شود. اما با این وجود دولت بدون توجه به نوع مصرف معادن، اعلام کرده است که اگر معادن از دیزل‌ژنراتور استفاده کنند، باید گازوئیل را با نرخ ۲۷ هزار تومان دریافت کنند که با احتساب مالیات بر ارزش افزوده و سایر عوارض، قیمت تمام‌شده به حدود ۳۰ هزار تومان یا حتی بیشتر می‌رسد.

وی با تاکید بر این که معادن زغال‌سنگ مصرف ژنراتور دارند و توان پرداخت هزینه مصوب شده را ندارند، گفت: تصور ما این بود که دولت در حوزه زغال‌سنگ نه ‌تنها افزایش قیمت اعمال نکند، بلکه از این بخش حمایت بیشتری داشته باشد، چرا که تنها بخشی که به تامین انرژی کشور و وزارت نفت کمک می‌کند، زغال‌سنگ است که انرژی تولید می‌کند. دولت باید این بخش را تشویق کند تا تولید بیشتری داشته باشد و بتواند به تامین انرژی کشور به ویژه در شرایطی که برخی صنایع به سمت استفاده از زغال سنگ حرکت کرده‌اند، کمک کند. هر تن زغال‌ سنگ تقریبا معادل حدود ۶۵۰ لیتر گازوئیل انرژی تولید می‌کند. در حالی که مصرف سوخت برای تولید هر تن زغال‌سنگ حدود ۱۵ لیتر است.

مواد منفجره کمیاب شد

صمدی درخصوص وضعیت تولید زغال سنگ در شرایط اخیر کشور نیز گفت: معادن زغال سنگ چندان درگیر شرایط جنگی نبودند و به فعالیت خود ادامه دادند و در سه‌ ماهه نخست امسال حدود یک میلیون تن زغال‌سنگ خام تولید شده است. با این حال معادن زغال سنگ با کمبود مواد منفجره مواجه شده‌اند که متاسفانه در کشور بسیار کمیاب شده است. برخی معادن از ذخایر انبارهای خود استفاده کرده‌اند، اما این ذخایر در حال اتمام است و اگر این روند ادامه پیدا کند، قطعا تولید کاهش خواهد یافت.

وی عنوان کرد: ایران حدود ۱۴ میلیارد تن ذخایر زمین‌شناسی زغال‌ سنگ و حدود دو میلیارد تن ذخایر قطعی دارد. تولید سالانه زغال ‌سنگ خام کشور نیز حدود پنج میلیون تن است. البته این میزان تولید در مقایسه با سایر کشورها اندک است. برای مثال، ترکیه، سالانه حدود ۱۱۰ میلیون تن و پاکستان، ۲۵ میلیون تن زغال ‌سنگ تولید می‌کند. در ایران به دلیل دسترسی به گاز و مشتقات نفتی، کسی به‌طور جدی به سمت استفاده از زغال‌سنگ نرفته است و زغال‌سنگی هم که تولید می‌شود، عمدتا در صنایعی مصرف می‌شود که جایگزینی برای آن وجود ندارد.

دبیر انجمن زغال سنگ ایران گفت: طبق پروانه‌هایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت تاکنون صادر کرده، ظرفیت اسمی تولید زغال سنگ در کشور حدود ۱۱ میلیون تن در سال است. افزایش ظرفیت تولید به میزان تقاضا بستگی دارد و پنج سال زمان می‌برد تا یک معدن زغال سنگ با سرمایه‌گذاری انجام شده، راه‌اندازی و به مرحله تولید برسد.

کد خبر: ۴۱۶٬۰۰۹

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha